sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Ford Fiesta @ Keski-Uudenmaan Teatteri

Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos KUT!
kuvat Kapina Productions
Keski-Uudenmaan Teatterin tanssiteatteriteos Ford Fiesta sai kantaesityksensä Krapin Pajalla 16.3.

Tanssia, musiikkia, tekstiä ja liikettä yhdistelevä Ford Fiesta tutkii, mitä yhteistä on autoilla ja parisuhteilla vai onko mitään. Näyttämöllä nähdään tanssijat/näyttelijät Jari Hämäläinen, Elina Varjomäki ja muusikko Lauri Hongisto. Sekä tietenkin auto, Ford Fiesta, joka ei tahdo lähteä käyntiin eikä päällekään mene kuin peruutusvaihde. Mites siitä sitten päästään eteenpäin? Entäpä parisuhteessa, mitäs jos siinäkin on pakki päällä?

Hauskoja juttuja, tässä esimerkiksi soitettiin jakoavaimia ja ilmeisesti jotain toisiakin autojuttuja. Valaistuksella tehtiin toimivia ratkaisuja, puvustuksessa oli otettu punaista ja mustaa valtaväreiksi kahdelle tanssijalle, muusikolla oli valkoista ja mustaa. Pidin erityisesti auton konepellin pamauttelusta, vauhdikkaimmista koreografioista, lauluista ja musiikista sekä esityksen dialogista. Vähän enemmän odotin tanssia, mutta ihan hyvä, että musiikille ja puheelle oli jätetty liikkeeltä tilaa, jolloin esityksessä oli vähän kaikille kaikkea. Krapin Pajan istumajärjestelystä (tasainen lattia, pöydät ja tuolit) johtuen ihan kaikkea lavalla tehtävää ei näe takarivistä, mutta kun esiintyjät seisovat/istuvat, he näkyvät jokaiselle istumapaikalle.

Paljon hyviä kohtauksia, kuten teini-ikäisten rakkaudentunnustuksen vaikeus, väärin kuullut/sanotut "Mä tiedän naisista/miehistä kaiken." "Mitä?" "Mä tiedän autoista kaiken.", loppukohtaus ja kahdesti toistuva paniikki siitä, kun ei mene kuin pakki päälle eikä kotia kohti ajamisesta tule mitään. Autoiluun on löydetty kiinnostava ja nokkela näkökulma, tosin innokkaampiin autofaneihin kuin minuun tämä luultavasti iskee vielä paremmin. Tosin autohaaveet kyllä alkoivat heräillä siinä vaiheessa, kun lavalla lueteltiin omia vanhoja autoja ja niiden ominaisuuksia. Parisuhdetta puidaan myös sopivan pohdiskelevalla otteella, liike ja musiikki välittävät suurimman osan, mutta teksti tukee ajatuksia onnistuneesti. Oikein hieno konsepti koko esitys, arkiset aiheet nousevat tässä hienosti tanssin ja muun avulla polttaviksi kysymyksiksi, autoilu, parisuhde ja niiden mahdollinen yhteys herättävät yleisössä naurahduksia ja ajatuksia, ja saavat tunnistamaan asioita omastakin elämästä.

Mainio ja kiinnostava, kompakti esitys (kesto n. 50min, siinä ehtii kuulkaa hyvin käydä läpi niin autoilun kuin parisuhteenkin tärkeimmät jutut). Taitavia ihmisiä on hauska katsoa lavalla ja plussaa siitä, että muusikko Lauri Hongisto on esityksessä näin tärkeässä osassa eikä musiikki tule vain nauhalta. Kiva myös, että esityksessä on käytetty niin monia teatterin elementtejä, ja ne täydentävätkin toisiaan hienosti. Liike aloittaa tarinan, teksti jatkaa siitä, sitten musiikki alkaa ja pistetään tanssi pyörimään. Monipuolisia koreografioita ja nokkela ote tarinaan. Ohjaaja Lija Fischer on tehnyt hyvää työtä koreografien (Hämäläinen ja Varjomäki) sekä musiikista vastaavan Hongiston kanssa. Tuloksena on valloittava, hauska ja fiksu esitys, joka tutkii aiheitaan kiinnostavasta näkökulmasta.

Ja huom huom! Keski-Uudenmaan Teatteri täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja tarjoaa teatterin juhlavuoden ajan kaikille 1998 syntyneille teatterielämyksiä veloituksetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti