perjantai 5. helmikuuta 2021

Musikaalimatkassa-podcastin musikaalikysymykset

 Musikaalimatkassa-podcast julkaisi vähän aikaa sitten Twitterissä 31 kohdan Musikaalikysymykset, ja innostuin näistä niin, että päätin vastata myös täällä blogissa. Meikän teatteribloggaaminen on viime aikoina ollut sen verran hidasta ja väkinäistä, että on tosi kivaa nyt vähän palata tähän teatteriin liittyvään bloggaamiseen kun se taas inspiroi. Siispä pitemmittä puheitta, tässä tulee vastaukset seuraaviin kysymyksiin! Kiitos paljon näistä Musikaalimatkassa-tyypeille, hyviä ja vaikeita kysymyksiä.


1. Lempimusikaalini on joko Aspects of Love tai Pieces of String. Kaikista rakkain musikaali minulle on kuitenkin Tohtori Zivago.

2. En (vielä) inhoa yhtäkään musikaalia, mutta ehkä sellainenkin tulee jossakin vaiheessa vastaan.

3. Ensimmäinen musikaali, jonka muistan nähneeni, on Oliver! Lahden kaupunginteatterissa. Sitä ennen olen kuitenkin saattanut nähdä jonkun lastenmusikaalin tai musiikkinäytelmän.

4. Viimeisin livenä näkemäni musikaali on Skene-musatetteriopiskelijoiden Hair Aleksanterin teatterissa elokuussa 2020, viimeisin tallenne taas on Hamilton.

5. Viimeisin musikaali, jota kuuntelin, on Bright Star.

6. Vaikka Waitress-musikaali ei muuten oikein iskenyt, pidän tosi paljon She Used To Be Mine-biisin sanoista ja erityisesti tästä kohdasta:
She's imperfect, but she tries
She is good, but she lies
She is hard on herself
She is broken and won't ask for help
She is messy, but she's kind
She is lonely most of the time
She is all of this mixed up
And baked in a beautiful pie

She is gone, but she used to be mine

7. Suosikkimusikaalihahmoni... Vaikea valinta! Ainakin Äidinmaan Olavi, Pieces of Stringin Tom ja Roméo et Juliette: de la Haine à l'Amour-musikaalin Mercutio tulevat heti mieleen. Ai niin, ja Grinpayne The Grinning Man-musikaalista. Ja Falsettosin Whizzer. No, tästä tuli nyt Top 5.

8. Luulisin että eka musikaalihahmoihastukseni on Aladdin, ainakin jos lasketaan elokuvat mukaan. Jos ei, niin olisikohan sitten Rum Tum Tugger Catsistä.

9. Tuorein musikaalihahmoihastukseni on William Shakespeare Something Rotten-musikaalista. Ja Mercutio Roméo et Juliette-musikaalista on aika tuore ihastus myös. Mikä on aika jännä, sillä näytelmäversion Mercutiosta en oikein pidä mutta musikaalissa hän hurmasi heti.

10. Minkä musikaalin haluaisin nähdä Suomessa... Mitäpä en. Tästä ja tästä linkistä pääsee lukemaan enemmänkin esityshaaveitani, mutta juuri nyt haluaisin kaikista eniten nähdä suomalaisen Falsettos-tuotannon. Ja olisipa upeaa nähdä Suomessa jonkin ranskamusikaalin kiertue-esitys. Tai ylipäätään joku ulkomaan kiertue-esitys. Mutta mieluiten ranskamusikaalin, joista moni on käynyt pyörähtämässä Venäjällä eli ihan naapurissa. Tervetuloa tännekin!

11. Suosikkialkusoittoni on (tietenkin) Oopperan kummituksen Overture. Komein musikaalibiisi ikinä.

12. Paras ykkösnäytöksen viimeinen biisi taas on hankalampaa nimetä... Ei kun eipäs ole! Tietysti Bat Out of Hell samannimisestä musikaalista.

13. Paras finaalibiisi on Megasix eli Six-musikaalin finaali/encore.

14. Musikaalibiisi, jonka voisin kuunnella miljoona kertaa on varmaankin Les Rois du monde Roméo et Juliette-musikaalista, ainakin jos mukaan lasketaan myös biisin unkarilaisversio. Tätä on kyllä jo melko monta kertaa veivattukin, mutta ei ihme kyllä tule vielä korvista ulos.

15. Musikaalibiisi, jota en voi sietää on Hey, Little Songbird Hadestownista. Muuten rakastan tätä musikaalia mutta skippaan aina tuon biisin :D

16. Suosikkimusikaalielokuvani on Aladdin, siis se piirretty (oikea) versio, ei live action. Tai Spirit - villi ja vapaa.

17. Musikaalinäyttelijä, joka viimeksi teki minuun vaikutuksen on Aaron Tveit. Olen aina kyllä tykännyt hänen roolitöistään ja laulustaan vaikka en ole Tveitiä monessa roolissa nähnyt, mutta kun törmäsin YouTubessa pätkään jossa Tveit ja Gavin Creel laulavat Take Me Or Leave Me-biisin Rent-musikaalista, tajusin kunnolla Tveitin lahjakkuuden ja taitavuuden. Ja sen jälkeen onkin kulutettu Tveit-videoita urakalla...

18. Missä roolissa haluaisin Aaron Tveitin nähdä... Nyt on vähän villi ehdotus mutta eiköhän lähtisi Mercution rooli Roméo et Juliette-musikaalissa. Vaikka musikaali ei vielä englanniksi olekaan maailmalla oikein innostanut, niin ehkäpä oikeanlaisella roolituksella...

19. Musikaaliohjaaja, jonka tyylistä tykkään on Jakob Höglund.

20. Koreografi, jonka tyylistä tykkään on myös Jakob Höglund ja hänen lisäkseen Reija Wäre ja Sam Spencer-Lane.

21. Tohtori Zivago ja Tarzan ovat ne kaksi musikaalia, jotka olen nähnyt useammin kuin minkään muun, molemmat 11 kertaa. Zivagosta olen nähnyt kaksi produktiota, toisen kymmenesti ja toisen kerran, ja Tarzanista yhden produktion sitten yksitoista kertaa.

22. Musikaali, jonka haluaisin nähdä uudelleen, on Aspects of Love.

23. Musikaali, josta halusin lähteä kesken pois on varmaankin Kolme iloista rosvoa, joka meni Helsingin kaupunginteatterissa kymmenen vuotta sitten. Lapsiminä ei ollut vakuuttunut teoksesta :D

24. Olen sen verran kovakuorinen etten vuodattele katsomossa kyyneleitä kovinkaan usein, mutta Äidinmaa ja Falsettos ovat sellaisia musikaaleja jotka itkettävät minua.

25. Minua naurattavia musikaaleja taas ovat erityisesti Spamalot, Urinetown ja Company.


Spamalot-musikaalin tunnelmissa Seinäjoella
© Susanna Salmi

26. Musikaalisuomennos, josta pidän, on Tohtori Zivagon suomennos joka on Sami Parkkisen käsialaa. Toimii paremmin kuin alkuperäiskielellä eli englanniksi, ainakin minusta.

27. Suosikkini suomalaisista musikaaleista on ehdottomasti Äidinmaa. Parasta ikinä.

28. Musikaali, jonka suosiota en ymmärrä, on Waitress.

29. Oudoin musikaali josta tykkään lienee Urinetown.

30. Jos piikki olisi auki ja saisin tilata mitä vaan väliaikatarjoiluksi, ottaisin teetä tai appelsiinimehua ja joko fetapiirakkaa tai sitruunamarenkipiirakkaa. Tai vaikka molempia kun piikki kerran on auki.

31. Parasta musikaalimatkaani on hankala valita, niitä kun on aika paljon ollut sekä kotimaassa että Lontoossa. Sanotaan nyt vaikka Lontoonreissu syyskuussa 2018, matkustin ekaa kertaa itsekseni ja sain nauttia yksin matkustamisen vapaudesta, hienoista esityksistä ja hauskoista stage door-hengailuista. Matkan musikaalit olivat Eugenius!, Bat Out of Hell, Little Shop of Horrors ja Heathers, lisäksi näin The Lieutenant of Inishmore-näytelmän.


Little Shop of Horrors-musikaalin loppukiitoksissa, paikkana Regent's Park Open Air Theatre
© Susanna Salmi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti