maanantai 26. maaliskuuta 2018

Beta (Anders Vacklin, Aki Parhamaa)

Luin kirjan ennakkokappaleena, kiitos Tammi!

Beta aloittaa Sensored Reality-trilogian.

Eletään vuotta 2117 ja 16-vuotias Minako, tai Bug, kuten häntä kutsutaan, on muuttanut Meri-Tokiosta Helsingin kaupunkisaarelle äitinsä kanssa isänsä kuoltua. Videopelien mekaksi muodostunut entinen Helsinki on Bugille unelmien täyttymys, sillä hän viihtyy pelien parissa paremmin kuin hyvin, mutta koulussa ei niinkään. Varsinkin kun koulunkäynti uudessa lukiossa ottaa harppauksen väärään suuntaan heti ensimmäisenä päivänä ja Bugilla on täysi työ vältellä juuri löytämäänsä vihollista koulun käytävillä. Muuta ajateltavaa tuo uusi, aivan erilainen peli kuin mikään muu. Sensored Reality-nimisen pelipuvun avulla pelaaja hyppää pelin maailmaan itse, ohjaa peliä vartalollaan eikä tarvitse ohjaimia tai näyttöjä. Ja Bug kutsutaan tämän pelin beetatestaajaksi. Mikäs sen hienompaa! Ninjapeli vie Bugin mukanaan, opettaa hänelle uusia taitoja ja tekee elämästä kiinnostavampaa, vaativampaa ja hauskempaa, kunnes virtuaalitodellisuus yhtäkkiä onkin todellisuutta. Äkkiä ninjataitoja, taistelemista, mielenhallintaa ja kurinalaisuutta vaaditaankin ihan oikeasti, sillä muuten seuraukset voivat olla kammottavat.

Minä en varsinaisesti ole ihan kirjan kohderyhmää, sillä videopelikokemukseni rajoittuvat lähinnä Mario Kartiin ja erilaisiin urheilupeleihin, mutta eipä se haitannut ollenkaan. Tarina vie mukanaan ja vakuuttava miljöö pitää keskittymisen tiukasti tekstissä. Helsinki vuonna 2117, ilmastonmuutoksen seuraukset, nousevalta merivedeltä suojatut rakennukset, kansainväliset pelifirmat, vesibussit ja -skootterit ja merislummit sekä kaikenlainen uusi tekniikka, älyseinät ja tekoälyavustajat on kirjoitettu tarkasti ja yksityiskohtaisesti. Maiseman pystyy kuvittelemaan päässään ja melkein jo haistaa meriveden ja viherkaasun. Iso plussa siis miljöökuvauksesta, elävän ja todellisen tuntuista, kiinnostavaa ja tunnistettavaa, sillä jos tuntee Helsinkiä edes jonkin verran, tuttuja paikannimiä viljellään tarinan edetessä ja kirjan maailma hahmottuu. Vielä isompi plussa kaikenlaisille videopelijutuille, huolellisesti selitetty kaikki tärkeimmät peliasiat ja luotu videopeleistä aivan oma maailmansa, varsinkin Sensored Realityn myötä. Superkiinnostavaa, tuollainen pelipuku olisi hieno juttu! Tai ehkä ei kuitenkaan, se kun osoittautuu vaaralliseksi.

Juoni etenee osin varsin vauhdikkaasti, osin hitaammin, tarina on selkeä ja sujuva ja sitä on mukava lukea. Toiminta on kirjoitettu oikein hyvin, tunnelma välittyy selvästi ja Bugin ajatukset tulevat selkeästi esiin. Päähenkilönä Bug on tosi hyvä, hän tekee asioita sekä oikein että väärin, suhtautuu uuteen kotipaikkaansa asiaankuuluvalla uteliaisuudella ja epäilyllä ja on videopeli-intoilussaan ja asiantuntemuksessaan vakuuttava ja valloittava. Bugista paljastuu tarinan edetessä paljon kaikenlaista, ja hänestä on helppo pitää, vaikka kaikesta ei olisikaan samaa mieltä. Oikein odotan, mitä kaikkea Bugille tapahtuu ja mitä kaikkea hän saa selville trilogian seuraavissa osissa. Aineksia on ainakin vaikka ja mihin, niin mielenkiintoiseen ja kutkuttavaan kohtaan sarjan ensimmäinen osa tarinan päätti.

Muista hahmoista mainittakoon Cosmo, josta paljastuu iso salaisuus. Hurmaavan oloinen tyyppi, joka vaikuttaa kujeilevalta ja hauskalta, vaikka hänessä on vakavampikin puoli. Bugin äiti Siiri on ihana hahmo, lempeä ja mukava, iloinen nainen, joka työskentelee pelialalla ja on työssään mitä ilmeisemmin hyvä, vai onkohan sittenkään. Vähän epäilyttää tämän ekan kirjan jälkeen. Mustan vyön karateka Jade on mainio hahmo, hän meinaa tarinan alussa jäädä vähän etäiseksi ja pelkästään ylimieliseksi kiusaajaksi, mutta Jadeenkin tutustutaan tarinan edetessä. Videopeliosastolla pelejä myyvä Alvar on kiva hahmo myös, vähän nössö mutta tosipaikan tullen Alvaristakin löytyy rohkeutta. Kaiken kaikkiaan oikein hyvä hahmogalleria, monenlaisia ihmisiä, joista kaikista löytyy yksityiskohtia ja historiaa, osan kohdalla ne tulevat tarinassa enemmän esiin, osan kohdalla vähemmän. Odotan innolla myös muiden hahmojen jatkoa, katsotaan mitä seikkailuja heillekin kirjoitetaan siis.

Varsin mainio trilogian startti siis! Mukaansatempaava tarina, hyvä juoni, kekseliäs ja uskottava miljöö ja hyvin kuvaillut paikat ja tapahtumat sekä onnistuneesti kirjoitetut hahmot vievät tarinaa eteenpäin sujuvasti ja luontevasti. Tätä on kiva lukea, vastaan ei tule ihmeellisiä kohtia tai epäloogisia sattumia, vaan kaikelle tuntuu olevan selitys, ennemmin tai myöhemmin. Kirja loppuu juuri sopivasti niin, että se jättää odottamaan jatkoa, mutta onneksi sentään siten, ettei ihan malttamattomana yritä keksiä päässään mahdollisia jatko-osia. Varmasti tulee mielenkiintoisia käänteitä ja jännitystä sekä videopelimaailmaa olemaan seuraavassakin osassa, ehkäpä myös vähän enemmän ihmissuhteita, koulunkäyntiä ja vielä lisää hahmoihin tutustumista. Niitä jäin siis hieman kaipaamaan, mutta meinasin myös unohtaa, että tämähän on sarjan ensimmäinen osa, eli kaiken ei tarvitse tapahtua heti. Jatkoa odotellessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti