maanantai 12. kesäkuuta 2017

Maan ja metsän laulu - MTK 100-juhlanäytelmä

kuvat © Susanna Salmi
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto juhli hienoa satavuotiasta taivaltaan Messukeskuksessa 9.-10.6. Lauantaina ensiesityksensä sai myös juhlanäytelmä Maan ja metsän laulu (jonka kaikki voivat katsoa uudelleen ja uudelleen, löytyy nimittäin Youtubesta (kohdasta 1:43:10 eteenpäin)!)

Maan ja metsän laulu seuraa satavuotiaan MTK:n vaiheita perustamisesta sotien ja muiden Suomen käännekohtien läpi nykypäivään asti. 

Oskari Nyyssölän Suomi-hahmo kävelee hitaasti lavan takaseinää kohti kylväen ja screenillä viljanjyvät putoilevat maahan. Aivan mahtavan hieno aloitus, olin ihan myyty heti ensi hetkistä lähtien. Seuraavaksi lavalle tulee porukkaa, joka esittelee itsensä. On Juho Jännes (Atso Akkanen), Bjarne Westermarck (Petri Knuuttila), Eino Heiskala (Eric Barco) ja muita henkilöitä MTK:n alkutaipaleelta. Tästä lähdetään sitten etenemään tärkeimpien hetkien mukana tätä päivää kohti.

Minähän olen kasvanut maalla ja myös asunut täällä koko ikäni, eli tiedän, mitä on maanviljely, mistä leipä kauppoihin ja pöytään tulee ja niin edelleen, joten mielenkiinnolla seurasin Maan ja metsän laulua tästäkin syystä. Pienet "tietoiskut", eli tekstit, joita lavan reunoilla aina kunkin vuosikymmenen kohdalla luki, toivat hyvin ilmi tärkeitä juttuja. Myös videopätkät, joita screenillä nähtiin, toimivat hyvin kokonaisuudessa mukana.

Vaikka aloituksesta tykkäsinkin, tarina alkoi ehkä vähän kankeasti, mutta lähti pian rullaamaan sujuvammin ja varsinkin joukkokohtauksissa tekijäporukka loisti ja pelasi hienosti yhteen. Esityksessä oli monta hyvää hetkeä, mainitaan niistä nyt ainakin se, jossa alussa esittäytyneet hahmot kertoivat mitä heille kuului vuoden-parin kuluttua. Osalle parempaa, osalle huonompaa. Myös Valittaa täytyy totta-virsi ja Vielä niitä honkia humisee (jonka aikana tanssitaan muuten hienosti) iskivät, samoin Tapio Liinojan laulama Vanha Riimu ja Petri Knuuttilan esittämä Hiljainen kylätie. Petri Knuuttila laulaa hienosti myös Peruskallio-biisin, josta tykkäsin ehkä eniten koko jutussa. Peruskallion jälkeen MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila piti hienon puheen, joka kuultiin myös traktorimarssissa keväällä 2016.


Mielettömän hieno ja hauska oli lopuksi kuultu Böndeboogie, jonka aikana huomioni varastivat erityisesti Eric Barcon tanssimuuvit, ilma-akrobaatit Amandine Doat ja Onni Hämäläinen, tanssijaporukka sekä heidän koreografiansa ja yleinen positiivinen ja riemukas ilmapiiri, joka vallitsi niin katsomossa kuin lavallakin. Tätä oli niin kivaa katsoa, sillä vaikka esityksen aikana oli ilon aiheet välillä vähissä, se kuitenkin loppui iloon ja riehakkaaseen menoon. Päälimmäisenä jäikin mieleen maaseudun ja maanviljelyksen onni sekä ilo, sillä mikäpä olisi parempaa kuin nauttia luonnosta ja elää sen keskellä? 

Maan ja metsän laulu alkaa kohdasta 1:43:10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti