tiistai 15. marraskuuta 2016

Mielikuvitusmurha (Arna Tuuli)

Sain kirjan vapaakappaleena, kiitos KVALITI!

Arkkitehti Joonas Rannalla ei mene asiat parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen suuresti kunnioittama esimiehensä Kirkko-Mannila kuolee ja miehen tilalle palkataan Allan, josta Joonas ei pidä yhtään. Arkkitehtitoimistossa työskentelee sellaista porukkaa, joka koettelee Joonaksen hermoja, joten hänen on tehtävä jotain. Lohtua tuovat ajatukset murhasta, jonka suunnittelu auttaa unettomuuteen ja masennukseen. Mutta eihän sitä oikeasti voi tehdä, ei tietenkään. Vai voiko?

Luin Mielikuvitusmurhan jo vähän aikaa sitten, mutta kesti hetken, ennen kuin muodostin siitä selkeän mielipiteen. Kirjassa on mielenkiintoinen idea, hyvät henkilöt ja se on taitavasti kirjoitettu, mutta loppuratkaisu latisti vähän tunnelmaa ja jätti ristiriitaisiin tunnelmiin. Mikä tästä nyt oli totta ja mikä ei? Kuka hahmoista oli todellinen, jos kukaan?

Hahmoista tykästyin eniten Joonakseen, joka on valtavan kiinnostava tyyppi ja varsin monitasoinen mies. Hänen tarinaansa on jännittävää seurata eikä aina arvaakaan, mitä Joonas seuraavaksi keksii. Toinen kiinnostava hahmo on Hillevi, josta en ihan päässyt perille ja juuri siksi hän niin kiinnostava onkin. Muutkin hahmot ovat kirjassa sopivasti esillä ja heidän tärkeimmät luonteenpiirteensä korostuvat, jolloin tarinaa on helppo seurata.

Juoni itsessään on toimiva ja pitää otteessaan, takaumat vievät tarinaa vähän sivuraiteille ja antavat lukijalle taustatietoa. Lukija pääsee kurkistamaan Joonaksen pään sisälle ja hänen motiivinsa alkavat selkeentyä. Murhan uhri pysyy kuitenkin salaisuutena loppuun asti, enkä ainakaan minä osannut odottaa yhtään tällaista lopputulosta. Kertoja vaihtelee kirjan aikana Joonaksesta kaikkitietävään kertojaan, ja tämä on oikein toimiva ratkaisu.

Kokonaisuutena pidin kirjasta, mutta se loppuratkaisu... En ole vieläkään varma, mitä mieltä siitä olen. Tuli vähän sellainen olo, että minua huijattiin lukijana, mutta ei se huono tunne ole. Loppu haastoi ajattelemaan kirjaa ihan uudessa valossa, käymään kaikki tapahtumat läpi lopun näkökulmasta ja juurikin pohtimaan, mikä on totta ja mikä ei.

Kiinnostava kirja tosiaan, kannattaa lukea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti