torstai 30. toukokuuta 2024

Kesän 2024 kymmenen teatteritärppiä

Helteistä on ja kesäkuu aivan nurkan takana, on siis perinteisten kesäteatteritärppien aika! Tänä vuonna kesä onkin meikäläiselle teatterivuoden odotetuinta aikaa, kun kaksi huikeaa Lontoossa näkemääni musikaalia saa Suomen kantaesityksensä. Myös paljon muuta kivaa on kesällä tarjolla ihan ympäri Suomen, ja kesäteatteri on tunnetusti parasta leppeän kesäillan, sateisen sään tai helteisen päivän hommaa. Hyttyssuihkeet ja istuinalustat siis kainaloon ja kohti kulttuurielämyksiä! Tässä tulevat Teatterinnan kesän 2024 tärpit:

Tärppi #1: Bonnie & Clyde – Samppalinnan kesäteatteri

kuva © Otto-Ville Väätäinen

That's what you call a dream, nimittäin yhdistelmä Samppis ja Bonnie & Clyde. Tein tämän postauksen odottelemaan julkaisua samana päivänä, kun Samppalinnan kesäteatteri julkaisi Instagramissa reelsin, jossa vihjaillaan kesän 2024 tulevasta musikaalista, eli 12.12.2023. Laitoin Bonnien & Clyden myös heti tärpiksi numero yksi, koska epäilin, ettei mikään muu kesäksi 2024 julkistettava tuotanto voi siltä ykköspaikkaa viedä. Halusin heti kirjoittaa ylös ensifiilikseni, koska tämä teatteriuutinen todellakin aiheutti iloista hihkumista ja epäselviä innostuneita selityksiä siitä, miten "oikeesti Bonnie & Clyde tulee Samppikseen!!". Aivan ensin en edes tajunnut, että mainosvideossa oli ääni, enkä uskaltanut olla arvauksestani varma, mutta kun älysin pistää puhelimeen äänet päälle niin johan alkoi hymyilyttämään. Tunnistan Raise a Little Hell-biisin nimittäin ihan mistä tahansa. Niinpä saatoin iloita heti, ja totta vie iloitsinkin. Aloin arvailemaan, ketä nähtäisiin rooleissa, miten musikaali asettuu turkulaisiin maisemiin, miten upeasti pyörivä katsomo tähän sopiikaan, miten ihanaa on päästä kuulemaan biisit suomeksi ja näkemään tämä musikaali uudelleen. Näin Bonnien & Clyden Lontoossa keväällä 2023, ja olen siitä saakka ollut täysin musikaalin pauloissa. Osaan sen kappaleet ulkoa, ja pidän musikaalista kokonaisuutena todella paljon. En ole hetkeen ollut mistään ohjelmistojulkistuksesta näin innoissani, ja lähipiiri lienee jo kyllästynyt malttamattomaan odotukseeni. Onneksi ei kestä enää kauaa, että Barrow'n jengi ottaa Samppalinnan haltuun! Suomessa Clyden rooliin astuu Karlo Haapiainen, Bonnieksi Marketta Tikkanen, Buckin osaan Jonas Saari ja Blanchen rooliin Maria Lund. Ensi-ilta on 19.6.

Tärppi #2: Heathers – Teatteriyhdistys Kulissi

Hey Yo, Westerberg, lukio kutsuu! Lontoossa näkemäni ja siellä niihin ihastumani musikaalit eivät suinkaan tänä kesänä jää Bonnieen & Clydeen, vaan sille ilmaantuikin yllättäen kilpailija tärppilistan ykköstilalle. Ainoastaan Raise a Little Hell ja vakavampi vire taisi vahvistaa B&C:lle tämän tavoitellun paikan, sillä Heathers on toinen sellainen musikaali, jota olen Suomeen odottanut kuin kuuta nousevaa. Ja nyt Veronica ja kumppanit ovat vihdoin pian täällä! Teatteriyhdistys Kulissi Jyväskylässä hurmasi minut muutama vuosi sitten Urinetown-musikaalillaan, ja nyt lienee luvassa loistavaa tykitystä, kun teatteri hyppää lukiomaailmaan. Ihan parasta, että nuoriso-/lukiomusikaalit alkavat runsaammin rantautumaan tänne meillekin, kun Heathersin lisäksi The Prom sai keväällä Suomen kantaesityksensä, ja Dear Evan Hansen pyöri HKT:llä. Näistä Suomessa nähdyistä/nähtävistä teinimusikaaleista Heathers on ehdottomasti suosikkini, ja odotan Kulissin version näkemistä tosi innolla. Teinimusikaalikomedia ja raskaat aiheet ei ole helppo yhdistelmä, mutta Heathers onnistuu olemaan sekä hirvittävän hauska että viiltävän tarkka, ja siinä on sellaista energiaa, jota ihan kaikista musikaaleista ei sitten löydykään. Lontoossa kiljunta, huuto, hurraus ja kannustus on katsomossa ollut molemmilla Heathersin katselukerroillani sellaista, että missään muualla en samanmoista ole kokenut. Tämä tulee olemaan big fun. Heathersin ensi-ilta on 19.7.

Tärppi #3: Musiikkiteatterifestivaali

Yksi kesän kohokohdista on varmasti Musiikkiteatterifestivaali, joka on ihan paras ja tarjoaa huikeaa ohjelmaa niin teatterin ystäville kuin ammattilaisillekin. Tänä vuonna festareilla on mahdollista nähdä muun muassa upean Rikkomaton-musikaalin dramatisoitu konserttiversio (tästä pääsee lukemaan fiiliksiäni musikaalin black box-versiosta) ja suursuosikki Kinky Boots suomenkielisenä konserttina. Kurssitarjonnassa on esimerkiksi musikaalilaulun ja näyttelijä-muusikkouden kursseja. Unohtamatta loistavaa workshop-osuutta, jota odotan ehkä kaikista eniten! Katsauksia uusiin, kehitteillä oleviin musikaaleihin tarjoavat monet tekijät, ja aiheita on laidasta laitaan, Saima Harmajasta Katariina Jagellonicaan ja henkisestä kasvusta dekkarin ja musikaalin yhdistelyyn. Tänä kesänä festarit laajenevat tutusta Musiikkiteatteri Kapsäkistä myös Aleksanterin teatteriin, ja se on tervetullutta ainakin viime kesän perusteella, silloin oli tiivis tunnelma kaikissa ohjelmissa, joita olin katsomassa. Musiikkiteatterifestivaali järjestetään 1.-4.8.

Tärppi #4: Christie-mysteeriä eli Odottamaton vieras – Ohkolan Teatteri ja Kuolema Niilillä – Orimattilan Teatteri

Agatha Christien tarinat taipuvat näyttämölle erinomaisen hyvin, ja niistä kaksi olen valinnut tähän tärppipostaukseen. Odottamaton vieras on minulle tuntematon tarina, mutta tiheää tunnelmaa ja epätoivoista syyllisen arvailua (minun suunnaltani) lienee luvassa. Ja tietenkin Ohkolassa Öljymäellä, oman kunnan ihanassa kesäteatterissa, jossa tehdään suurella intohimolla ja taidolla. Kuolemaa Niilillä ratkotaan Orimattilassa Jätinpesän kesäteatterissa, ja vaikka olenkin tämän tarinan elokuvana nähnyt, muistan vain, että suosikkihahmoni kuoli. Murhaajan henkilöllisyys on siis kadonnut huis vain mielestäni, eli jälleen lienee epäroivoista arvailua luvassa. Jätinpesässä olen toisen näkemistäni Christie-näytelmistä nähnyt, Idän pikajunan arvoituksen, ja se oli oikein mainio. Ohkolassa vietetään Odottamattoman vieraan ensi-iltaa 12.7. ja Jätinpesässä Kuolema Niilillä saa ensi-iltansa 6.7.

Tärppi #5: Onnen maa – Järvenpään teatteri

Sekoitan aina nämä kaksi, ja luulen, että Järvenpäähän tulee Oma maa Onnen maan sijaan. Molemmat ovat toki Markku Pölösen elokuvia, mutta tarinat ovat erilaisia ja vain toisesta on näytelmäsovitus. Ja se on toki Onnen maa, joka Vanhankylänniemessä esitetään liveorkesterin säestyksellä. Maaseudulle sijoittuvat tarinat kiinnostavat aina, ja niin kiinnostaa myös livenä esitetty musiikki, joten Onnen maa lienee mainio kokonaisuus. Myös perhesuhteet ja erilaiset elämäntyylit ovat hieno aihe teatterin lavalle, ja niitä Onnen maa myös käsittelee. Vanhankylänniemen kauniissa miljöössä tämä tarina päässee oikeuksiinsa. Ensi-ilta on aivan pian eli 5.6.

Tärppi #6: Tootsie – Törnävän kesäteatteri

kuva © Johanna Tirronen ja Emilia Boulevard

Karistin Tootsie-ennakkoluuloni Lahden kaupunginteatterin versiota katsoessa ja ihastuin varsinkin musikaalin sivuhahmoihin ja huumoriin. Nyt tätä tykitystä on luvassa ulkoilmaversiona Seinäjoen Törnävänsaaressa, ja ainakin työryhmä on timanttinen. En ole nähnyt Antti Langia tai Maija Langia lavalla piiiitkään pitkään aikaan, mutta nyt he ovat pääparin rooleissa Michaelina ja Juliena. Eniten odotan silti Henrik Hammarbergin roolia Maxina, koska Max nyt on aivan loistava hahmo. Odotan vauhdikasta menoa ja hykerryttävää komediaa, sekä hellettä, koska Törnävällä on aina hellettä kun käyn siellä. Yhden kerran helle tosin purkautui rankkasateeseen, mutta toivottavasti suurimmilta vedenpaisumuksilta vältytään koko esityskauden ajan. Satoi tai paistoi, meno lienee mainio ja esitys säkenöivä. Ensi-ilta 6.7.

Tärppi #7: Laulu tulipunaisesta kukasta – Siilinjärven Teatteri

Siilinjärven Teatteri on minulle aivan uusi tuttavuus, mutta kiinnostava sellainen. 60 vuotta täyttävän teatterin juhlanäytelmänä nähdään Laulu tulipunaisesta kukasta, sama näytelmä, jolla teatteri aloitti toimintansa vuonna 1964. Ja tällä kertaa Johannes Linnakosken klassikko on tuotu vuoteen 2024! Kuulostaa loistavalta, samoin innostavat esityksen musiikkivalinnat, joita lupaillaan olevan niin suomirokista valssiin kuin räpistä balladiin. Nuorta energiaa ja suuria teemoja lienee luvassa, kun tarinan päähenkilö etsii omannäköistään elämää. Ensi-ilta on 29.6.

Tärppi #8: Karkurit – Kivi-juhlat

Olen Aleksis Kiveni lukenut, mutta Karkureista ei ihan hirveästi jäänyt muistikuvia. Muistan että luin näytelmää bussissa, mutta sitä en muista, mitä siinä tapahtui. Pian pääsee onneksi muistiaan virkistämään Nurmijärven Kivi-juhlille, jossa Satu Linnapuomi ohjaa Karkurit Taaborinvuoren maisemiin. Olen pitänyt näkemistäni Linnapuomen ohjauksista kovasti, mutta ne ovat olleet nykyaikaan sijoittuvia tarinoita, joten odotan innolla, millaista menoa Karkureiden parissa on luvassa. Suuria tunteita ja traagista rakkautta ainakin, ja sehän minulle käy. Ensi-ilta on 16.6.

Tärppi #9: Älä tule hyvä tyttö – Helsingin kesäteatteri

Helsingin teatterikoulun ja Pohjois-Helsingin bändikoulun yhteistuotanto Älä tule hyvä tyttö on Erinin biiseillä rytmitetty näytelmä, jota esitetään Tervasaaren kesäteatterissa. Vahingossa Tiuskilan kouluksi nimettyyn kyläkouluun sijoittuva esitys kertoo koulun oppilaista ja henkilökunnasta, jotka yrittävät vauhdilla selvittää koulun ongelmia ennen valtion koulutarkastajan vierailua. Tervasaari on mainio kesäteatteripaikka, ja tämä esitys kiinnitti huomioni heti nimellään. Älä tule hyvä tyttö on ideoitu yhdessä työryhmän kanssa, ja tarina kuulostaa kivalta. Ensi-ilta on pian, 8.6.

Tärppi #10: Kellokosken prinsessa – Vuohensaaren kesäteatteri

Kellokosken sairaala sijaitsee naapurikunnassa, mutta vaikka ohi olen monesti mennyt, en ole käynyt sairaalamuseossa. Samoin Kellokosken prinsessan, Anna Lappalaisen, tarina on minulle aika vieras, vaikka pääpiirteittäin tuttu. Salon Teatteri esittää kesällä Kellokosken prinsessa-musiikkinäytelmän, joka perustuu Anna Lappalaisen elämään. Näytelmässä on toivoa, inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä, viihdyttäviä ja koskettavia hetkiä. Kauniissa Vuohensaaressa saataneen jälleen nauttia hienosta kesäteatterista. Ensi-iltaa vietetään 6.7.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti