keskiviikko 8. elokuuta 2018

Teatteritärppejä loppuvuodelle 2018

Taas alkavat teatterit availemaan oviaan syyskautta varten, joten meikäläinen listaa tähän syksyn/loppuvuoden kiinnostavimpia esityksiä. Kaikkeen ei taaskaan varmaan ehdi, mutta osa on ihan must-juttuja. Ensimmäiset jo tässä kuussa, ihanaa!

Kinky Boots, Helsingin kaupunginteatteri
kuva © Mirka Kleemola
Helsingin kaupunginteatterin tarjonnasta ehdottomasti odotetuin esitys on Kinky Boots-musikaali. Tämä on yksi suosikkimusikaalejani, näin sen Lontoossa kesäkuussa, ja vieläkin esityksen huumori, hahmot, juoni ja musiikki saavat hymyilemään. Roolitus on tosi hyvä, erityisesti Anna Victoria Eriksson Laurenin (eli mielestäni musikaalin parhaimman hahmon) roolissa kiinnostaa, samoin Petrus Kähkösen Charlie. Raili Raitala Charlien tyttöystävän Nicolan roolissa vaikuttaa myös nappivalinnalta. Ja ohjaajana tässä on Samuel Harjanne, sekin lisää jännitystä ja innostusta. Täytyy sanoa, että tämä on kyllä yksi odotetuimpia esityksiä, joita minun teatterissakäyntiurani aikana on ollut ensi-illassa. Ollapa jo ensi-iltapäivä!

Muista HKT:n ensi-illoista kiinnostavat esimerkiksi Syntipukki, joka toteutetaan yhdessä Teatterikorkeakoulun kanssa. Jokaisessa esityksessä roolit arvotaan, ja jokaiselle näyttelijälle tulee esitettäväksi kolme hahmoa. Ja väliajalla arvotaan roolit vielä uudelleen. Varmasti kiinnostavaa! Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti vaikuttaa myös vahvasti katsomisen arvoiselta, ja tässä on mukana paljon hyväksi todettuja näyttelijöitä.

Sound of Music, Lahden kaupunginteatteri
kuva © Aki Loponen
Varissuo, Turun kaupunginteatteri
kuva © Otto-Ville Väätäinen
Lahden kaupunginteatterissa nähdään Sound of Music, joka on yksi tunnetuimpia musikaaleja. Minulla ei tosin ole mitään tietoa siitä, mistä se kertoo, joten tokihan tämä aukko sivistyksessä on paikattava. Mukana on paljon taitavia tyyppejä, joita on aina kiva nähdä lavalla. Myös Hiljaista musiikkia ja Puhallus kiinnostavat. Erityisesti Hiljaista musiikkia, koska se on "tyylikäs herkkupala hyvää draamaa arvostavalle" ja sopii sis hyvin minulle.

Turun kaupunginteatterissa ollaan tehty ohjelmistosuunnittelu ihan täydellisesti, ai että mitä esityksiä on luvassa! Varissuo-musikaali päättää Turku-trilogian, ja siinä on mukana paljon hienoja tekijöitä, odotan tätä tosi paljon. Näytelmä joka menee pieleen jatkaa romahdustaan tällä kertaa Turussa, ja tämä loistava komedia on nähtävä, sillä se takaa viihdyttävän ja ihastuttavan illan. Jokohan se koira vihdoin löytyisi..? Ihmiset, paikat ja esineet on minulle uusi esitys, mutta pääosassa nähtävä Pihla Maalismaa on vakuuttanut minut elokuvissa ja ehdottomasti haluan nähdä hänet teatterin lavalla myös. Mukana on myös muita tosi hyviä näyttelijöitä, ja teksti vaikuttaa mielenkiintoiselta.

Sademies, Tampereen Teatteri
kuva © Harri Hinkka
Kissani Jugoslavia, Kansallisteatteri
kuva © Tommi Mattila
Tampereen Teatterissa ensi-iltansa saa Anna Karenina, jonka haluan ehdottomasti nähdä, vaikka en ole saanut kirjaa tai elokuvaa kahlattua läpi. Ne olivat jotenkin puuduttavia tai tylsähköjä, mutta teatteri ei ole sama asia, joten eiköhän tämä tarina viimeistään lavalla voita minut puolelleen. Frenckell-näyttämöllekin taidan vihdoin eksyä, siellä nähdään lapsettomuudesta ja lapsellisuudesta kertova Sylityksin. Tosi kiinnostavalta ja lupaavalta vaikuttaa myös ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä Sademies.

Kansallisteatterissa olen käynyt aika harvoin siihen nähden, että se on hyvän junamatkan päässä ja siellä menee tosi paljon hyviä esityksiä. Nyt(kin) on paljon esityksiä, jotka haluaisin nähdä, esimerkiksi Musta Saara. Pirkko Saision käsikirjoittama ja Jussi Tuurnan säveltämä esitys kiinnostaa erityisesti siksi, että SLAVA! Kunnia oli heidän käsialaansa myös, ja siitä pidin kovasti. Kissani Jugoslavia minulla on vielä kirjana lukematta, mutta hyllystä se kyllä löytyy. Ehkäpä ehdin lukemaan sen ennen esitystä, tai sitten sen jälkeen. Näytelmäversio olisi hienoa nähdä. Lemminkäinen jäi keväällä näkemättä, mutta nyt syksyllä se on ehdottomasti katsomislistalla, samoin Julia & Romeo, jonka toivon näkeväni uudelleen.

Viimeinen laiva, Kotkan kaupunginteatteri
kuva © Tommi Mattila
Äidinmaa, Kuopion kaupunginteatteri
kuva © Antti Karppinen
Kotkan kaupunginteatteriin houkuttelee erityisesti Viimeinen laiva-musikaali, josta jäi tosi mukavat muistot, kun se Turussa nähtiin. Kovasti kiinnostaa myös Shell's Angels-rockmusikaali, joka vaikuttaa ihan mahtavalta. Ihmemaa Oz olisi myös kiva nähdä, varsinkin kun tietää, että tämä on periaatteessa sama tarina kuin Wickedissä, mutta ihan toisesta näkökulmasta.

Äidinmaa on minulle yksi rakkaimpia musikaaleja, ja nyt se on mahdollista nähdä Kuopion kaupunginteatterissa. Siellä en ole ikinä käynyt, mutta nyt on pakko, koska tästä musikaalista tahdon ehdottomasti nähdä kaikki versiot, jotka siitä joskus tehdään. Vähän kotimaanmatkailua myös, ja tuttujen moikkaamista samalla matkalla. Mikko Rantaniva Olavin roolissa herättää paljon odotuksia, hän oli tosi hyvä Kauniissa Veerassa Lappeenrannan kesäteatterissa. Kylläpä on sellainen odottavan kihelmöivä tunne, kun esitystä ajattelee. Tätä tarinaa ja musiikkia ja hahmoja on ollut ikävä!

Kylä, Teatteri Siperia
kuva © Petri Kovalainen
Tahtien sota, Hämeenlinnan teatteri
kuva © ?, teatterin facebookista
PIDOT!, Riihimäen teatteri
kuva © Petra Tiihonen
Teatteri Siperian ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistyössä toteuttama Kylä vaikuttaa varsin hauskalta ja sydäntä lähellä olevalta aiheelta. minäkin asun täällä keskellä ei mitään, pienessä kylässä, vaikka meidän kylässä vielä onkin reilut parisataa asukasta, eikä vain kolmea, kuten tässä esityksessä. Tampereen Työväen Teatterissa kiinnostavat esimerkiksi Tämä on ryöstö!, joka on Näytelmä joka menee pieleen-esityksen takana olevien heppujen käsialaa ja varmastikin yhtä hauska ja viihdyttävä. Billy Elliot-musikaali on ihastuttava, ja se olisi kiva käydä taas katsomassa, tällä kertaa TTT:n versiona. Samuel Harjanne vastaa ohjauksesta myös tässä.

Hämeenlinnan teatterissa ensi-iltaansa juhlii Tahtien sota, joka vaikuttaa oikein hyvältä. Mukana on taitava tekijäporukka ja mitä ilmeisimmin myös paljon hyvää musiikkia.

Riihimäen teatterissa saa ensi-iltansa Ruokateatterin PIDOT!, joka vaikuttaa tosi kiinnostavalta. Teatterin, tanssin ja ruoan yhdistelmä on aika hyvän kuuloinen, ja kaheliksi yltyvät pidot, eksoottiset tanssinumerot ja kinkkubingo saavat myös mielenkiinnon (ja nälän) kasvamaan.

SääMääHää, Tampere-talo
kuva © ?
Maailmanlopun revyy, Suomen komediateatteri
kuva © ?
Tampere-talossa nähdään naimisiinmenoon, avioliittoon, häähumuun ja muuhun sormusten vaihtamiseen liittyviin hommiin pureutuva revyy SääMääHää. Tämä kiinnostaa erityisesti näyttämöllä nähtävien tyyppien takia, ja tokihan hääjuhlaan liittyvät kommellukset ja sattumukset ovat varmastikin hauskaa katseltavaa.

Suomen komediateatterissa ensi-iltaan tulee Maailmanlopun revyy, joka on "viimeinen show jonka tarvitset". No, tästä en tiedä, mutta kyllä tämä täytyy katsomaan mennä, onhan siinä jo Antti Lang, joka on hyvä syy nähdä mikä tahansa esitys. Ja Kiti Kokkonen, joka hurmasi Putouksessa. Ja Riku Nieminen, joka on varsinkin elokuvamaailmassa vakuuttanut minut.

The Lieutenant of Inishmore, Noël Coward Theatre
photo © Johan Persson
Lontooseenkin matka käy, ja siellä on luvassa neljä musikaalia ja yksi näytelmä. Ja jospa vihdoinkin ehtisin myös The Theatre Cafeen tällä reissulla, pari kertaa olen ohi kävellyt mutta sisällä en ole vielä tunnelmasta nauttinut. Musikaaleiksi valikoituivat Bat Out of Hell, Eugenius!, Heathers ja Little Shop of Horrors ja näytelmäksi The Lieutenant of Inishmore (pitkälti pääroolissa olevan Aidan Turnerin takia).

Ikinä ei tiedä, minne teatteri kuljettaa, joten varmasti näen paljon esityksiä, joita ei tässä listassa edes ole. Odotan teatterisyksyä innolla, luvassa on niin monta mainiota showta, että en edes malttaisi odottaa ensi-iltoja ja teatterin katsomoon istumista. Nähdään teatterissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti