perjantai 20. heinäkuuta 2018

Maailman ympäri 80 päivässä @ Pesäkallion kesäteatteri

Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Pesäkallion kesäteatteri!
kuvat © Johannes Wilenius
Kävin nyt kolmatta kesää peräkkäin Pesiksellä nauttimassa kesäteatterista, tällä kertaa vuorossa oli Maailman ympäri 80 päivässä varsin lämpöisessä säässä.

Phileas Fogg (Petri Knuuttila) lyö Reformi-klubin herrojen kanssa vetoa siitä, että ennättää maapallon ympäri 80 päivässä. Mukaan matkalle lähtee samana päivänä herra Foggin palvelukseen pestattu Passepartout (Kalle Sulalampi) ja kaksikkoa varjostamaan salapoliisi Fiks (Panu Kangas), joka kuvittelee jahtaavansa Englannin pankkiin murtautunutta varasta, joka muistuttaa tuntomerkeiltään aivan Phileas Foggia. Kotiin jää neiti Higgins (Linda Hämäläinen), joka olisi kyllä innolla lähtenyt matkaan. Maailman ympäri kuljettaessa tapahtuu kaikenlaista, käydään esimerkiksi Intiassa, Honkongissa, Kalkutassa ja San Franciscossa, kunnes lopulta palataan Lontooseen. Mutta kuluuko siihen 80 päivää vaiko ehkä enemmän?

En tiennyt tästä tarinasta muuta kuin sen, että maailmanympärysmatkalla ollaan ja animaatiosarjassa on leijona. Olen varmaankin myös katsonut piirretystä joitain jaksoja, mutta enpä kyllä muista niistä mitään. Selkeä on juoni kuitenkin, ja tapahtumissa pysyy hyvin mukana, vaikka reippaassa tahdissa matkataan maasta toiseen ja hahmoja vilisee lavalla, on niin elefanttia, konduktööriä, kerjäläistä ja poliisipäällikköä sekä tuomari ja munkkeja. Muutamassa kohtauksessa porukalla on tosi hienoja pukuja, varsinkin Audalla (Sini Koivuniemi) ja munkeilla. Phileas Fogg ja Passepartout näyttävät tyylikkäiltä koko matkan, samoin salapoliisi Fiks. Reformi-klubin herroilla on hienot liivit ja neiti Higginsin hame on sievä. Lavastus taipuu moneen, varsinkin laivan piipusta tuleva savu ihastutti. Ja juna oli hieno myös, ja senkin piipusta saatiin savukiehkuroita katsella.

Hahmoista suosikkini on ehdottomasti Kalle Sulalammen Passepartout, jonka ranskalainen aksentti kuulostaa uskottavalta, ja joka on hauska olematta silti turhan koominen tai hölmö. Sulalampi ottaa roolistaan kaiken irti ja Passepartout vaikuttaa hahmolta, johon olisi mukava tutustua. Oikein hurmaava tyyppi, ja sopii hyvin juuri Petri Knuuttilan Phileas Foggin palvelijaksi, nämä kaksi hahmoa tuntuvat tulevan hyvin toimeen, ja herra Fogg vaikuttaa hyvältä isännältä, joka antaa Passepartout'lle vapaat kädet tehdä mitä haluaa, vaikkakin kovasti isäntä välillä tätä hoputtaa, kun pitää seuraavaan maahan ehtiä. Knuuttila on oikein hyvä Phileas Fogg, ja hän laulaa myös tosi hyvin, mukava kuunnella. Linda Hämäläisen neiti Higgins on loistava, varsinkin Reformi-klubilla vieraillessaan. Ja poliisipäällikkönä Hämäläinen on loistava, ai että miten tämä tyyppi liikkui ja puhui ja oli lavalla!

Panu Kankaan päättäväinen Fiks on varsin kiva hahmo, sitä alkaa jo melkein itsekin uskomaan, että eipä sillä herra Foggilla varmaan olekaan puhtaita jauhoja pussissaan, ehkäpä hän salailee jotain kuitenkin. Fiks on varma, että kohta hän saa varkaan kiinni ja mainetta ja kunniaa ja rahaa, mutta hieman on hankalaa tämä lain toteuttaminen, kun vangitsemiskäskyä ei näy ja taas mennään seuraavaan maahan. Sitkeä tapaus Fiks kyllä on, ja vähän käy sääliksi, kun varas ei sitten hänen avullaan jääkään kiinni. Sini Koivuniemen Auda on hurmaava, ja Koivuniemen ja Knuuttilan hahmojen väliset kohtaukset ovat mainioita. Bändi (Stefan Andersén. Dimi Dallas/Lari Lius, Aapo Ravantti ja Einari Toivonen) tekee myös rooleja lavalla, mm. Reformi-klubin herroina, ja kyllä ovat mainiota porukkaa nämä. Taas kerran oikein hyvä näyttelijä- ja bändijengi tekemässä, viihdyttäviä ja taitavia tyyppejä lavalla.

Musiikkia riittää taas, pidin erityisesti Omituisten otusten kerho, Vaikka ilta on kirkas, Tyhjä taulu ja Kuka pysäyttäisi kellot-kappaleista. Bändi soittaa hyvin ja musiikki on menevää, kaunista ja soi tyylikkäästi kesäillassa. Hienosti muuten huomioitu tämä Suomen vallitseva lämpöaalto ja laitettu katsomoon vesipisteitä, nytkin oli +30 astetta auringossa, joten kurkkua voi alkaa katsomossa kuivaamaan. Näyttämöllä on varmasti kuuma, varsinkin puvuntakeissa ja painavissa hameissa, mutta kuulemma siihen on jo tottunut. Ainakin energia pysyi yllä ja vauhtia riitti, joten ilmeisesti näin on. Eikä ainakaan satanut! Kokonaisuutena tämä oli oikein viihdyttävä ja mukava, kiva oli matkata maasta toiseen tämän porukan kanssa hyvien biisien tahdissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti