maanantai 1. marraskuuta 2021

Kauas pilvet karkaavat @ Järvenpään teatteri

 Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Järvenpään teatteri!

kuvat © Kimmo Virtanen

Näin Kauas pilvet karkaavat-näytelmän ensi-illassa 30.10.

Ilona (Stella Wnuk) ja Lauri (Heikki Simolin) elävät onnellista elämää, mutta kun molemmat joutuvat työttömiksi, alkaa arki olla hankalaa ja pettymyksiä tulee eteen työnhaussa ja keskinäisessä suhteessa. Eteenpäin mennään silti, päivä kerrallaan, ja valoa vaikeuksien jälkeen alkaa lopulta näkymään. Tarinaa vievät eteenpäin kertojat (Eeva Jeskanen ja Antti Rytsölä). Näytelmä perustuu Aki Kaurismäen samannimiseen elokuvaan, alkuperäisen sovituksen on tehnyt Jarno Kuosa ja Järvenpäähän sen on ohjannut ja sovittanut Heini Tola.

Järvenpään teatterissa nähdään tyylikäs ja varsin onnistunut toteutus Kauas pilvet karkaavat-näytelmästä, erittäin hyvää työtä koko työryhmältä. En ollut nähnyt Kaurismäen leffaa, joten en tiennyt tarinasta mitään, eikä kaurismäkeläinen tyyli ole minulle kovin tuttu. Sanoisin siitä huolimatta, että tunnelma on kohdillaan ja Tolan ohjaus tuo näytelmäksi kääntyneen elokuvan lavalle oikeanlaisella otteella. Ja kertojahahmot ovat erinomainen ratkaisu, heidän repliikkinsä lisäävät elokuvamaista tuntua. Tolan ohjauksessa on syvyyttä, joka tuo sekä tarinasta että hahmoista esiin monenlaisia puolia. Vaikka näytelmän yleisvire on melko melankolinen, ohjaus tarttuu näppärästi huumoriin ja lämpöön, jota tarinasta löytyy. Näin esitys ei ole liian painava, vaikka hahmot kohtaavat vastoinkäymisiä toisensa jälkeen ja epätoivon takaa on vaikea nähdä valon pilkahduksia. Hyvin siis tasapainotettu ohjauksessa tarinan eri tunteita, synkkyydelle ja murheelle on annettu tilaa mutta juuri oikeissa kohdissa vähän kevennetään, ettei alakulo valtaa. Ja onhan näytelmässä hahmoja, tilanteita, repliikkejä ja tapahtumia, joissa on valtavasti sydämellisyyttä, samaistuttavia piirteitä ja nokkeluutta, eli ei koko homma ihan synkistelyä ole alusta loppuun.

Ia Ensterä on lavastuksen takana, toimivia ratkaisuja ja onnistunutta lavan hallintaa. Lavastus toimii sujuvasti osana tarinaa, ja muuntuu tarpeen mukaan tuoliksi, pöydiksi, baaritiskiksi ja milloin miksikin. Jukka-Pekka Saastamoisen valosuunnittelussa tuntuu tarinan tunnelma, mainiota työtä. Marie Sirénin puvustus sopii hahmoille ja tarjoaa väriä muun näyttämökuvan hillittyyn värimaailmaan. Altti Uhlenius on tehnyt esitykseen äänisuunnittelun ja musiikkia, molemmat osaset ovat onnistuneita, erityisesti musiikki.

Stella Wnuk tekee Ilonana tasapainoisen roolin, hän lukee hahmonsa vivahteita luontevalla tavalla ja tuo tämän lavalle taitavasti. Ilona on tosi kiva hahmo, Wnukilla on mukavan herkkä mutta päättäväinen ote hahmonsa rakentamiseen. Heikki Simolinin Lauri on monitasoinen hahmo, jonka elämän vastoinkäymisiä ja niihin suhtautumista Simolin tuo lavalle sujuvasti. Hän tekee tarkkanäköise roolin ja tuo Laurista esiin monia piirteitä. Wnuk ja Simolin pelaavat todella hyvin yhteen ja rakentavat hahmojensa väliseen suhteeseen historiaa, lämpöä ja tunteen siitä, että Ilonan ja Laurin välistä sidettä ei ihan heti murreta. Eeva Jeskanen ja Antti Rytsölä ovat mainiot kertojat, jotka seuraavat päähenkilöiden elämää ulkopuolelta, mutta saattavat silloin tällöin puhua heille suoraan ja puuttua tapahtumiin. Juha Latvala tekee varman roolin Lajusena, joka on kiinnostava hahmo ja josta olisin halunnut tietää vielä lisää. Muu näyttelijäporukka urakoi useammassakin hahmossa, Kalle Annala jäi mieleen erityisesti haitaristina, hänen soittonsa luo tunnelmaa moneen kohtaukseen. Jani Vesasen rooleista eniten pidin Melartinista, Annu Kajanne teki vaikutuksen varsinkin Fru Sjöholmina. Tiina Löytynojasta pidin etenkin pankinjohtajana ja kampaamon omistajana, ja Juha Sihvolan rooleista mieleen jäi varsinkin autokauppias.

Varmaa tekemistä ja alusta loppuun sujuvaa, taidokasta ja tarkkaa esiintymistä, jälleen kerran onnistunut teatteri-ilta Järvenpään teatterissa. Teatterisaliin on luotu tunnelma, joka kantaa koko tarinan läpi, ja katsomossa viihtyy tarinan ajoittaisesta synkästä epätoivosta huolimatta mainiosti. Ja kun loppu on onnellisen toiveikas, niin teatterista poistuu hyvällä mielellä. Onnistunutta työtä koko porukalta, hieno toteutus tästä näytelmästä ja tarinasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti