sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Teatterinna-palkinto eli äänestys kaikille teatterikatsojille

Nyt on vihdoin aika paljastaa, mitä olen vähitellen pitkin vuotta suunnitellut, eli Teatterinna-palkinto ja siihen liittyviä juttuja.

Olen muutaman vuoden aikana äänestellyt Lontoossa järjestettävien erilaisten teatteripalkintojen yleisöäänestyksissä, ja siitä sitten lähti ajatus järjestää jotain samansuuntaista myös kotimaisille esityksille. Tämä Teatterinna-palkinto on totta kai todella paljon pienempi juttu kuin Lontoon vastaavanlaiset, mutta katsotaan kuinka tästä lähdetään liikkeelle ja mitä tästä oikein tulee. Toivottavasti äänestäjiä riittää ja kilpailusta tulee jännittävä ja tiukka.

Teatterinna-palkinto tarkoittaa siis palkintoa, joka jaetaan teattereille, näyttelijöille ja esityksille. Palkinnon saajan päättää yleisö, joka saa ehdottaa omaa suosikkiaan palkinnon saajaksi, ja kolme eniten ääniä saanutta ehdotusta pääsevät mukaan äänestykseen, jossa eniten ääniä saanut ehdokas sitten valitaan voittajaksi.

Koska tämä on vasta palkinnon ensimmäinen vuosi, ei minulla ole tarjota voittajille kuin mainetta ja kunniaa sekä tietysti kunnia olla ensimmäisiä Teatterinna-palkinnon voittajia. Kaikkien ehdotuksia jättäneiden ja voittajaa äänestäneiden joukosta arvotaan kuitenkin kolme onnekasta, jotka saavat pienen teatteriaiheisen palkinnon.

Teatterinna-palkintoprosessi etenee seuraavanlaisesti: ensin jokaiseen kategoriaan saa ehdottaa mieleistään ehdokasta, sitten kolme eniten ääniä saanutta ehdotusta siirtyvät seuraavalle kierrokselle, jossa niiden joukosta äänestetään voittaja. Yksinkertaista, eikö?

Esityskategorioissa ehdotuskelpoisia ovat kaikki vuoden 2019 aikana Suomessa esitetyt musikaalit ja puhenäytelmät, eli ensi-ilta on voinut olla milloin vaan, kunhan esitystä on esitetty edes kerran vuoden 2019 aikana. Samoin näyttelijäkategorioissa ehdolle voi asettaa sellaisen näyttelijän, joka on ollut lavalla ainakin kerran vuonna 2019, ja teatterikategoriassa sellaisen teatterin, joka on esittänyt ainakin yhtä esitystä vuonna 2019. Esitykset ovat voineet olla sekä ammatti- että harrastajateattereissa, kesä- ja talvikaudella.

Ehdotusten jättäminen ajoittuu ajalle 10.11.-10.12. ja kolmen parhaan joukosta saa äänestää voittajaa välillä 15.12.-31.12. Voittajat julkaistaan sunnuntaina 5.1.2020.

Teatterinna-palkinnon kategoriat näin ensimmäisenä vuotena ovat:

Vuoden teatteri

Vuoden musikaali

Vuoden puhenäytelmä

Vuoden naisnäyttelijä

Vuoden miesnäyttelijä

Tämä jättää ulkopuolelle aika paljon erilaisia esityksiä ja muita teatterin osioita, ja olen siitä tietoinen, mutta jos ja toivottavasti kun Teatterinna-palkinnon jakamisesta tulee vuosittainen perinne, saattaa kategorioita tulla paljon lisääkin. Nyt kun tämä on kokeiluasteella ja ensimmäistä kertaa järjestettävä juttu, en halunnut ottaa äänestykseen liikaa kategorioita, vaan nämä viisi tuntuivat tärkeimmiltä.

Tästä linkistä pääset ehdottamaan omaa valintaasi jokaiseen kategoriaan. Voit asettaa ehdokkaan myös vain yhteen tai kahteen kategoriaan, jos et keksi jokaiseen kohtaan ehdotusta. 

Ehdotuksia voi jättää myös kommentilla, sähköpostilla (susannasofiasalmi (at) gmail.com), Twitterissä (@susannassofia) tai Facebookissa (Teatterinna).

Sitten ei muuta kuin jännittämään! Innolla odotan, mitä tästä tulee. Saa vinkata kavereille ja teatterista innostuneille, jotta mahdollisimman moni pääsee äänestämään jos haluaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti