Teatterinna-palkinto

Teatterinna-palkinto tarkoittaa palkintoa, joka jaetaan teattereille, näyttelijöille ja esityksille. Palkinnon saajan päättää yleisö, joka ehdottaa omaa suosikkiaan palkinnon saajaksi, ja kolme eniten ääniä saanutta ehdotusta pääsevät mukaan äänestykseen, jossa eniten ääniä saanut ehdokas sitten valitaan voittajaksi.

Koska tämä on vasta palkinnon ensimmäinen vuosi, ei minulla ole tarjota voittajille kuin mainetta ja kunniaa sekä tietysti kunnia olla ensimmäisiä Teatterinna-palkinnon voittajia. Kaikkien ehdotuksia jättäneiden ja voittajaa äänestäneiden joukosta arvotaan kuitenkin kolme onnekasta, jotka saavat pienen teatteriaiheisen palkinnon.

Teatterinna-palkintoprosessi etenee seuraavanlaisesti: ensin jokaiseen kategoriaan saa ehdottaa mieleistään ehdokasta, sitten kolme eniten ääniä saanutta ehdotusta siirtyvät seuraavalle kierrokselle, jossa niiden joukosta äänestetään voittaja.

Esityskategorioissa ehdotuskelpoisia ovat kaikki vuoden 2019 aikana Suomessa esitetyt musikaalit ja puhenäytelmät, eli ensi-ilta on voinut olla milloin vaan, kunhan esitystä on esitetty edes kerran vuoden 2019 aikana. Samoin näyttelijäkategorioissa ehdolle voi asettaa sellaisen näyttelijän, joka on ollut lavalla ainakin kerran vuonna 2019, ja teatterikategoriassa sellaisen teatterin, joka on esittänyt ainakin yhtä esitystä vuonna 2019. Esitykset ovat voineet olla sekä ammatti- että harrastajateattereissa, kesä- ja talvikaudella.

Ehdotusten jättäminen ajoittuu ajalle 10.11.-10.12. ja kolmen parhaan joukosta saa äänestää voittajaa välillä 15.12.-31.12. Voittajat julkaistaan sunnuntaina 5.1.2020.

Historian ensimmäiset Teatterinna-palkinnot jaettiin 5.1.2020.

Teatterinna-palkinnon kategoriat ja ehdokkaat (voittajat lihavoitu) vuonna 2019 ovat:

Vuoden teatteri

Tampereen Teatteri
Tampereen Työväen Teatteri
Kuopion kaupunginteatteri


Vuoden musikaali

Kinky Boots (Helsingin kaupunginteatteri)
Poikabändi (Tampereen Työväen Teatteri)
Notre Damen kellonsoittaja (Tampereen Teatteri)


Vuoden puhenäytelmä

Riistapolku (Helsingin kaupunginteatteri)
Bernarda Alban talo (Kuopion kaupunginteatteri)
Työmiehen vaimo (Orimattilan Teatteri)

Vuoden naisnäyttelijä

Ella Mettänen
Virpi Rautsiala
Petra Karjalainen

Vuoden miesnäyttelijä

Mikko Rantaniva
Jari Ahola
Lasse Strandberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti