Viikon teatterivinkit, osa 1
Viikon teatterivinkit, osa 2
Viikon teatterivinkit, osa 3
Viikon teatterivinkit, osa 4
Viikon teatterivinkit, osa 5
Viikon teatterivinkit, osa 6
Viikon teatterivinkit, osa 2
Viikon teatterivinkit, osa 3
Viikon teatterivinkit, osa 4
Viikon teatterivinkit, osa 5
Viikon teatterivinkit, osa 6
Viime viikon teemaa jatkaen luvassa on kotimaisia teatterivinkkejä, sekä kokonaisia esityksiä että muita juttuja.
Minä en nähnyt Svenska Teaternissa 1994-1995 pyörinyttä Hype-musikaalia koska olen liian nuori, mutta sen verran legendaarinen kokemus se on yleisölleen ollut, että hurjan paljon kaikenlaista hyvää olen musikaalista kuullut, ja muutaman biisin toki myös. Hype-ilmiön olisin todellakin halunnut kokea, ja samanlaista nuorisoa yhdistävää musikaalivillitystä olisin kyllä kaivannut omillekin teinivuosilleni. Jaksan tosin odottaa, jos tai kun joku suomimusikaali vielä tulevaisuudessa kohoaa hurjaan suosioon, olisi nimittäin aika hienoa kokea joku niin vahvasti vaikuttava kokemus kuin mitä Hype kaikesta päätellen on ollut. Hype forever: 25 vuotta myöhemmin-dokumentti tulee tänään 24.5. Yle Teema & Fem-kanavalta klo 20.30 ja on jo Areenassa katsottavissa, katseluaikaa on vielä n. vuosi jäljellä. En vielä ehtinyt koko dokumenttia katsomaan, mutta tsekkasin jo pari pätkää, ja kaikesta kyllä huokuu sellainen tunne, että Hype oli jotain todella upeaa.
Lahden kaupunginteatteri tarjoaa monipuolisia digimateriaaleja teatteriin liittyen, on esimerkiksi ylläoleva teatterihistorian oppitunti maisteri Raiskion opastuksella, monologeja Aleksis Kiven Seitsemän veljestä-teoksen 150v juhlavuoden kunniaksi, Tuhkimon kertomia satuja ja kotimaisia klassikkorunoja teatterin näyttelijöiden esittäminä. Tosi kiva paketti kaikenlaista, näiden parissa saa kulutettua aikaa ihan huomaamatta. Teatterihistorian oppitunnit olisivat sopineet meikäläisenkin teatteritieteen kurssille, harmi kun se ehti jo loppumaan. Eniten minua ilahduttavat Seitsemän veljestä-monologit.
Ryhmäteatteri tarjoaa uutuusnäytelmästään kolme livestriimiä, 27.5., 29.5. ja 30.5., aika klo 19 ja liput 11,90€. Esitys sai ensi-iltansa 8.2. ja sitten koronatilanne keskeytti esityskauden, mutta hieno juttu, että Ryhmis tuo esityksen nähtäville näin ruudun kautta. Mielenkiintoiselta vaikuttava esitys, kuulinkin tästä kehuja ennen kuin esitykset loppuivat.
KUT tarjoaa katsottavaksi Akseli Gallen-Kallelasta ja Mary Gallénista kertovan esityksen Akseli ja Mary. Livestriimi 29.5. klo 14, jonka jälkeen tallenne on katsottavissa 31.7. asti. Liput 9,90€. KUTin edellinen esitys Halosenniemessä, Kultakausi, oli tosi kiva kurkistus historiaan, ja luulenpa, että hyvä on tämäkin. Halosenniemi tarjoaa esitykselle komeat puitteet, ja näyttelijäkaksikko Jari Vainionkukka ja Elina Varjomäki varmasti tuovat historialliset hahmonsa näyttämölle hyvällä otteella.
Vaasan kaupunginteatteri tarjoaa vaikka mitä katsottavaa ja kuunneltavaa, esimerkiksi ylläolevan Taistelukoreografia-videosarjan (joka muuten on tosi mielenkiintoinen!), runoklubin, jumppia, teatteripodcasteja ja lintupäiväkirjan. Laidasta laitaan on tutkittavaa, monipuolisia ja kiinnostavia juttuja. Romeo+Julia-näytelmän tanssivideoista erityiskiitokset, tanssi oli esityksessä melkoisen komeaa katsottavaa ja nyt sen voi sitten itse opetella opetusvideon avulla.
Katson edelleenkin tosi vähän sekä oopperaa että balettia, vaikka ne ovatkin tosi hienoja. Jospa nyt sitten vihdoin saisin aikaiseksi sivistää itseäni tälläkin näyttämötaiteen saralla, ainakin kansallisbaletin Romeo ja Julia on ehdottomasti katsomislistalla, tästä tarinasta kun minua kaikki versiot kiinnostavat, oli kyseessä sitten perinteinen näytelmä, elokuva tai nyt tarjolla oleva baletti. Ylläoleva video on Romeon ja Julian traileri. Stage24 tarjoaa lisäksi esimerkiksi Kesäyön unelma- ja Pieni merenneito-baletit ja Syyssonaatti-oopperan. Ja paljon muuta, esitysten lisäksi on viseoita kulisseista ja keskusteluja tekijöiden kanssa.
Teatterikorkeakoulussa piti keväällä tulla ensi-iltaan monta juttua joita olin menossa katsomaan, myös Mummin Kulta ja Ruusu-niminen esitys. Vaikka esityskausi sitten peruuntui, esitys sai virtuaalisen muodon, ja nyt tarjolla onkin kolmiosainen kuunnelma, kaksi ensimmäistä jaksoa videoituina läpilukuina ja kolmas jakso kuunnelmana. Lisäksi sivuilla on esim. galleria, josta löytyy pukusuunnittelijan ja lavastajan kuvamateriaalia.
Åbo Svenska Teaterin Kalevala
Kalevala jäi esityskautenaan näkemättä ja sekös harmitti, mutta eipä hätää, sillä esitys tulee Yle Areenaan 5.6. klo 00.01! Tästä olen kuullut kyllä niin paljon kehuja ja hehkutusta, että en malta odottaa kokevani näytelmää itse. Luvassa ainakin paljon puolukoita, nukkehahmoja ja vauhdikasta menoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti