sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Kansallisteatterin kevätkauden avajaiset 2020

Kansallisteatterin kevätkauden avajaisia vietettiin 16.1.
kuvat © Susanna Salmi

Ensimmäisenä saatiin maistiainen Paavo Westerbergin Sinivalas-näytelmästä, jossa nähdään rooleissa mm. Elena Leeve, Emmi Parviainen ja Eero Aho. Esityksessä on aiheena eripuraisen perheen tarina, syyllisyys, pakeneminen ja kääntymisen mahdollisuus. Avajaispätkän perusteella varsinkin videon käyttö vaikuttaa lupaavalta, ja hahmot mukavan monipuolisilta. Sinivalas oli ennen avajaisia minusta toiseksi kiinnostavin Kansallisteatterin tulevan kevätkauden ensi-illoista, eikä tämä avajaisten perusteella nähty esittely ainakaan vähentänyt kiinnostusta esityksen suhteen.


Sinivalas-esityksessä nähtävä Esa-Matti Long viettää taiteilijajuhlaansa Kohtauksia eräästä avioliitosta-esityksen parissa, siitä on kevätkaudella luvassa kaksi esitystä.

Jussi Moilan Isän maa vaikuttaa tosi kiinnostavalta, odotan innolla että pääsen sen näkemään. Moila puhui esityksen taustoista ja teemoista, ja kaikki kuulosti oikein hyvältä, tämä on luultavasti mainio juttu. Esitys kertoo "isistä ja lapsista, mielestä ja sen hauraudesta, ja kaunasta ja anteeksiantamisesta." Rooleissa Kaisa Leppänen, Jukka Peltola, Sauli Suonpää ja Ilja Peltonen.


Paula Salmisen Ilmasilta käsittelee toisistaan etääntyyttä perhettä, jonka jäseniä yhdistää halu auttaa hätää kärsiviä. Rooleissa ovat Alina Tomnikov, Pyry Nikkilä ja Pirjo Luoma-aho. Olen vielä vähän kahden vaiheilla tämän suhteen, maistiaispätkän perusteella en ihan osaa sanoa, oliko tämä mieleeni. Muutaman minuutin perusteella ei tietenkään voi sano mitään, joten luulen, että tämäkin on katsomislistalla kevään aikana.

The Betty Show on Delta Venus-ryhmän esitys, joka "ammentaa liioittelusta, luksuksesta, huonosta mausta, trashista, kokeellisesta kabareesta sekä showtytöistä kautta aikojen (ja heidän riippuvuuksistaan)." Tämä ei ole minun tyyppiseni esitys, joten en varmaankaan katsomoon suuntaa, mutta promokuvan perusteella sekä ohjaaja Sara Mellerin kertoman mukaan tämä kyllä vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta.


Minulle kiinnostavin Kansiksen kevään ensi-illoista on ehdottomasti Nuorten Kansallisteatterin Anne F, jonka on sovittanut ja ohjaa Satu Linnapuomi. Esitys kertoo "teini-ikäisestä tytöstä ja hänen perheestään, jotka joutuvat elämään piilossa vainoajiltaan. Kuka tai ketkä ovat tämän päivän annefrankeja? Ketkä voisivat auttaa heitä? Surun ja tuskan alta nousee esiin nuoruuden valloittava elämänilo ja lakkaamaton toivo paremmasta maailmasta."

Koska Kantin eka esitys, Otteita, oli niin loistava ja ihana, odotan tätä ehkä liiankin innoissani. Mutta koska tämä on ihan eri esitys ja eri tavalla toteutettu, niin paineet eivät niinkään kasaudu varsinaisesti esityksen vaan enemmänkin kokemuksen päälle. Luulen kyllä, että melkoisen hieno juttu on luvassa, kun Kantin nuoret pääsevät ensimmäistä kertaa lavalle.


Undocumented Love on teatteria, tanssia ja nykysirkusta yhdistävä esitys, joka kertoo viisi tositarinaa maailmasta. Maistiaspätkän perusteella esitys näytti varsin hyvältä ja pidin varsinkin siitä tyylistä, jolla tätä tehtiin.

Keväällä on luvassa myös vierailuja ja syksyltä ohjelmistossa jatkavia esityksiä, joista minä suosittelen erityisen lämpimästi Kauppamatkustajan kuolemaa. Kansallisteatterin koko ohjelmisto kokonaisuudessaan löytyy parhaiten teatterin omilta sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti