perjantai 1. maaliskuuta 2019

Seksimusikaali @ Teatteri Vanha Juko

Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Vanha Juko!
kuvat © Mitro Härkönen
Seksimusikaali sai ensi-iltansa Teatteri Vanha Jukossa 21.2.

Nainen (Minja Koski) ja Mies (Miiko Toiviainen) juhlivat parisuhteensa vuosipäivää sydänkorteilla, yllätyslahjoilla, kiitospuheilla ja romanttisilla some-päivityksillä. Heillä on onnistunut parisuhde, ja he ovat onnistunut pari. Mutta jokin on vialla, kun Miehen verenpaine on koholla. Googlesta löytyy tieto, että huono parisuhde saa verenpaineen nousemaan. Mutta eihän se nyt voi olla kyseessä, sillä kaikki on hyvin, paremmin kuin hyvin. Couple Goals-niminen sovellus mainostaa tv:ssä onnellista parisuhdetta ja se ladataan. Sovellus analysoi ongelmaksi sen, että suhteessa ei ole seksiä. Mies ja Nainen toteavat kauhukseen, että näinhän se on. Ovatko he sitten ollenkaan parisuhteessa, kun Couple Goals toistaa toistamasta päästyään, että parisuhde ilman seksiä ei ole parisuhde, vaan ystävyyssuhde. Eihän se nyt niin voi olla, kyllähän he nyt yhdessä ovat. Couple Goalsin vinkeillä suunnataan kohti seksielämää ja sille raivataan kalenterista tilaa, mutta harjoitukset (esileikki, penetraatio ja kliimaksi ovat harjoitusaskeleet) aiheuttavat hankaluuksia sekä Naiselle että Miehelle. Lopulta päädytään kuitenkin vähän yllättävään ratkaisuun, jolla verenpaine sitten lähteekin laskuun.

Tämä kuulosti etukäteen oikein raikkaalta ja kiinnostavalta musikaalikokemukselta, ja sellainen se olikin. Tosi hyväntuulinen ja hauska meno heti alusta asti, sellaista suloista parisuhde-elämää ja aikamoinen couple goals tuntuvat näytelmän Mies ja Nainen olevan. Ainakin kunnes tämä heidän parisuhteensa ongelma eli seksin puute paljastuu, siinä vaiheessa meinaa kaksikkoa alkaa ärsyttämään, varsinkin kun joku puhelinsovellus nyt heidän parisuhdettaan epäilee ja arvostelee. Esityksen on käsikirjoittanut Aino Pennanen, joka vastaa myös laulujen sanoista. Sujuvaa tekstiä, arjen hauskuudet ja romantiikka ja ongelmat ja ylipäätään kahden ihmisen elämän jutut tuntuvat uskottavilta ja esitys kulkee toimivan tekstin tukemana hienosti, ohjaus on myös siis onnistunut mainiosti. Ohjaaja on Riikka Oksanen ja sävellyksistä vastaavat Jussi-Pekka Parviainen ja Minja Koski.

Miiko Toiviaisen olen nähnyt lavalla monesti, Minja Kosken myös, mutta vain konserteissa, en näyttelemässä (jos en nyt ihan väärin muista). Toiviainen on ehtinyt jo tehdä vaikutuksen montakin kertaa, hänellä on ollut loistavia roolihahmoja ja hänen työskentelyään lavalla on ilo seurata. Niin tässäkin, Toiviainen tavoittaa hahmonsa ytimen onnistuneesti ja tekeminen lavalla on luontevaa. Koski on erinomainen, tiesin että häneltä sujuu laulu, mutta näytteleminen on mainiota myös. Hän ja Toiviainen pelaavat hyvin yhteen ja ovat uskottava pariskunta, ja lauluissa heiltä sujuvat sekä duetot että soolohetket. Seksiharjoituksia tehdessä varsinkin laulu erilaisista esileikkiasennoista aiheutti katsomossa huomattavan määrän naurua, ja sänkypuuhat herättivät hilpeyttä läpi shown.

Musiikki on oikein kivaa, varsinkin Sinkkuna on kamalaa ja Seksin valtakunta olivat ilahduttavia biisejä, jotenkin tosi rento, hauska ja toimiva toteutustyyli niin sävellyksen kuin sanoituksen tasolla. Ja tämä tulee esiin kaikissa kappaleissa, ei vain näissä kahdessa. Myös Ravintopommi on melkoisen hauska biisi. Musiikki on mukavaa kuunneltavaa, ja nostaa kyllä hymyn huulille. Samoin esityksen alkupuoli, tai siis koko esitys, mutta varsinkin alussa meno on niin söpöä ja romanttista ja ihanaa, että sitä ei voi olla seuraamatta muuten kuin suu korvissa. Lopussa mukaan tulee vähän harmillisempia juttuja, kun Mies ja Nainen pohtivat parisuhdettaan, sen ongelmia, seksin puutetta ja seksiharjoitusten sujumista, mutta ei tässä kovin synkkiä sävyjä ole, vaan huumoria riittää ja katsomossa viihtyy mainiosti. Ajatuksia toki herää, ja niin pitääkin.

Seksimusikaali on iloinen ja hauska, sujuva esitys, joka käsittelee parisuhdetta, seksiä ja sitä, miten niistä kirjoitetaan mediassa nykyään. Katsomossa aika kuluu kuin siivillä ja suu pysyy hymyssä läpi musikaalin, tämä on tosi mukava esitys. Aihe on ajankohtainen (ja varmaan tulee aina olemaankin, tuskin parisuhteet maailmasta mihinkään katoavat), sitä käsitellään raikkaasti ja taitava ja hyvin yhteen pelaava näyttelijäkaksikko tekee lavalla hienoa työtä. Tykkäsin siis kovasti, vaikka etukäteen innostuksen ohella vähän ajattelin, että mitenköhän seksi ja seksuaalisuus tässä käsitellään, ettei se vain ole jotenkin nolostuttavaa tai kiusaannuttavaa katsojille ja/tai esiintyjille? Ei mitään huolta tällaisesta, aivan toimiva ja onnistunut ote kaikkiin esityksessä esille nouseviin teemoihin. Hienoa työtä koko työryhmältä!

Seksimusikaali aloittaa Jukon kolmivuotisen Muutos-otsikon alla kulkevan ohjelmistokauden. Vuonna 2019 teemana on sukupuoli ja seksuaalisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti