lauantai 12. marraskuuta 2016

Joulu on ihmisen paskinta aikaa @ Riihimäen Teatteri

Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Riihimäen Teatteri!
kuvat © Kristiina Männikkö
Queen Hyacinth (Jukka Kuronen) on koko Suomen rakastama drag queen. Siviilissä hän on Jari Salakka. Hänen siskonsa Silja (Maija Siljander) on kukkakauppias, joka ei myy hyasinttejä, koska vihaa niitä. Ja vähän siinä samalla veljeäänkin. Sisarukset päätyvät kuitenkin saman katon alle jouluna pastoripariskunnan (Katja Peacock ja Seppo Halttunen) ja stand up-koomikko Pietan (Ilona Pukkila) ansiosta. 

Ensimmäisenä kiinnitin huomiota lavastukseen, värikäs ja täynnä erilaisia kukkia, tuli heti hyvä fiilis katsomoon istuessa. Ja hyvä fiilis jatkui esityksen läpi. Vaikka tarinassa oli mukana myös ikävämpiä hetkiä, perustunnelma oli silti iloinen ja hauska. Juoni oli osittain ennalta-arvattavissa, koska osasin odottaa tähän jonkunlaista onnellista loppua, en tosin ihan näin loisteliasta kun se oli. Tarina piti otteessaan ja lavatyöskentelyä oli mukavaa seurata. 

Jukka Kuronen tekee onnistuneen roolin. Hän on upea, hauska, hyväntahtoinen ja rohkea Jari sekä loistava Queen Hyacinth. Maija Siljanderin Silja on hieno hahmo myös, monitasoinen ja teeskentelemätön tyyppi, joka ehkä haluaisi tuntea veljensä paremmin mutta ei kuitenkaan tunne. Ilona Pukkila on loistava, niin Pietana kuin suntion roolissakin. Suntio varsinkin on hillitön hahmo, mutta Pietan stand up-kohtaukset toimivat myös hyvin mukana tarinassa. Katja Peacockin pastorin rouva on ihana tyyppi ja tunnistan hahmosta tuttuja ihmisten piirteitä, joihin törmää arkielämässä joka päivä. Seppo Halttunen on hyvä pastori ja tekee jokaisen kohtauksen tyylikkäästi.

Vaikka esityksen nimi joululle kuittaileekin, ei siinä silti joulua itsessään haukuta. Hyvä niin, koska minä tykkään joulusta. Vaikka näytelmän hahmojen joulu ei menekään ihan niin kuin yleensä, löytyy juhlasta uusia puolia ja kauneimpia joululauluja laulellessa oppii yhtä sun toista muista ihmisistä. 

Tässä on monta tosi hyvää kohtaa, joista pidin erityisen paljon. Mainitaan niistä nyt Jarin ja Siljan laulu-tanssi-taisteluhetki niiden kauneimpien joululaulujen jälkeen/aikana, loppukohtaus, kohtaus, jossa pahat yläastelaiset kiusaavat Jaria ja Siljaa sekä Siljan ja Jarin kuningatar-prinsessaleikki. Monta muutakin hyvää hetkeä lavalla nähtiin.

Tarina oli minusta oikein hyvä, ja drag-numeroiden, stand upin, komedian ja draaman yhdistely toimii loistavasti. Viihdyin katsomossa mainiosti ja esitys oli juuri sopivan mittainen, hetkeksikään ei tullut tylsää. Lavalla tapahtui koko ajan jotain ja esitys eteni vauhdikkaasti. Näyttelijät pelasivat hyvin yhteen ja esitys oli toimiva kokonaisuus.

Kokonaisuudessaan tykkäsin esityksestä enemmän kuin odotinkaan, en tiennyt siitä oikeastaan mitään etukäteen, joten iloinen ja positiivinen yllätys, että se olikin näin hyvä. Viihdyttävä, hauska, tyylikäs, loistelias ja koskettava esitys, minä pidin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti