perjantai 26. kesäkuuta 2020

Viikon teatterivinkit: Katsottavaa seuraavaksi viikoksi


Tällä kertaa luvassa on kaksi katseluvinkkiä, jotka ovat viikon YouTubessa katsottavissa. Molemmat englanniksi, toinen on musikaali ja toinen näytelmä.

The Grinning Man (katsottavissa 3.7. saakka)

Linkki videoon (The Grinning Man Full-Length Show)

Mä rakastan tätä musikaalia! Näin The Grinning Manin Lontoossa pari vuotta sitten (tässä postaus siitä) ja ihastuin koko juttuun täysin. Tarina, hahmot, musiikki, visuaalinen ilme, yleinen fiilis ja jokainen pikku yksityiskohta ovat kohdillaan, eikä katsomossa voinut kuin nauttia. Tässähän on lyhyesti kyse siitä, että Grinpayne haluaa selvittää, kuka on vuosia sitten viiltänyt hänen suunsa ikuiseen, kammottavaan virneeseen. Tarina perustuu Victor Hugon Nauruihminen-romaaniin, mutta musikaali ei ilmeisesti ihan samalla juonella kuitenkaan etene. Liikkeelle lähdetään kuninkaallisen klovnin Barkilphedron pohjustuksella siitä, mitä tapahtuu ja missä. Tutuksi tulee nopeasti niin Grinpaynen lapsuus, kuninkaallinen perhe kuin nykytilannekin. YouTubeen tulee alkuperäinen Bristolissa esitetty versio, joka sitten ainakin vähän eri roolituksella (muista mahdollisista muutoksista en tiedä) siirtyi Lontooseen, jossa minä siis pääsin tämän näkemään. Pääosassa Grinpaynenä on Louis Maskell, joka on ihan loistava! Jo hänen takiaan kannattaa musikaali katsoa, on nimittäin niin hieno rooli että vautsi. Toki tämä on muutenkin mahtava juttu, vähän erilaista musiikkiteatteria kuin mihin olen tottunut, ja esitys, joka pitää otteessaan alusta loppuun ja jää mieleen. The Grinning Manista löytyy toinenkin suomenkielinen blogipostaus, pääset lukemaan Katrin tekstin tästä.

A Midsummer Night's Dream (katsottavissa 2.7. saakka)

Linkki videoon (A Midsummer Night's Dream - Full Performance)

NT:n Dream tuli YouTubeen eilen ja katsoin sen heti. Ai että kuinka mahtava produktio tämä on! Niin täynnä energiaa, iloa, kujeilua, vauhtia, huumoria, taikaa ja rakkautta, kylläpä oli kiva katsoa. Shakespearen teos on kokenut modernisointia, ei kauheasti kielen puolesta mutta muuten kovasti, ja lähes kaikki ratkaisut ovat superhyviä. Esitys näyttää upealta, nykymusiikki sopii hommaan täydellisesti ja paketti on kasassa. Kesäyön uni on mainio näytelmä ja National Theatren versiossa se pääsee oikeuksiinsa. Fiksun ohjauksen ja hienon visuaalisen ilmeen lisäksi nappiin on osunut roolitus, sillä näyttelijät ovat kaikki todella hyviä. David Moorst on täydellinen Puck, Hammed Animashaun loistava Bottom ja Gwendoline Christie hurmaava Titania/Hippolyta. Tässä on pari ihan loistavaa kohtausta, erityisesti kaikki Bottom & Oberon-kohtaukset, Rude Mechanicals-ryhmän Pyramus & Thisbe-näytelmä sekä "Bonkers"-biisi ja tanssikohtaus. Ihastuttava, riemastuttava ja vaikuttava esitys, ei kannata missata!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti