perjantai 6. marraskuuta 2015

Kolme muskettisoturia @ Lahden kaupunginteatteri

© Tarmo Valmela, Lahden kaupunginteatteri
Käytiin lukion kanssa katsomassa Lahden kaupunginteatterin Kolme Muskettisoturia, ja olen siitä tosi iloinen, sillä muuten en tuskin olisi tähän(kään) katsomoon eksynyt.

Nuori D'Artagnan (Timo Välisaari) lähtee kohti Pariisia aikeinaan liittyä muskettisoturien joukkoon. Häneltä viedään isän antama suosituskirje, mutta nuorukainen pääsee kuitenkin muskettisotureihin koeajalle. Ranskassa kuohuu politiikka, ja sotaa suunnitellaan puolin ja toisin. Muskettisoturit Athos (Teemu Palosaari), Porthos (Hiski Grönstad) ja Aramis (Aleksi Holkko) tukenaan D'Artagnan huijailee kardinaalin miehiä ja auttaa kuningatar Anna Itävaltalaista (Liisa Loponen).

Heti katsomoon astuessa näki lavalla esitykseen valmistautuvia näyttelijöitä ja hienot lavasteet. Esitys lähti mielestäni vähän kankeasti liikkeelle tai voi myös olla, että en heti päässyt juoneen mukaan. Pian olin kuitenkin täysillä mukana jännittämässä muskettisoturien kohtaloa. Lavalla miekkailtiin ja taisteltiin taitavasti ja vauhdikkaasti, upeat koreografiat esitykseen on tehnyt Oula Kitti. Huikeita voltteja ja käsilläkävelyä sekä muuta akrobatiaa mukaan toivat Salpauksen sirkusartistilinjan opiskelijat, hienoa osaamista.  Puvut suunnitellut Sari Salmela on tehnyt mahtavaa työtä, ihania ja komeita vaatteita koko näyttelijäkaartilla päällä! Koko esitys oli oikein vauhdikas ja mukaansatempaava, minusta onnistunut kokonaisuus. Itse pidin enemmän toisesta puoliskosta, mutta myös ennen väliaikaa nähtiin hienoja kohtauksia.

Esityksen hahmot ovat kaikki omalla tavallaan kivoja, erityiskiitokset saavat Aleksi Holkon Aramis, aivan ihana heppu tämä ja hienosti miekkailee kuten kaikki muskettisoturit ja muut taistelijat, sekä Liisa Loponen kuningatar Annana, tämä hahmo iski heti, ihanan oikeamielisen ja rakastuneen sekä fiksun oloinen kuningatar. Myös Jari-Pekka Rautiainen kuningas Ludvig XIII:n roolissa on mahtava, onpa hieno hahmo! Kuningas puhuu itsestään me- muodossa ja vaikuttaa valittavan kaikesta, mikäs sen hauskempaa! Myös D'Artagnan eli Timo Välisaari on kiva heppu, puhuu murteella ja tietää mitä tekee, vaikka tekeekin sen kiivaasti ja ärsyttäen muita ihmisiä. Suosikkihahmokseni nousi Teemu Palosaaren näyttelemä Athos, joka taistelee uljaasti (vaikka käsi kantositeessä) ja joutuupa hän vankilaankin, josta kuitenkin pelastuu vauhdikkaasti. Hienosti näytelty hieno hahmo!

Kokonaisuudessaan Kolme Muskettisoturia on vauhdikkaan vaikuttava, jännittävä ja upea seikkailu Ranskan hovissa.

© Tarmo Valmela, Lahden kaupunginteatteri

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa mukavalta teatteri-illalta! Odotan jo illalla, olen menossa katsomaan tätä parin viikon päästä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kannattaa odottaa, oli oikein mainio!

   Poista
  2. *innolla, mikähän ihme autocorrect-aivopieru tässä tapahtui... :D

   Poista