torstai 13. huhtikuuta 2017

Photo Sapiens @ Musiikkiteatteri NYT

kuvat © Antti Rautava
Uuden musiikkiteatteriin erikoistuneen teatteriryhmän, Musiikkiteatteri NYTin ensimmäisen esityksen, Photo Sapiens-nimisen jutun ensi-ilta oli eilen, 12.4.

Musiikkiteatteri NYTiin kuuluvat Petteri Hautala, Panu KangasAnni Kajos, Petri Knuuttila, Sini Koivuniemi ja Linda Hämäläinen (joka ei tässä esityksessä ollut lavalla). Lisäksi esityksessä on pianossa Matti Hussi. Osan porukasta olen nähnyt lavalla ennenkin, osa heistä oli uusia tuttavuuksia, mutta taitavia tyyppejä kaikki. Jokainen on päässyt tekemään esitykseen musiikkia, ja varsinkin Sade, Eksyksissä IlmalassaMä tarvin sua, Urban Serenade (Kaunis on yö) ja Möksötysmörköjen marssi iskivät minun musiikkimakuuni. Mahtavaa kuulla uutta ja kekseliästä, hienosti sanoitettua ja sävellettyä musiikkiteatterimusiikkia. Näitä biisejä voisi kuunnella kyllä vaikka "yksinäänkin", eli ei teatterin katsomossa vaan vaikka kuulokkeista koulumatkalla.

Tyypit ovat siis suunnitelleet esityksen itse, sanoittaneet ja säveltäneet myös itse, ja tämän lisäksi he kaikki vielä soittavat sujuvasti pitkin esitystä. Multitalentteja koko porukka, vau! Kivaa on katsoa esiintyjien tekemistä lavalla, he tekevät kaiken täysillä ja se toimii. Ilmalaan eksyminen on loistava, samoin vaivautunut kaljoitteluhetki ja nettideitit. Youtube-kissat ovat kivoja ja koko kissakohtaus nokkela ja viihdyttävä. Lasten satuhetki ja nettivalistus on mahtava kohtaus, ai että! 

Photo Sapiens on tiukan ajankohtainen ja se siinä on parasta. Se, että tunnistaa tilanteet ja pystyy nauramaan ja nauttimaan juuri siitä, että kaikki mitä lavalla tapahtuu, voisi tapahtua myös ihan itselle tai jollekin tutulle. Minä ainakin joudun keskustelemaan kännykkäni kanssa siitä, että taas on karttaohjelma väärässä eikä oikeaa reittiä löydy. Z-junakin on välillä myöhässä (ei sentään viittä tuntia, huh) ja keskustelupalstoilta saa lukea rumaa kielenkäyttöä milloin mitäkin ja ketäkin kohtaan. Ei esityksessä sentään pelkästään ikäville nykyhetken ilmiöille naureskella, on siellä suloinen ja hurmaava nettideittikohtaus ja varsin pirteää ämpärijonotusta myös sekä paljon muuta mukavaa.

Ja ne ämpärit! Keltaisia, hymyileviä ämpäreitä lavan täydeltä, mikäs sen ihanampaa. Minä ainakin rakastuin näihin eri kokoisiin sankoihin, joita porukka lavalla kantoi ja soitti ja piti päässään. Hieno idea!

Kokonaisuutena Photo Sapiens on loistavasti kiinni tässä ajassa ja hurmaa katsojan vahvalla läsnäololla ja terävällä tekemisellä. Kaikki esiintyjät loistavat tasaisesti ja pääsevät toteuttamaan vahvaa osaamistaan niin näytellen, laulaen kuin soittaen. Esitys on monipuolinen ja raikas kokemus ja näkemys musiikkiteatterista ja se saa kokemaan monia erilaisia tuntemuksia jättäen päälimmäiseksi kuplivan naurun ja mukavan fiiliksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti