sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Sammuta valot! / Sytytä valot! (Salla Simukka)

Luin kirjan ennakkokappaleena, kiitos TAMMI!
kansi ja ulkoasu © Laura Lyytinen
Salla Simukan uutuusteos Sammuta valot! / Sytytä valot! on kääntökirja, jossa toisella puolella on pieniä kauheita tarinoita ja toisella pieniä kauniita tarinoita. Kertomuskokoelmassa käsitellään rakkautta, ihastumista, näkymättömyyttä, eroamista ja elämää nuorten näkökulmasta, monen erilaisen ihmisen silmin.

Sammuta valot! / Sytytä valot! oli oikein hurmaavaa luettavaa, en ole ennen Simukan teoksiin tutustunut, mutta tämän perusteella kieli on luontevaa ja lukeminen varsin kivaa, teksti soljuu sujuvasti ja etenee mukavasti pitäen lukijan mielenkiinnon yllä. Kirjan 20 eri tarinaa ovat puolet niitä kauniita ja puolet niitä kauheita, ja jokaisella kertomuksella on vastaparinsa toisella puolella. Siksi kirjan lukemiseen on monta tapaa, ensin voi esimerkiksi lukea yhden tarinan toiselta puolelta, sitten sen vastaparin toiselta puolelta, Tai sitten voi tehdä kuten minä, luin ensin pienet kauheat tarinat ja sitten pienet kauniit tarinat. Tai voi lukea ensin kauniit ja sitten kauheat tarinat, tai vaikka ihan sekalaisessa järjestyksessä kertomuksen sieltä ja toisen täältä. Lukukokemus luultavasti vaihtelee sen mukaan, miten kertomuksia lukee, mutta varmasti teksti vetoaa jokaiseen. Koska tarinoita oli monenlaisia, ei haitannut, jos joku niistä ei niin iskenyt, sillä seuraavasta tekstistä löytyi taas paljon itseen vetoavia yksityiskohtia.

Pieni ongelma tässä novellimuotoisessa toteutuksessa on, jäin nimittäin kaipaamaan lisää tietoa jokaisesta hahmosta, joka tarinoissa esiintyi. Haluaisin kaikista oman, pitkän romaanin! Erityisesti muovikuulia sormet jäässä keräävä tyyppi, salaperäinen, lapsia kaappaava huvipuisto, tyttökoulussa opiskeleva Josefin, kymmenen vuotta elämästään kadottanut tyttö, pimeyteen katoava Silja, kauheissa tarinoissa Näkymättömäksi muuttuva poika, drag queen Ariel, ihastuttavan kirjeen kirjoittanut Ville, Josefinin isosisko Klara, samaa unta nähneet Puro ja Kuisma sekä kauniiden tarinoiden Näkymätön poika jäivät kutkuttelemaan mieleen, olisi kiinnostavaa tietää, mitä heille on tapahtunut ennen ja jälkeen tähän kertomuskokoelmaan kirjoitettuja hetkiä. Simukka on luonut kokoelman mielenkiintoisia, persoonallisia ja kiehtovia hahmoja, joiden elämää lukija alkaa itsekin pohtimaan. 

Kauniit ja kauheat tarinat tukevat hyvin toisiaan, vaikka eivät kaikki olekaan suoria vastauksia toisilleen. Osa tarinoista on selkeästi esimerkiksi sama hetki kahden eri ihmisen näkökulmasta tai sama hetki, mutta elämän ollessa erilaista, mutta muutaman kertomuksen kohdalla tapahtumien toisiinsa vertaaminen tai liittäminen vaatii enemmän ajattelua, joka on oikein hyvä. Vaikka asioille ei löytäisi suoraa yhteyttä, kauniiden ja kauheiden kertomusten vireestä huomaa, mitkä niistä liittyvät toisiinsa. Loistava idea kirjoittaa kertomukset näin, mitä enemmän näkökulmia tai ajatuksia tiettyyn asiaan esitetään, sitä paremmin sen voi ymmärtää.

Ehdottomasti suosittelen tätä kaikille, tai siis 15-vuotiaasta ylöspäin kaikille (kirjan ikäsuositus). Teksti on sujuvaa ja ihastuttavaa luettavaa, tarinat ovat kiehtovia ja mielenkiintoisia ja niissä on monenlaisia tunteita. Kauheat tarinat saavat jännityksen hiipimään mieleen ja kauniit tarinat saavat hymyilemään. Näitä on myös ehkä helpolmpi ja mukavampi lukea kuin "tavallista" kirjaa, sillä lukeminen on helppo keskeyttää aina yhden kertomuksen jälkeen ja jatkaa sitten seuraavasta, eikä juonikaan keskeydy ikävästi. Tarinat ovat aika nopealukuisia, minäkin luin tämän kahdessa päivässä, ensin toisen puolen ja sitten toisen puolen. Ja luulenpa, että luen pian uudestaan, nämä tarinat jäivät kiehtomaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti