tiistai 23. elokuuta 2022

Syksyn teatteritärpit 2022

Ensimmäisiä syksyn ensi-iltoja onkin jo juhlittu ja enskareita on luvassa loppuvuoden ajan, ja paljon on hienoja, monenlaisia, kiinnostavia esityksiä luvassa ympäri Suomea. Nyt onkin perinteisen teatterivinkkipostauksen aika, keväältä jäi koronaepävarmuuksien takia tekemättä mutta korjataan homma laittamalla tähän paljon houkuttelevia esityksiä. Moneen näistä onkin lippu jo valmiina ja muidenkin katsomoon toivon ehtiväni.

Mahtavaa teatterisyksyä ja -loppuvuotta kaikille!

← Priscilla, aavikon kuningatar / Helsingin kaupunginteatteri (kuva © Robert Seger)
Kris och katastrof i Mumindalen / Lilla Teatern (kuva © Otto-Ville Väätäinen) →

Helsingin kaupunginteatterin ohjelmistossa kiinnostaa tietenkin tämän syksyn glitterbileshow Priscilla, aavikon kuningatar-musikaali, josta olen innostunut vähän hitaasti mutta jota odotan koko ajan enemmän. Syyskauden avajaisissa esityksestä nähtiin maistiaisena Go West- ja I Will Survive-biisit, ja kyllä vaan oli katsomossa huikea fiilis jo näiden pätkien perusteella. Puvustus! Lavastus! Kimallusta! Ja mitä esiintyjiä, ai että! Odotan kyllä tosi paljon, kuukauden päästä pääsen Priscillan kyytiin ja Australian takamaille matkaamaan. Priscillan lisäksi HKT:llä ja Lilla Teaternissa on paljon kiinnostavaa ohjelmassa, muun muassa Minä valitsin sinut, Kultalampi ja Fanny ja Alexander sekä Lillanin Min fantastiska väninna ja Kris och katastrof i Mumindalen houkuttelevat. En ole koskaan ollut mikään Muumi-fani, toki olen muumipiirrettyjä- ja leffoja katsonut, mutta aika vähän. Mutta kun ohjaajana on loistava Jakob Höglund, ei tätä voi välistä jättää.

Kansallisteatterissa tulee suurelle näyttämölle Ronja, ryövärintytär, jota odotan tosi paljon. Rakastan tätä näytelmää, niin ihana! Hamlet taas jatkaa ohjelmistossa ja sen haluaisin nähdä koska lähtökohtaisesti tahtoisin aina nähdä kaikki Shakespeare-tulkinnat jos mahdollista, ja tämä jäi keväällä välistä. Ja näyttäähän esitys kuvista päätellen aika huimalta. Myös Nuorten kansallisteatterin Kantin GÄNG-kaupunkikierros vaikuttaa mielenkiintoiselta, se olisi mukavaa kokea. Kantin esitykset ovat tähän menneessä olleet tosi oivaltavia ja hienoja, joten tämä kiinnostaa kovasti.

KOM-teatterin ReeaRuu-musikaali vaikuttaa ihanalta. Jo esittelytekstin lukemisesta tulee sellainen haikea mutta lämmin ja suloinen fiilis, ja mitä olen kuvia esityksen valmistumisesta nähnyt, pilvenhattaroita, surua ja lämpöä sekä koskettavaa ja hauskaa tarinaa vaikuttaisi olevan luvassa.  Myös Vapauden kaiho-juhlakonserttia olisi komeaa päästä kuuntelemaan.

Teatteri Jurkassa ensi-iltaan tulee Hirvimetsä, joka olikin eka syksyn esitys, johon minulla oli lippu valmiina, nyt niitä onkin jo enemmän odottelemassa. Vihdoinkin pääsen näkemään Markus Järvenpään näyttämöllä! Myös Petos kiinnostaa edelleen, se onkin ohjelmistossa jo ollut vähän aikaa, mutta en vielä ole katsomoon ehtinyt. Näin näytelmän Lontoossa (ja sen jälkeen näin ja puhuin siinä esiintyneen Tom Hiddlestonin kanssa, eli muistikuvat saattavan fan girl-hetken takia olla vähän hataria :D), mutta teksti on tosi hyvä ja olisi kiva nähdä tämä esitys.

← Something Rotten! – Jotain mätää! / Lahden kaupunginteatteri (kuva © Robert Seger)
Kaksi sisarta / Teatteri Vanha Juko (kuva © Antti Sepponen) →

Lahden kaupunginteatterissa pääsee nauttimaan ja nauramaan, kun Something Rotten!-musikaali marssii lavalle. Tämä oli Törnävän kesäteatterissa ihan mahtava viime vuonna, ja uskon, että lahtelaisversio naurattaa ja viihdyttää yhtä näppärästi. Enkä malta odottaa, millainen on tämän version Will Shakespeare. Tai Musikaali-biisi. Tai Bardi hajoaa. Tai Astu renessanssiin... Kyllä vain, olen innoissani! Myös Kostonkierre vaikuttaa hyvältä, luvassa murhamysteeriä ja elämää Lahdessa 1923.

Teatteri Vanha Jukossa hiihtourheilufania kiinnostaa totta kai hiihtoa ja Lahden 2001 MM-kisaskandaalia käsittelevä Kaksi sisarta sekä Vanha Jukon ja Turun kaupunginteatterin yhteistuotanto Tuntematon sotilas, jossa vaikuttaisi olevan mainio työryhmä ja hyvä tarttumakulma klassikkoteokseen.

Järvenpään teatterissa nähdään teatterin 50-v juhlavuoden kruunaava Titanic-musikaali, josta en edelleenkään ole kuunnellut yhtäkään kappaletta, mutta josta olen kuullut paljon hyvää. Tämä on muuten eka musikaali, jonka tulen Järvenpäässä näkemään, onpa kivaa! Myös erinomainen Gabriel, tule takaisin tulee takaisin ohjelmistoon (arvioni siitä).

Keski-Uudenmaan Teatterissa vierailee ihan paras Suomalaisen musiikkiteatterin klubi, jota todellakin toivon ehtiväni katsomaan.

Kotkan kaupunginteatterissa olisi mahdollisuus Shakespeare-tunnelmointiin Myrskyn parissa. Tämä versio kuulostaa mielenkiintoiselta ja erilaiselta. The Addams Family kiinnostelee myös, hämmentävää etten tästä musikaalista tiedä oikein mitään mutta silti sen visuaalisuus tulee heti selkeänä mieleen. Ehkä on aika korjata tämä ja käydä katsomassa, millainen perhe Addamsit onkaan.

← Come From Away / Tampereen Työväen Teatteri (kuva © Kari Sunnari)
Billy Elliot / Oulun teatteri (kuva © Kati Leinonen) →

Turun kaupunginteatterissa Hiljaiset sillat-musikaali kiinnostaa. Ja muuten, jos oikein kaipaa tätä tarinaa, myös HKT:llä se menee, siellä puhenäytelmäversiona. Olen joskus musikaalin biisit kuunnellutkin, mutta en muista siitä kyllä mitään. Työryhmä ainakin on huiman hyvä, ja TKT:llä on hienoja, koskettavia musikaaleja tehty monesti, tämäkin varmasti on sellainen.

Åbo Svenska Teaterin Dracula kiinnostaisi myös, ja ylipäätään tässä teatterissa vieraileminen, siellä en ole koskaan ennen käynyt.

Tampereen Teatterissa on luvassa Anastasia-musikaali, jonka The Neva Flows-biisi soi tasaisin väliajoin päässä, vaikka olen kuullut sen vain pari kertaa. Pääroolissa Anjana/Anastasiana nähdään Pia Piltz, jonka roolitöistä olen aina pitänyt, ja työryhmä on muutenkin taitoa täynnä.

Tampereen Työväen Teatterissa ensi-iltansa saavat Momentum 1900- ja Come From Away-musikaalit, joista erityisesti Come From Awayta en malta odottaa. Musikaali on niin hieno, musiikki on ihanaa ja tarina mahtavan koskettava ja lämmin. Tämä on ehkä se esitys, jota syksyllä odotan kaikista eniten.

Näitä seuraavia en luultavasti pitkän välimatkan takia pääse katsomaan, mutta vinkataan ne toki, sillä vaikuttavat oikein hyvältä. Rovaniemen teatterissa Kauppamatkustajan kuolema ja Nunnia ja konnia, sekä Lapin sotilassoittokunnan Best of Broadway & West End-konsertti vaikuttavat siltä, että osuisivat meikäläisen makuun. Oulun teatterissa Billy Elliot olisi ihanaa nähdä, koska rakastan musikaalia kovasti. Olen muuten vasta tajunnut, että Billy tosiaan on yksi suosikkimusikaalejani, se on niin ihana ja lämmin ja karu, ja täynnä tunteita. Kuopion kaupunginteatterin ohjelmistosta pistävät silmään varsinkin Huomenna minä lähden-musikaali sekä varsin kiinnostava Equus-näytelmä. Jyväskylän kaupunginteatterissa Suruttomat-musikaali vaikuttaa hienolta. Vaasan kaupunginteatterissa taas olisi West Side Story, jonka katsomosta neljänsadan kilometrin välimatka ei ehkä pidä minua poissa. Olen käynyt Vaasassa kerran aiemmin, katsomassa ihan huikean Romeo+Julian, ja Westis olisi Romeosta ja Juliasta inspiroituneena täydellinen jatko Vaasa-vierailuille. Eiköhän tästä vielä jokin junamatka järjestellä, sen verran esitys kiinnostaa.

Lisäksi suosittelen huikeaa ja terävän hauskaa Baritonien kostoa (arvioni esityksestä), joka vierailee ainakin Tampereen Teatterissa ja Lahden kaupunginteatterissa, hurjan hauskaa ja vauhdikasta Maailman ympäri 80 päivässä (arvio), joka esitetään ainakin Musiikkiteatteri Kapsäkissä ja Oulun teatterissa, sekä kaunista, vahvaa ja hauskaa Kepeä elämäni-monologia (arvio), jonka voi nähdä ainakin Espoon kaupunginteatterissa, Kulttuuritila 22:ssa Mikkelissä sekä ruotsiksi Åbo Svenska Teaterissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti