sunnuntai 14. kesäkuuta 2020

Viikon teatterivinkit: Kulissien takana, osa 1


Tällä ja seuraavalla viikolla vuorossa on muutama vinkki, joiden kautta pääsee tutustumaan teatterien ja esitysten kulissien taakse.

Helsingin kaupunginteatteri
HKT:n nettisivuillla on Backstage-osio, josta löytyy muun muassa videoita teatterin eri osastojen toiminnasta, taiteilijoiden ja teatterin johdon haastatteluja ja mainio Musikaali - ideasta ensi-iltaan-video (tuossa yllä). Lisäksi teatterin YouTube-kanava tarjoaa monenlaisia juttuja, esitysten trailereiden lisäksi myös behind the scenes-materiaalia, kuten meikkitutoriaaleja, tekijöiden haastatteluja ja ensi-iltavideoita. Olen kuluttanut monia tunteja HKT:n YouTube-kanavaa katsellen, lähinä esitystrailereiden parissa mutta myös muita videoita katsoen, ja se sekä auttaa teatteri-ikävään että lisää sitä. Hyvälle tuulelle tulee erityisesti omiin suosikkiesityksiin liittyviä videoita katsellen, suosittelen kokeilemaan!

Jyväskylän kaupunginteatteri
Jyväskylän kaupunginteatterissa en ole (vielä) vieraillut, mutta toivon kovasti että pääsen syksyllä näkemään siellä West Side Story-musikaalin. Sitä ennen on kuitenkin mahdollisuus tutustua teatteriin erityisesti sen historian muodossa, sillä teatterin nettisivuilla riittää mielenkiintoista tekstiä menneistä vuosista aina 1960-luvulta tähän päivään saakka. Historia-osion lisäksi kaikenlaista kiinnostavaa löytyy myös teatterin YouTube-kanavalta, esimerkiksi ylläoleva virtuaalinen kulissikierros sekä Kysy teatterilaiselta-talk show ja teatterivlogeja. Kiinnostavia juttuja ja monenlaista näkökulmaa teatteriin, tykkään!

Turun kaupunginteatteri
Turun kaupunginteatterin sivuilta löytyy tietopaketti teatterin historiasta, kivoja vanhoja kuvia ja tiivis teksti teatterin vaiheista toisen maailmansodan ajoista nykypäivään. Lisäksi on omat juttunsa teatteritalon historiasta, turkulaisen teatterin historiasta ja teatteritalon peruskorjauksesta. Paljon kiinnostavaa tietoa, täytyykin tutustua näihin tarkemmin. Oman kurkistuksensa kulisseihin tarjoavat Kotikriitikoiden blogista, josta löytyy tekstejä esimerkiksi roolituksesta, teatterin ohjelmiston rakentamisesta ja väliaikatarjoilusta sekä tekijähaastatteluja. Monesta kulmasta asiaa teatterista, olen pitänyt näiden lukemisesta. Myös Turun kaupunginteatteri tarjoaa YouTubessa kaikenlaista, esimerkiksi talokierroksen (video yllä) sekä ensi-iltavideoita, kurkistuksia harjoituksiin ja making of-videoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti