sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Viikon teatterivinkit: Kulissien takana, osa 2


Tällä viikolla jatketaan vielä kulissien takaisen maailman parissa muutaman vinkin verran, videoiden muodossa tällä kertaa.

Royal Shakespeare Company
RSC on tullut korona-aikana minulle erityisen tutuksi, sillä suurin osa katsomistani esitystallenteista on juuri heidän esityksistään, ja olenkin täysin ihastunut tähän teatteriin. Upeiden esitysten lisäksi hienoa on myös se, että lähes jokaisesta esityksestä löytyy sekä teatterin nettisivuilta (esim. tässä Romeo ja Julia-osio) että YouTubesta paljon lisämateriaalia. Nettisivuilla voi tutustua kaikkiin RSC:n versioihin tietystä näytelmästä sekä näytelmään itseensä, että ainakin useimpien näytelmien oheismateriaaliin, kuten kouluille/opettajille suunnattuihin opetusjuttuihin. YouTubesta taas löytyy vaikka mitä, kuten näyttelijä- ja tekijähaastatteluja, esitysten juonet selitettyinä, trailereita tietenkin, behind the scenes-materiaalia, pätkiä esityksistä ja monenlaista muuta.

#Näyttelijänelämää eli näyttelijä Tuukka Raitalan YouTube-kanava
Tuukka Raitalan videoissa pääsee tutustumaan näyttelijän ammattiin monipuolisesti ja mukana on paljon mielenkiintoisia näkökulmia ja faktoja. Kanavalta löytyy pätkiä esimerkiksi harjoituksista, pressitilaisuuksista, promokuvauksista ja itse esityksistä, ja lisäksi #Näyttelijänelämää FEAT-talk show-sarja, jossa on mukana mainioita vieraita. Sopivan mittaisia ja kiinnostavia videoita, joissa on hyvä meininki ja joita on kiva katsoa, suosittelen tutustumaan.

TED Talks
Etsiskelin englanninkurssille itsenäisen opiskelun osioon videoita ja TED Talksit tarjosivat muutamia kivoja teatteriaiheisia juttuja, esimerkiksi ylläolevan videon War Horse-näytelmän hevosnukeista (tässä linkki TEDiin) sekä Dear Evan Hansenin ja Hamiltonin lavastaneen David Korinsin ajatuksia lavastamisesta ja pari "Miksi sinun kannattaa lukea tämä"-videota, Myrskystä, Kesäyön unesta ja Huomenna hän tulee-näytelmästä.

National Theatre Talks
National Theatren YouTube-kanavalta löytyy paljon eri teatterintekijöiden haastatteluja ja keskusteluja, tästä linkistä pääsee tutkimaan mitä kaikkea on tarjolla. Lisäksi on trailereita ja enemmän esityksiin liittyviä juttuja, kuten "käsikirjoituksesta lavalle"-videoita sekä harjoituspätkiä.

Kansallisteatteri
Kansallisteatterin nettisivuilla on perustietoa Kansallisteatterista-osio, josta mm. historiatietoja ja usein kysyttyjä kysymyksiä. Teatterin YouTube-kanavalla on paljon teosesittelyjä sekä esitysten trailereita, kurkistuksia kulisseihin ja harjoitusjuttuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti