lauantai 16. helmikuuta 2019

Ilta musikaalien parissa @ Lahden kaupunginteatteri

Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos kulttuuriosuuskunta Kellopeli!
kuva © Petri Knuuttila
Kulttuuriosuuskunta Kellopelin Ilta musikaalien parissa-esitys meinasi jäädä minulta välistä, kun olin kipeänä silloin kun minun piti se mennä katsomaan, mutta siitä tuli kaksi lisäesitystä (tänään ja 28.3.), joten pääsin kuin pääsinkin nauttimaan musikaalibiiseistä. Mahtavaa!

Konsertissa kuullaan 37 biisiä kuudestatoista eri musikaalista, jotka kaikki on nähty Lahden kaupunginteatterissa, osa useampaankin kertaan. Minä olen nähnyt niistä vain viisi, josta olin vähän yllättynyt, luulin käyneeni Lahdessa katsomassa vaikka ja mitä. No, nytpä tuli sitten nähtyä pieniä maistiaisia kaikesta siitä, mitä olen missannut. Olin nähnyt musikaalit West Side Story, Cats, Chigago, Love me Tender ja Housut pois, ja ne kaikki olivatkin oikein mainioita silloin kun olen ne nähnyt. Osasta on jo aika kauankin aikaa, West Side Storystakin kuusi vuotta. Oli siis mukava palata niihin muistoihin, joita näistä esityksistä on jäänyt. Kaikki muutkin konsertissa kuullut musikaalit olivat ainakin nimen perusteella tuttuja, biiseistäkin tiesin osan ja pari musikaalia olen nähnyt toisessa teatterissa. Musikaalikappaleita esittivät Anni Kajos, Sami Ulmanen, Elina Ruti ja Panu Kangas

Liikkeelle lähdetään Cabaret-musikaalilla, josta tiesin vain Wilkommen-biisin, mutta jonka haluan kyllä jonain päivänä katsomaan ihan kokonaankin. Syksyllä se itseasiassa tulee Kuopioon, eli siellä voisi olla mahdollisuus tämä show nähdä. Aika hienon näköinen esitys ja hyvältä kuulostivat biisit myös, neljä kappaletta kuultiin Cabaretista. Sen jälkeen vuorossa oli West Side Story, josta Sami Ulmanen vetäisikin erinomaisesti Something's Coming-kappaleen, joka on suosikkini musikaalin biiseistä. Myös Maria kuulosti kauniilta, ja A Boy Like That-biisi Anni Kajoksen ja Elina Rutin esittämänä oli komea myös. Tykkäsin West Side Storysta kun sen kävin katsomassa, se toteutettiin Lahdessa hienosti ja muistelen sitä edelleen ilolla. Annie mestariampuja-musikaali on tehty Lahdessa kaksikymmentä vuotta sitten, siitä varsinkin Anything You Can Do-biisi oli hauska, Sami Ulmanen ja Elina Ruti vastasivat tästä esityksestä. Astoria-musikaalista kuulinkin jo säveliä Suomalaisen musiikkiteatterin klubilla, ja se kuulosti edelleen ihanalta. Anni Kajoksen upea Yksi on pelkkä numero sekä Panu Kankaan hieno Kirje kotiin saivat minut toivomaan, että tästä joskus tehtäisiin uusi versio jossain, Astoria on nimittäin sellainen musikaali, jonka haluaisin ehdottomasti joskus nähdä.

Myrskyluodon Maijaa en Lahdessa nähnyt, se harmittaa kyllä nyt, kun nämä kaksi konsertissa kuultua biisiä, Merellä aina tuulee ja Maijan ja Jannen häävalssi, olivat hurmaavia ja kauniita. Viulunsoittaja katolla on myös jäänyt Lahdessa näkemättä, se on viime vuonna mennyt siellä viimeksi, Tiirismaan lukion esittämänä. Sunrise, Sunset on ihana kappale, Panu Kangas esittää sen hienosti ja reippaasti sujuu esiintyjänelikolta myös If I Were A Rich Man. Viulunsoittajasta tykkään kovasti, vaikka en olekaan sitä moneen vuoteen nähnyt. Pitäisikin taas käydä joskus Tevjen ja kumppaneiden tarinaa tunnelmoimassa. Sugar - Piukat paikat ja Laulavat sadepisarat ovat näistä konsertissa mukana olleista musikaaleista minulle vieraimmat, vaikkakin I Wanna Be Loved By You-biisin olen monesti kuullut, tämä on siis Sugarista. Catsin näin Lahdessa, se oli oikein mukava konserttimuotoinen show silloin, Cats on siis kaksi kertaa Lahdessa esitetty, 2007 ja 2016, jälkimmäisen tuotannon näin minä. Siitä kuultiin Memory, jonka lauloi kauniisti Elina Ruti. Hair-musikaalista kuultiin kolme biisiä, niistä suosikkini oli I Got Life. Hairista en ole oikein koskaan ollut kovin kiinnostunut, ehkä siksi, että en oikein tiedä siitä paljon mitään. Musikaali pyörii tällä hetkellä Jyväskylässä, eli senkin voisin siis mahdollisesti käydä katsomassa. Ainakin se vaikutti mielenkiintoiselta näiden konsertissa kuultujen biisien perusteella.

Chigagosta tykkäsin Lahdessa paljon, se oli minusta tosi upea esitys (ja silloin taisin muuten nähdä Panu Kankaan ensimmäistä kertaa lavalla). Cell Block Tango oli esiintyjänelikon käsissä upea, huh huh miten mahtavaa menoa! Fame-musikaali on mennyt Lahdessa kahdesti, 2001 ja 2010, toivottavasti tulisi vielä kolmas kerta, niin minäkin pääsisin sen ihastelemaan. Fame on hieno biisi ja tämä olikin jo toinen kerta tällä viikolla, kun kuulin sen Elina Rutin esittämänä, tiistaina se nimittäin kuului Ilta Oscareiden tapaan-konsertin ohjelmaan. Patukkaooppera/Kun tyttö on hyvä-esitysten sauvakävelybiisi Nordic walk on sekin jo viime viikolla kuultu vähän eri kokoonpanolla, Suomalaisen musiikkiteatterin klubilla tuli se myös tutuksi. Nyt olikin sitten asusteet ja rekvisiitat kunnossa, sauvat kädessä ja lenkkeilykamppeet yllä kun porukka tämän reippaan biisin vetäisi. I Love You, You're Perfect. Now Change eli suomeksi Käyttöohje kahdelle vaikuttaa ihan mahtavalta, sekä Panu Kankaan ja Elina Rutin esittämä Tear Jerk että Anni Kajoksen ja Sami Ulmasen tulkitsema Marriage Tango olivat mainioita kappaleita. Toivottavasti musikaali nähdään taas pian Suomessa, ehdottomasti olen katsomossa seuraavalla mahdollisella kerralla. Love me Tender on vielä aika tuoreessa muistissa sentään, sen näin lokakuussa 2017 ja Elviksen musiikilla höystetty esitys oli oikein mainio ja letkeä. Jailhouse Rock ja Come On Everybody olivat erityisesti hyviä. Viimeisenä kuultiin Housut pois-musikaalista Let It Go, tosin vähän eri tavalla kuin miten se musikaalissa esitettiin.

Olipas mahtava esitys tämä, nelikko Panu Kangas, Anni Kajos, Sami Ulmanen ja Elina Ruti on täynnä taitoa ja hienoa ääntä, tanssia, näyttelemistä ja esiintymistä, heidän työskentelyään on ilo katsoa. Erityiskiitokset muuten Sami Ulmaselle huikeista steppitaidoista, loistavaa! Esiintyjät tarttuvat myös soittimiin kaiken laulamisen ja tanssimisen lisäksi, vaikka minkälaista osaamista löytyy siis tältä porukalta, tosin sen jo tiesinkin. Kivasti on vaaterekit laitettu lavalle, eli yleisö näkee, kuinka puvustus ja rekvisiitta vaihdetaan aina seuraavaan musikaalin sopiviksi. Aika reippaalla tahdilla porukka saa vaatteita vaihdella, konsertti rullaa eteenpäin vauhdikkaasti ja koko kaksi- ja puolituntisen aikana esiintyjillä nähdään hienoja, haukoja, kauniita ja kekseliäitä pukuja. Yleisö nauttii täysin siemauksin tästä musikaalien parissa vietetystä hetkestä, ainakin minä hymyilin ja iloitsin koko esityksen läpi. Taitavat esiintyjät ja mainiot musikaalisävelmät takasivat mukavan ja vaikuttavan iltapäivän, ihanaa, että pääsin tämän kokemaan. Yksi huomio siitä tosin, että biisien nimet olisivat voineet olla käsiohjelmassa suomeksi, ainakin jos/kun ne ovat musikaalien suomennoksen yhteydessä käännetty myös suomeksi. Tai sitten sekä suomeksi että englanniksi(/alkuperäiskielellä) nimi.

Ilta musikaalien parissa-esitystä on jäljellä vielä yksi kerta, 28.3. Suosittelen! Myös Oscar-biiseistä pääsee vielä kerran nauttimaan, 20.2.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti