tiistai 31. heinäkuuta 2018

Pokka pitää @ Keski-Uudenmaan Teatteri

Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos KUT!
kuvat © Kapina Oy
Keski-Uudenmaan Teatteri esiintyy kesällä tuttuun tapaan Krapin kesäteatterissa, tällä kertaa siellä pyörii Pokka pitää.

Emmet (Johannes Korpijaakko) puuhaa brittiläistä murhamysteeriä näyttämölle teatteriseurueensa kanssa. Näyttelijöihin ei Emmetin onneksi lukeudu kuvataideharrastuksensa ja seurapiirikutsujensa parissa kiireisenä pysyvä Hyacinth Bucket (Anna-Leena Sipilä), joka pelkällä olemassaolollaan koettelee Emmet-paran hermoja. Näytelmässä ovat mukana Daisy (Sanna Saarijärvi), tämän mies Onslow (Seppo Halttunen), Rose (Kirsi Ylijoki) ja Milly (Kalle Tahkolahti). Kulissien takana puvuista, lavasteista ja Emmetin riekaleisista hermoista vastaa Liz (Miia Nuutila). Kuinka ollakaan, Hyacinth kuitenkin uhraa kallisarvoista aikaansa näytelmälle, ja pian Emmet joutuu keräilemään itsehillintänsä rippeitä tämän seurapiirirouvan esitellessä hahmonsa puhetyyliä tai olemusta. Eikä käsikirjoituskaan oikein ole Hyacinthin makuun - miksi hänen hahmonsa pitäisi joutua murhatuksi? Oman panoksensa juoneen tuovat rouva Debden (Miia Nuutila), joka katsastaa, onko Hyacinth hyvä kandidaatti hyväntekeväisyystyöhön, sekä isukki (Kalle Tahkolahti), joka kaasunaamari päässä hyökkää näyttämölle.

Ihastuttava lavastus (Heini Maaranen) näin ensimmäiseksi, varsin vaaleanpunainen ja hienostunut tyyli vallitsee näyttämöllä. Puvustus (Heini Maaranen vastaa myös siitä) on onnistunut myös, jokaisen hahmon vaatteet sopivat hänen tyyliinsä, olemukseensa ja luonteeseensa, ja varsinkin näytelmäseurueen roolivaatteet ovat hienot. Kimmo Virtasen ohjaus saa hyvin tekstin huumoria ja sille tyypillistä tunnelmaa esiin. Näyttelijät ovat lavalla hyviä sekä yksinään että joukkokohtauksissa, he pelaavat loistavasti yhteen ja tuovat hahmojensa väliset suhteet hyvin ilmi. Vähän jäin kaipaamaan Richardia, joka oli mukana muutamassa kohtauksessa viime vuonna Koskenniskan kesäteatterissa, tässä versiossa hänestä vain puhuttiin.

Anna-Leena Sipilä on juuri sellainen Hyacinth kuin pitääkin olla, Sipilä tavoittaa hahmonsa luonteen täydellisesti ja kaikki ilmeet ja eleet sopivat Hyacinthille loistavasti. Yksi esityksen hauskimpia kohtauksia on se, kun Hyacinth peittelee todellista identiteettiään kokin asussa rouva Debdenin etsiessä rouva Bucketia. Mahtavaa näyttelijäntyötä Sipilältä varsinkin tässä kohtauksessa, kyllä nauru kaikui katsomossa. Johannes Korpijaakon Emmet on juuri niin kyllästynyt Hyacinthtiin kuin voi kuvitella, on siinä kestämistä, kun nainen on koko ajan sanomassa omaa mielipidettään tai kommentoimassa näytelmää. Korpijaakko saa yleisön nauramaan varsinkin Emmetin poistuessa sivuhuoneeseen hieman purkamaan ärsytystään huutamalla. Miia Nuutila Emmetin siskona Lizinä on hyvä myös, hän on rauhallinen ja koettaa parhaansa mukaan saada muun porukan pysymään aisoissa. Mutta kyllä Lizkin saa mielipiteensä kuuluviin, ei hänelläkään hermot kaikkea kestä.

Sanna Saarijärven Daisy ja Seppo Halttusen Onslow ovat riemastuttava pariskunta, nämä kaksi tekevät lavalla mainiota työtä. Samoin Kirsi Ylijoen ihastuttava Rose (lempihahmoni tässä) sekä Kalle Tahkolahden Milly olivat sellainen kaksikko, joka sai yleisön nauramaan. Kalle Tahkolahti on isukkina myös varsin hauska, ja tämän hepun ulkomuoto jäi mieleen. Tosi hyvä porukka mukana, kaikista hahmoista pidin ja jokainen hahmo viihdyttää, näyttelijät tuovat hienosti esiin hahmojensa luonteenpiirteet ja suhteet muihin hahmoihin, heidän tekemisiään on mukava seurata.

Kokonaisuutena siis oikeinkin viihdyttävä ja mukava esitys, huumori toimii ja varsinkin näyttelijät ja lavastus jättivät positiivisen muistijäljen. Muutama kohtaus venyi hieman pitkäksi, eli juonikin sitten vähän junnasi paikoillaan, mutta näitä ei ollut paljoa ja suurimmaksi osaksi edettiin kaikenlaisten sattumusten ja juonenkäänteiden avulla rivakkaa tahtia. Tämä taitaa olla koko kesältä loppuunmyyty, mutta peruutuspaikkoja kannattaa kysellä. Suosittelen lämpimästi, jos sattuu mahdollisuus suunnata katsomaan. Hauskaa ja hyvin tehtyä kesäteatteria Krapin kauniissa maisemissa, tämän parissa on helppo viihtyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti