tiistai 3. marraskuuta 2015

Hero (Tiina Lehtineva)


Näin Heron kirjakaupassa enkä voinut laskea sitä enää käsistäni. Takakannen teksti iski johonkin ja ajattelin, että tämä on pakko lukea. Nyt heti. Kirjamessukirjat sivuun, täältä tulee Hero!

Tässä kirjassa tapellaan, karataan sairaalasta, valehdellaan,puukotetaan jengipomoa, piilotellaan sängyn alla, diilataan huumeita, piikitetään heroiinia, kuollaan, eletään, ratsastetaan, itketään, rakastutaan ja tuijotetaan aseen piippuun.

Tämä ei ole onnellinen tarina. Lue, jos uskallat.

Heron päähenkilö on Eetu- niminen kuusitoistavuotias poika, joka asuu Lontoossa ja pääsee maineikkaaseen ratsastusvalmennukseen mukaan. Tarinan suunnan muuttaa tietenkin tyttö, ja pian Eetu huomaa, ettei elämässä ole helppoa valita oikeaa tai väärää.

Hero on mielettömän hieno kirja. Aivan mahtava. Kirja herättää paljon tunteita, välillä tekisi mieli viskata koko teos muualle ja antaa sen olla, välillä ahmin sivun toisensa jälkeen enkä saa silmiäni irti tekstistä. Muutama tippakin tulee linssiin ja välillä ärsyttää. Tekisi mieli huutaa, kun kirjassa tapahtuu jotain. Juoni vie mukanaan ja ravistelee lukijasta irti ilot, surut ja turhautumisen. Iloakin mahtuu kirjaan mukaan, ja lukija saa nauraa. Totesinkin jollekin, että lukemista ei malta lopettaa mutta silti jokainen sivu on liikaa.

Heron hahmogalleria on piristävän monipuolinen. Eetu on kirjan päähenkilö, ja häntä seurataan eniten. Pakko myöntää, aluksi ajattelin Eetun olevan tavattoman raivostuttava. Ihan oikeasti, jotain rajaa. Pikkuhiljaa Eetuun tutustuu ja tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin sellaisella voimalla ja tunteella ettei meinaa pystyä lukemaan. Emma on ihana hahmo, hän vaikuttaa herkältä ja siltä, että haluaisi tehdä aina oikein. Jack muuttuu silmissäni kirjan aikana, aluksi vihasin koko poikaa mutta kirjan lopussa hän on jo yksi suosikkihahmoistani. Lempihahmokseni kirjassa nousee kuitenkin Mike. Ihana tyyppi! 

Herosta on vaikea kirjoittaa, koska kirja on niin upea. Se on synkkä ja vaarallinen, agressiivinen mutta toiveikas kuvaus elämästä ja vääristä valinnoista sekä oikeista tavoitteista. Lehtineva kirjoittaa taitavasti, hän nousi samantien yhdeksi lempikirjailijoistani. En osaa sanoa Herosta mitään, ja silti haluaisin vuodattaa kaikki tunteeni tähän. Upea lukukokemus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti