lauantai 10. kesäkuuta 2017

Staalo (Stefan Spjut)


Valitsin itselleni kirjastosta lukemista yksi päivä ja Staalo tarttui mukaan ihan vain siksi, että pidin sen kansikuvasta. Myös kirjan paksuus (722 sivua) houkutti, tarina ei loppuisi ihan heti. Luin Staalon kuitenkin muutamassa päivässä, joten teksti selvästi vei mukanaan ja tarina loppui kuitenkin aika nopeasti.

Susso Myrén tutkii taruolentoja ja niiden olemassaoloa. Hän saa puhelun Editiltä, joka on nähnyt pihassaan oudon pikku-ukon. Toisaalla Seved kamppailee ajatustensa kanssa. Onko hänen pakko elää näin, millaista elämää se edes on? Peikkoja, maahisia, tonttuja ja muita otuksia ilmestyy pian tarinaan mukaan ja henkilöiden kohtalot kietoutuvat toisiinsa. Välillä kamppaillaan elämästä ja kuolemasta, välillä on aikaa hengähtää vähän.

Staalo on mielenkiintoinen, hauska, mukaansatempaava ja jännittävä. Tarina pitää otteessaan ja sitä on helppo seurata, vaikka tapahtumia kuvataan monen henkilön näkökulmasta. Tämä on hyvä ratkaisu, sillä kirjassa on monta tosi hyvää tyyppiä. Sevedistä pidin ehkä eniten, hän on fiksu ja päättäväinen, mutta vähän arka nuori mies, joka tietää, mikä on oikein vaikkei aina niin toimikaan. Susso on tomera ja reipas nainen, joka tarttuu uskaliaasti haasteisiin ja uskoo siihen, mitä tekee. Torbjörn on mukava tyyppi myös, ystävällisen ja rohkeahkon oloinen. Kettu-ukko ja vanha orava ovat myös mielenkiintoisia, samoin Börje.

Maahiset, peikot, staalot tai mitä kaikkia otuksia tarinassa mainitaankaan, ovat kaikki kiinnostavia ja niiden ominaispiirteet on rakennettu tarkasti ja selvästi mietitty viimeisen päälle. Ne ovat vähän pelottavia ja hirvittäviä, mutta ennen kaikkea herättävät uteliaisuutta ja siksi kirjaa ei maltakaan laskea pitkäksi aikaa käsistään vaan sen tahtoo lukea nopeasti, jotta tietää, miten tarinassa lopulta käy.

Staalo tosiaan on fantastinen, vaikka jatkuva nuuskaaminen sekä vähän töksähtävä loppu hieman häiritsevätkin. Kirjaa on ihanaa ja jännittävää lukea, tarina on viimeistelty ja valmis kokonaisuus, hahmot ovat kaikki persoonallisia ja kiinnostavia, peikot sun muut taas kiehtovia. Oikein mainio kirja, joka sopi juuri minulle ja varmasti monelle muullekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti