keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Seitsemän veljestä.

Aleksis Kivi -  Seitsemän veljestäKirjassa pidin eniten luonnon kuvauksista. Toisaalta kuvailuissa mentiin välillä liiallisuuksiin, kolmea sivua en olisi jokaisesta tiestä jaksanut lukea. Kuitenkin Kiven tyyli ja eläväinen kirjoitustapa värittivät kirjaa aina tasaisin välein, juuri silloin kun sitä tarvitsi.
Kirjassa en pitänyt siitä että juuri noissa kuvailuissa tarvittiin sitä viittä sivua. Myös kuvailevat sanat olivat välillä vähän käsittämättömiä, toki Seitsemän veljestä on vanhaa kieltä mutta kuitenkin.
Kirja oli kyllä kiinnostava, en ole ennen lukenut kiven tai muidenkaan suomalaisten menneen ajan kirjailijoiden kirjoja tms. klassikoita mutta tämän perusteella voisin lukea.
Lukukokemus oli haastava. Tylsyys meinasi voittaa välillä, ja kirjan kieli nyt oli senverran koukeroista että sai silmät ristissä tavata välillä. Kaksi viikkoa luin kirjaa, mutta sain sen kuitenkin luettua. Kokemusta rikkaampana.Kirja opetti että klassikon, tai vanhanaikaisemman kirjan lukemiseen vaaditaan aikaa. Myös tuon ajan suomalainen maaseutu ihmisineen valottui kirjan myötä, sekä suomalainen kirjallisuus ja nimenomaan kiven kirjallisuus.
Päähenkilö(t) eli Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero. Selkeimmin kirjassa kuvattiin mielestäni Juhania ja Simeonia sekä Aapoa ja Lauria, muut tuntuivat vähän jävän välillä taka-alalle. Simeoni oli veljeksistä lempparini, en tiedä minkä takia mutta ihan mahtavan hieno ukkeli. Itsenäinen, uskovainen ja päättäväinen, kirjan lopussa tosin Simeonista tuli vähän ärsyttävä. Juhanista en pitänyt, liian juro ja sisupussi. Lauri taas oli ihana. Eeronkin muistelen olleen hauska tyyppi, muut menivät neutraali- linjalla.
Juoni oli ihan hyvä. Eteni välillä erittäin kankeasti mutta oli juonessa sellaisiakin kohtia jotka tempaisivat mukaansa.
Suosittelen kaikille jotka pitävät vanhemmasta kirjallisuudesta, ja joilla on aikaa lukea ja tahtoa selvitä kirjasta, välillä voi epätoivo iskeä kun samaa sivua lukee sen viisi minuuttia ja yrittää tajuta mitä Kivi yrittää kertoa,
Erityismaininta kirjan välistä löytyneelle lokki- kirjanmerkille. Se vaan hyppäsi esiin ja saikin merkata että missä mentiin :D

Lokki- kirjanmerkki ja koukeroista Kiven kieltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti