keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joululuukku 10

Esittelyssä Tarzan- musikaali.

Saska Pulkkinen © Mirka Kleemola

Nimi Tarzan (Tarzan)
Ohjaaja Kari Rentola
Päärooleissa Saska Pulkkinen/Jon-Jon Geitel, Elina Aalto/Raili Raitala
Käsikirjoitus David Henry Hwang (suomennos Mikko Koivusalo)
Musiikki Phil Collins
Koreografia Marjo Kuusela, Oula Kitti
Puvustus Elina Kolehmainen
Lavastus Katariina Kirjavainen
Kapellimestari Risto Kupiainen
Juoni Pienen Tarzan- vauva joutuu haaksirikkoon vanhempiensa kanssa ja he haaksirikkoutuvat viidakkoon. Viidakossa asustaa myös gorilloja joiden poikasen leopardi tappaa. Myös Tarzan on vaarassa, mutta tämän vanhemmat pelastavat pojan ja menettävät siinä sivussa henkensä. Poikasensa menettänyt apinaäiti Kala (Sanna Majuri/Emilia Nyman) löytää Tarzanin ja ottaa tämän kasvattaakseen. Tarzan kasvaa apinalauman mukana ja saa hyvän ystävän Terkin (Matti Leino/Pekka Hiltunen). Pikku- Tarzan (Luka Haikonen/Pablo Ounaskari/Wiljami Miettunen) ei kuitenkaan valloita heimon johtajan Kerchakin (Panu Vauhkonen/Mikko Vihma) sydäntä. Tapahtumat seuraavat toisiaan ja yhtäkkiä viidakon rauha järkkyy kun sinne saapuu ihmisiä. Jane Porter (Elina Aalto/Raili Raitala), hänen isänsä professori Porter (Matti Olavi Ranin/Eero Saarinen), heidän oppaansa Clayton (Kari Mattila) ja Claytonin apulainen Snipes (Unto Nuora). Sehän tiedetään että Jane ja Tarzan rakastuvat ja sekä Tarzanin että Janen pitää pohtia mitä hän elämältään haluaa. 

minä, Saska, Jon-Jon ja Matti

Tarzanin olen siis nähnyt nyt kymmenen kertaa, tänään olin viimeksi katsomassa. Sanomattakin siis selvää että tykkään ja paljon! Mentiin siskon kanssa tänään aamulla junalla Helsinkiin ja käytiin ostamassa liput. Siitä suunnattiin teatterin sisälle henkilökunnan puolelle ja kävin moikkaamassa niin Tarzanin näyttelijöitä kuin lavastamon porukkaa (vietin siis tettiviikon lavastamossa niin siellä tutustuin). Syötiin ja siirryttiin yleisön puolelle. Katseltiin Tarzani ja oli ihan mahtava kuten aina, ja ai että kuinka ihania lapsia oli katsomossa! Kolme (?) koululaisryhmää tms. oli katsomassa ja nauroi ja oli ihan innoissaan apinoista ja väliajalla kuulinkin kunnon analysointia siihen mennessä nähdystä. Tarzanin jälkeen mentiin taas käymään lavastamossa ja haettiin mulle sen jälkeen teetä ja vaihdettiin vikat sanat näyttelijöiden kanssa ennen kuin lähdettiin junalle. Hehkutampa loppuun kuinka mahtava tunnelma on aina hkt:llä. Ihanaa!

Tarzan on siis valloittanut mun sydämen, siihen ei nimittäin kyllä tämä tyttö kyllästy! Lavastus on erittäin onnistunut, viidakko on kaunis ja kiehtovan näköinen. Lähemmin lavastuksiin tutustuneena voin sanoa että ne ovat myös kestäviä ja totta kai niiden pitääkin olla, eihän joka esityksen jälkeen voi olla uusia tekemässä. Apinapuvut ovat simppeleitä mutta niistä on pienillä yksityiskohdilla ja värityksellä tehty hienoja, apinat näyttävätkin ihan aidoilta. Pisteet siis Tarzanin ensemblelle, upeita tanssijoita, ilmeillä ja pienillä eleillä tehty apinoista sympaattisia ja erilaisia otuksia jokaisesta. Laulut ovat ihania, toki suomennoksen myötä aina vähän laulut jakavat mielipiteitä. Minusta suomennos on lauluissa ja koko musikaalissa onnistunut. Jos apinalauma tekee hyvää työtä, sitä kyllä tekevät nämä pääroolien näyttelijätkin! Saska Pulkkinen ja Jon-Jon Geitel vuorottelevat Tarzanina ja molemmat tekevät mahtavat roolit. Erilaisia he ovat kyllä, mutta se ei vaikuta musikaalikokemukseen, koska molemmat ovat niin taitavia. Samaa voi sanoa kaikista kaksois(ja kolmois)roolituksista, on niin järjettömän taitavaa porukkaa mukana tässä ettei sillä ole mitään väliä ketä näyttämöllä on.

Koreografia on myös hieno, joka kohtauksessa. Taistelukoreografiat ovat vauhdikkaita ja taidokkaasti rakennettuja. Välillä ihan tekisi mieli huikata lavalle että olkaas nyt varovaisia kun siellä hypitään volteilla ja kuperkeikoilla ties mistä ja minne. Tekisi myös mieli laulaa mukana mutta olen nyt hillinnyt itseni tähän saakka kuitenkin. Loppukiitoksissa ja -kumarruksissa kun Poika ja mies- laulusta hoilataan pätkä niin melkein jo tanssin kyllä mukana. Melkein.Tarzanin viimeiset neljä näytöstä ovat 15.12, 16.12, 17.12 ja 30.12. Vika on kyllä loppuunmyyty mutta onneksi mulla on jo liput.

Saska Pulkkinen ja Elina Aalto © Mirka Kleemola

2 kommenttia:

  1. Tarzan on kyllä ihana, yhden kerran olen nähnyt ja rakastuin. Oot aina mielessäin -kappale oli suosikkini, itkin aina kun sitä laulettiin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Itse pidän Ensi kertaa- biisistä kaikista eniten :)

      Poista