keskiviikko 6. helmikuuta 2019

Suomalaisen musiikkiteatterin klubi, osa 2 @ Musiikkiteatteri Kapsäkki

kuvat © Susanna Salmi
Musiikkiteatteri NYT (Panu KangasPetteri Hautala, Anni KajosPetri KnuuttilaSini Koivuniemi ja Linda Hämäläinen) ja Eeva Kontu ovat yhdistäneet voimansa ja tuoneet lavalle neljän klubi-illan konserttisarjan, eilen (5.2.) oli siis Suomalaisen musiikkiteatterin klubin järjestyksessään toinen konsertti, jossa tutustuttiin suomalaiseen musiikkiteatteriin vuosilta 2000-2010 (paitsi yksi musikaali oli vuodelta 1995). Asiantuntijavieraana oli säveltäjä Jussi Tuurna ja paikkana Musiikkiteatteri Kapsäkki. Ensimmäisessä klubi-illassa aiheena oli suomalainen musiikkiteatteri viime vuosituhannella, mutta silloin en päässyt paikalle kun istuin teatterin katsomossa Lontoossa. Porukka vetäisi kuitenkin aluksi tiivistelmäpotpurin siitä, mitä kaikkea ensimmäisessä klubi-illassa kuultiin, ja varsin hyvän kuuloista materiaalia on viime vuosituhannella tehty. Minähän en ole voinut haaveilla meneväni silloin teatteriin, kun en ole ollut olemassakaan. Myös nämä tämän klubikerran esitykset ovat olleet ohjelmistossa vähän liian aikaisin  minun teatterihuumaani nähden, vuonna 2010 kun vasta aloittelin tätä musikaali-intoiluani, eli en ole vielä silloin ollut kovin perehtynyt suomalaiseen musiikkiteatteriin (enkä ole vieläkään niin paljon kuin haluaisin, hyi minua). Siksikin mahtavaa, että NYT & Kontu sekä asiantuntijavieraat ovat nämä illat toteuttaneet.

Klubissa kuultiin musiikkia esityksistä Antti Puuhaara, Luistelijain kuningas, Minna-musikaali, Astoria, Batseba-ooppera, High heel society, Särkynyt malja, Kaipaus, Kilpakosijat, Suruttomat, Patukka-ooppera, Tulipunakukka, Kutsumattomia vieraita, Aina siellä missä en ole, Mielen päällä, Leyla ja Daniel, Play me ja Ilmattaren tyttäret. Muutama biisi kuulosti tutulta, mutta yhtäkään näistä esityksistä en siis ole nähnyt. Harmi, koska moni kuulosti ainakin yhden tai kahden klubilla kuullun kappaleen perusteella sellaiselta, josta olisin varmasti pitänyt. Mainitaan nyt biiseistä ainakin Hannan Laulu Minna-musikaalista, Väärät kengät (High heel society), Vaimoväen onni (Suruttomat), Nordic walk (Patukkaoopperasta, tämä oli tosi hauska biisi, sauvakävely oli aiheena), Ohikulkijat (Kutsumattomia vieraita), Laulu päähän ammutusta pojasta (Leyla ja Daniel) ja Drömmen om mej (Play me).

Olipas kiva nähdä koko NYTin jengi lavalla, osaa heistä olen nähnyt esityksissä eri puolilla Suomea, mutta tällä kertaa kuusikko oli samalla lavalla samaan aikaan ja heidän laulunsa olikin hienoa kuultavaa. Eeva Kontu on ollut kapellimestarina monessa esityksessä, jonka olen nähnyt, ja nyt hän toimi hyvänä klubi-bossina sekä säesti kauniisti klubilla kuultavat kappaleet. Myös NYTin väki soitti milloin mitäkin soitinta, ja Jussi Tuurnaakin kuultiin pianon ääressä. Oli muuten klubin parasta antia Tuurnan vetämä musikaali-impro, jossa muodostui mainioita biisejä erään Kalle-nimisen hepun elämästä. Kylläpä oli mielenkiintoista porukaa tässä kohtauksessa...

NYTin jäsenet pääsivät loistamaan laulutaidoillaan, sekä sooloissa, duetoissa että kaikki yhdessä, ja onkin mahtavaa, että jäljellä on vielä kaksi klubikertaa, niin tämän porukan laulusta ja esiintymisestä pääsee nauttimaan lisää. Toki heitä näkee lavalla muualla myös, mutta musiikkiteatteriklubi on ihan ainutlaatuinen tilaisuus nähdä iso määrä nuorta osaamista ja otteita monesta eri musikaalista. Tämä klubisarja on hieno juttu, suomalainen musiikkiteatteri ansaitsee huomiota ja porukka on loistavasti koonnut biisejä monenlaisista teoksista, varmasti iso työ etsiä ja valita ne kappaleet, jotka ottaa mukaan. Näistä tämän kerran musikaaleista melkein kaikki olivat minulle vieraita, pari tiesin nimeltä ja pari biisiä siis kuulostivat tutuilta, mutta muuten tuli paljon uutta tietoa siitä, millaista musikaalia Suomessa on tehty 2000-2010. Uskon, että ensi klubilla on myös luvassa monta uutta tuttavuutta, enkä malta odottaa mistä kaikista biiseistä yleisö pääsee nauttimaan. Yksi pikku miinus tai maininta siitä, että musikaaleista lehdessä kirjoitettuja arviopätkiä luettiin vain pari, niitä olisi mielellään kuullut lisääkin.

Seuraavat musiikkiteatteriklubi-illat ovat 16.4., silloin aiheena viimevuosien musiikkiteatteriteokset 2011-2018 ja asiantuntijavieraana säveltäjä Jukka Nykänen sekä 7.5., aiheena tulevaisuuden teokset ja vieraana musikaaliartisti ja säveltäjä  Ulriikka Heikinheimo. Suosittelen lämpimästi ja kehotan kaikkia katsomoon, tämä on mahtava tilaisuus tutustua kotimaan musiikkiteatteritarjontaan. Odotan seuraavaa klubia todella innolla, silloin luvassa on varmasti sellaisia biisejä, jotka olen joskus kuullut ja nähnyt lavalla.

Olipa hauska ilta, kiitos Musiikkiteatteri NYT ja Eeva Kontu että olette toteuttaneet nämä klubi-illat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti