keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Seitsemän veljestä @ Ryhmäteatteri

Näin esityksen medialipulla, kiitos Ryhmäteatteri!
kuvat © Tanja Ahola
Suomenlinnassa nähdään tänä kesänä Seitsemän veljestä, jonka ensi-iltaa juhlittiin 15.6. Minä ehdin paikalle eilen 4.7.

Seitsemän veljestä elikkä Juhani (Santtu Karvonen), Tuomas (Tommi Rantamäki), Aapo (Eino Heiskanen), Simeoni (Eero Ojala), Timo (Mikko Virtanen), Lauri (Miro Lopperi) ja Eero (Elias Keränen) ovat vauhdikas, kovakalloinen, toraisa ja monipuolinen porukka, joka haaveilee Männistön Venlasta (Pihla Pohjolainen), tappelee Toukolan poikien (Alvari Stenbäck, Julius Martikainen, Peter Nyberg, Arto Muukka ja Lasse Viitamäki) kanssa, vastustaa lukemaan oppimista, rakentaa talon, polttaa saunan, ampuu härkiä, oppii kuin oppiikin lukemaan ja lopulta paljastuu ihan kunnon ihmisiksi.

Tämä oli minulle tämän kesän toinen Seitsemän veljestä (ja muutenkin toinen versio, jonka olen ikinä nähnyt), joten en voinut olla vertaamatta näitä kahta tulkintaa keskenään. Molemmista tykkäsin ja molemmissa oli paljon hyvää, joten Seitsemän veljestä joko toimii minulle hyvin tai sitten olen valinnut katsottavaksi sellaiset versiot, jotka on toteutettu taidolla ja innolla.

Suomenlinnassa nähdään vauhtia ja vaarallisia tilanteita, varsin vaikeahkon oloinen ja viihdyttävästi toteutettu kosintaretki, hauska ja vakuuttava veljesseitsikko ja vahvoja roolisuorituksia sekä nokkelaa ja kiehtovaa kesäteatteria. Katsomossa oli hyvä tunnelma koko esityksen läpi ja lavalla oli koko ajan kiinnostavaa katsottavaa, joten tylsää ei tullut hetkeksikään. Aleksis Kiven kieltä kuullaan lavalla ja sen joukkoon on ripoteltu moderniakin kieltä, tämä yhdistelmä toimii.

Suosikkiveljekseni tässä versiossa on Elias Keräsen vekkuli, nokkela, hauska ja veikeä Eero. Mahtavia ilmeitä ja eleitä, Eero on ihan loistava tyyppi ja Keränen tavoittaa hahmon tärkeimmät puolet hienosti. Myös Santtu Karvosen Juhani on mainiosti rakennettu rooli, tosi monta hyvää kohtausta ja toimivia juttuja. Eino Heiskanen tekee hyvän roolin Aapona, hän pitää vauhdikkaammat sisaruksensa kurissa ja suhtautuu asioihin järjellä. Muutkin veljekset ovat kaikki hyviä persoonia ja näyttelijät ovat kaivaneet hahmoistaan esiin hyviä puolia, jotka toimivat lavalla.

Onnistunut kokonaisuus, tykkään tästä näin esitystä seuraavana päivänä vielä enemmän kuin eilen, kun olen saanut mietiskellä ja ajatella näkemääni. Paljon toimivia hetkiä, hyvin toteutettuja kohtauksia ja hienosti yhteen pelaava näyttelijäporukka sekä tietenkin mahtavat veljekset. Hyvä, hyvä, näin se pitääkin tehdä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti