perjantai 6. toukokuuta 2016

If I Stay

kuvat

Katsoin If I Stay- leffan (joka Suomessa kulkee nimellä Jos vielä jään) vihdoin nyt, kun se ilmesty Netflixiin. Olen jo pitkään halunnut nähdä tämän, mutta koko elokuvan olemassaolo unohtui minulta enkä sitten ole aikaisemmin katsonut sitä. Nyt kuitenkin oli jo korkea aika!

Elokuvassa Mia Hall (Chloë Grace Moretz) joutuu perheensä kanssa auto-onnettomuuteen ja jää leijumaan kehonsa ulkopuolelle. Sairaalaan kiidätetään koko perhe, mutta lopulta vain Mia jää henkiin. Mitä tekee tyttö, jonka vaihtoehdot ovat kuolla tai herätä orpona? 

Elokuvan juoni rakentuu suurimmaksi osaksi takaumiin Mian elämästä, niissä kerrotaan hänen intohimostaan sellonsoittoon, poikaystävä Adamin (Jamie Blackley) tapaamisesta, parhaan kaverin Kimin (Liana Liberato) kanssa hengailusta ja perheen arjesta. Välillä kuva hyppää takaisin sairaalaan, jossa sukulaiset ja ystävät vuorotellen käyvät Mian vuoteen vierellä peläten pahinta ja toivoen parasta.

Etukäteen odotin leffan olevan ehkä vähän teinirakkaushömppään kaatuva nyyhkypätkä, sillä monet kaverini ovat kertoneet, että se oli surullinen ja ihana ja vaikka mitä. Olihan se, tarina on koskettava ja herkkä, siinä on aavistus toivottomuutta ja kuolemaa, mutta myös iso kasa toivoa ja rakkautta. Ilahduin siitä, että Mian ja Adamin rakkaustarina ei nouse kaiken yläpuolelle ja vie muulta tarinalta uskottavuutta, vaan se on enemmänkin tasoissa kaiken muun rinnalla. Tärkeimpänä säilyy silti Mia, tämä kertoo hänestä, hänen unelmistaan ja haaveistaan, hänen menetyksistään. Pidin siitä, että Mian ja Adamin ah-niin-ihana rakkaus ei olekaan niin ihanaa, vaan ala- ja ylämäkiä tulee eikä kaikki olekaan kuin ruusuilla tanssimista.

Chloë Grace Moretz tekee hienon roolin Miana, olen aina tykännyt hänestä, eikä Moretz tälläkään kertaa pettänyt. Mia on iloinen, lahjakas, epävarma ja pelokas, mutta myös toiveikas ja sisukas nuori tyttö, joka joutuu keskelle kauheutta. Hän ei ole yhtään ärsyttävä, kuten päähenkilöt joskus, vaan juuri sopivan herkkä ja päättäväinen.

Jamie Blackley on loistava! Kaikki ilmeet, eleet ja muu tekevät Adamista aivan mahtavan tyypin, rooli on aivan täydellisesti toteutettu. En osaa muuta sanoa, tykkäsin ja paljon. Liana Liberato on myös hyvä Mian parhaana ystävänä Kiminä, luonteva ja hauska, mutta myös vakava ja tunteellinen. 

Muissa rooleissa ollaan myös onnistuneita, tekijäporukka on osannut käsitellä hahmojaan ja tehnyt heistä leffaan sopivat. Minulle jäi vähän auki, kuka Willow- niminen nuori nainen edes oli, mutta se nyt juonellisesti ja tarinallisesti ei hirveästi haitannut (myöhemmällä googlailulla selvisi, että Willow on Mian äidin ja isän kaveri).

Muutamia pieniä juttuja leffassa on, joista en tykännyt, tärkeimpänä se, että se loppuu kesken! Okei, elokuva kertoo siitä, herääkö Mia vai ei, mutta entäs sen jälkeen? Mitä sitten tapahtuu? Tämä on kuitenkin leffan tekijöiden ja kaiken muun sanelema ratkaisu, joten siihen on tyytyminen. Myös kuvauson joissain kohdissa vähän jännistä kuvakulmista, mutta tuo elokuvaan omanlaisensa vivahteen ja toimii kyllä ihan hyvin.

If I Stay on kaunis ja onnistunut elokuva, joka onnistuu lähes kaikessa ja sopii minun makuuni täydellisesti. Sitä on ilo katsoa ja leffa varmasti kestää useammankin katselukerran, itse ainakin meinasin sen joku päivä uudelleen katsella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti