keskiviikko 9. tammikuuta 2019

Kansallisteatterin kevätkauden 2019 avajaiset

kuvat © Susanna Salmi
Marc Gassot
Marc Gassot
Teatterinjohtaja Mika Myllyaho
Eilen juna kuljetti Helsinkiin ja Kansallisteatteriin tutustumaan kevätkauden ensi-iltoihin. En ole vielä ehtinyt tutustumaan teattereiden kevään ohjelmistoon mitenkään erityisen paljoa, mutta nyt katsomislistalle tulikin sitten kerralla monta esitystä.

Ensimmäisenä lavalle asteli Marc Gassot, jonka Lion - The Weird And Magical Abracadabra Circus Show saa ensi-iltansa Pienellä näyttämöllä 10.1. Mukana esityksessä on myös Karl Sinkkonen. Gassot esitteli miekannielentää ja irtoilevia käsiä, ja olisin katsellut miehen esiintymistä pidempäänkin. Hyvältä vaikuttaa Lion, mutta esitys jää minulta harmi kyllä välistä, ainakin Kansallisteatterissa. Tämä on nimittäin yhteistuotanto, eli esityksen voi nähdä myös Tampereen Työväen teatterissa ja Turun kaupunginteatterissa.

Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho toivotti yleisön tervetulleeksi, hänen puheensa pääsee katsomaan tästä. Sitten näyttämölle pääsi Yhdestoista hetki-esityksen työryhmä ohjaaja Esa Leskisen videotervehdyksen saattelemana.

Yhdestoista hetki
Yhdestoista hetki
Yhdestoista hetki
Yhdestoista hetki on varietee rahasta, vallasta ja demokratiasta, eli se ei aiheidensa puolesta kiinnosta minua kovinkaan paljon. Toki pidän demokratiaa hyvin tärkeänä, ja raha ja valta ovat iso osa kenen tahansa elämää myös, mutta ne yhdistettynä teatteriesitykseen eivät herätä mielenkiintoani. Tyäryhmän esittämä esityspätkä saattoi tosin vähän muuttaa mieltäni, varsinkin loppuosa siitä, varsin vauhdikas ja mukaansatempaava musiikkikohtaus nähtiin lavalla. Esityksen kuvaillaan olevan samaan aikaan farssi ja tragedia, ennennäkemätön musiikillinen iltama ja näyttämöllisten näkyjen sinfonia, ja minusta tuntuu, että taidan jäädä jostain pahasti paitsi, jos en tätä mene katsomaan. Ensi-ilta on 6.3. Suurella näyttämöllä.

Koiramäen Suomen historia
Koiramäen Suomen historia
Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia tai ainakin Koiramäki-kirjat ovat monelle tuttuja, ja nyt tarinaan voi tutustua myös Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 7.3. alkaen. Tässä esityksessä tutuksi tulevat niin Kustaa Vaasa, Kuningatar Kristiina, Nuijasota, Vasa-laiva kuin 1700-luvun luonnontieteet. Esitys on erityisesti kouluikäisille suositeltu (ja Koiramäen ystäville toki myös), mutta myönnän, että minä(kään) en oikein tiedä Suomen historian vaiheista 1500-1800-lukujen tapahtumia, eli tämä olisi varmasti oikein opettavainen ja sivistävä esitys meikäläisellekin. Vaikutti mukavalta ja tosi kiva kohtaus esityksestä nähtiin lavalla, tämä olisi hauskaa käydä katsomassa.

Sammakkokuningas
Sammakkokuningas
Sammakkokuningas
Sammakkokuningas
Sammakkokuningas
Sammakkokuningas kiinnostaa minua kevään tarjonnasta kaikista eniten. Willensaunassa 13.2. ensi-iltansa saava esitys kertoo NHL:ssä menestyneestä Jarkosta (Mikko Nousiainen), joka tulee Suomeen kesäksi isänsä (Heikki Nousiainen) ja siskonsa (Sari Puumalainen) kanssa aikaa viettämään. Sammakkokuninkaan kuvaillaan olevan draamakomedia menestyksen hinnasta, ja tämä vetoaa minuun. Vaikka jääkiekko ei todellakaan ole mikään mielilajini, esityksen tarina kiehtoo minua sitäkin enemmän. Mukana näyttämöllä on näyttelijäkolmikon lisäksi tanssija Mikko Orpana.



Kohtauksia eräästä avioliitosta saa ensi-iltansa Omapohjassa 6.2. Siinä näyttelevät Kristiina Halttu ja Esa-Matti Long, he esittävät aviopari Mariannea ja Johania. Tämäkin voisi olla kiinnostava käydä katsomassa, sujuva draama kiinnostaa minua aina ja lavalla nähdyn kohtauksen perusteella tarina on hyvä. Olisin heti halunnut tietää, miten tilanne siitä jatkui, mielenkiinto heräsi sitä mukaa kun Marianne ja Johan pöydän ääressä juttelivat. Näyttelijät vaikuttivat myös pelaavan hyvin yhteen, ja sehän on tärkeää, kun he kaksistaan ovat näyttämöllä.



Timo Tuominen esittää Jacques Brelin lauluja Suurella näyttämöllä 16.2. Brel Final Spécial-niminen esitys nähdään silloin, ja avajaisissa maistiaiseksi koetun laulun perusteella tänne kannattaa ehdottomasti suunnata. Tuominen tulkitsee musiikkia taitavasti ja häntä oli ilo kuunnella, vaikka vain tämän yhden kappaleen ajan. Mieluummin toki enemmänkin kuulisi, ja silloin osoite onkin Kansallisteatteri.

Kaikki hienot jutut niminen esitys on Willensaunassa ensi-illassa 20.3. kello 18 ja 20. Kaksi ensi-iltaa sillä on siksi, että näyttämöllä vuorottelevat Mari Lehtonen ja Ilja Peltonen, joiden lisäksi yleisöllä on rooli esityksessä. Tämä kiinnostaa kovasti! Lisäksi yhteistuotantona nähdään Yhtä matkaa, Tie Konyaan, 100 % Cotton ja Peukaloisen retket villihanhien seurassa. Vierailuina nähdään Kanttia kanssa!, Amor fati, Sandra, Kilari, Backbone, Babylon ja Turkka kuolee. Ohjelmistossa jatkavat Kolme sisarta, Musta Saara, Karamazovin veljekset, Kissani Jugoslavia, Gabriel ja Homoäiti.

Kiitos Kansallisteatterille mukavasta tilaisuudesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti