perjantai 24. helmikuuta 2023

10 teatteritärppiä keväälle 2023

Teatterikevät on jo vauhdissa, ja vihdoin on myös tärppipostauksen aika! Tällä kertaa muodossa 10 teatteritärppiä, näidenkin lisäksi kiinnostavia esityksiä on tietysti ensi-illassa paljon, ja myös viime syksyltä jatkuu monta hienoa juttua.

Tässä siis tulevat Teatterinnan teatteritärpit mallia kevät 2023!

Pienen hauen pyydystys, TTT © Kari Sunnari            Pienen hauen pyydystys, Oulun Teatteri  © Antti Sepponen

Tärppi #1 – Pienen hauen pyydystys (Tampereen Työväen Teatteri & Oulun Teatteri)

Juhani Karilan samannimiseen, aivan loistavaan romaaniin perustuvaa näytelmää esitetään keväällä peräti kahdessa teatterissa, TTT:llä ja Oulun Teatterissa. TTT:llä ensi-ilta oli 17.1. ja Oulussa ensi-iltaa vietetään 11.3. Romaanin maailma ja hahmo-/otusgalleria on tosi laaja ja kiinnostava, ja tarinassakin riittää tasoja ja tarttumakohtia, joten näyttämölle sovittaessa tuskin on materiaalista ollut pulaa. Pienen hauen pyydystys on romaanina hurmaavan veikeä ja toisaalta aika koskettavakin. Suomalaisen mytologian kiehtova läsnäolo tuo tarinaan mainioita hahmoja, kuten Musti-peijoonin ja Näkin, joka on ihan suosikkityyppini. Suosittelen, ihan jo näin esityksiä näkemättä. On tämä sen verran mahtava tarina!

Tärppi #2 – Special Night (Helsinki Dance Company, Helsingin kaupunginteatteri)

HKT:n tanssityhmä täyttää 50 vuotta (onnea!) ja juhlistaa sitä erikoisillallaan suurella näyttämöllä. Koreografina on Anton Lachký, "eurooppalaisen nykytanssin kärkinimi" kuten teoksen esittelyssä sanotaan, ja lavalla yksitoista tanssijaa. Ensi-ilta 8.3. ja tätä unista ja mielikuvituksen voimasta kertovaa esitystä pääsee ihastelemaan vain viiden näytöksen verran, kannattaa siis hankkia liput ajoissa. Tätä odotan innolla, saattaapi olla aikamoisen hieno show luvassa. Ja sopii myös päätökseeni siitä, että tämä on se vuosi kun käyn katsomassa enemmän tanssia.

Toksinen kabaree, Kotkan kt © Niklas Malinen

Tärppi #3 – Toksinen kabaree (Kotkan kaupunginteatteri)

Viihdettä, avaruutta, improa, ihmiskunnan kohtaloa... Kyllä kiitos! Tätä ja paljon muuta tarjoaa riemukas Toksinen kabaree, joka sai Kotkan kaupunginteatterissa ensi-iltansa 18.2. Näin esityksen Q-teatterin striiminä pari vuotta sitten ja pidin siitä kovasti. Mahtavaa että Toksinen kabaree saa uuden version, se on hauska, tarkka, kaunis, viisas ja terävä esitys. Ihanan viihteellinen ja vieläkin ihanammin kriittinen ja ajatuksia herättävä.

Tärppi #4 – Straight Acting (vierailu, Teater Viirus)

Straight Acting on Anssi Niemen monologiesitys, jota kuvataan esittelyssä komediaksi joka saattaa itkettää, eli "kuin Kiviä Taskussa, homohoukuttimella". Esitys käsittelee roolia, identiteettiä, näyttämön ja oikean elämän suhdetta, sisäistettyä homofobiaa, uskottavuutta ja sitä, millainen on vakuuttava miesnäyttelijä. Kiinnostaa! Meikällä alkaa olla monologitaukoa noin muutenkin, ja tällä se on hyvä katkaista. Esitykset Viiruksessa 10.3. – 1.4.

Pikku naisia, Turun kt © Otto-Ville Väätäinen, AD Marita Koivisto

Tärppi #5 – Pikku naisia (Turun kaupunginteatteri)

Pikku naisia tulee Turkuun ja rooleissa on monta kiinnostavaa nimeä. Minulle tämä klassikkotarina on tuttu vain uusimman leffaversioinnin kautta, mutta ehkäpä pitäisi lukea myös Louisa May Alcottin romaani ennen esityksen katsomista. Hahmoista tykkään, ja odotan innolla, millainen siskonelikko lavalla nähdään. Kulisseista otettujen kuvien ja mainosilmeen perusteella vaikuttaisi ihanan pirteältä, värikkäältä ja hurmaavalta esitykseltä. Ensi-iltansa Pikku naisia saa 29.3.

Tärppi #6 – Lear (Kansallisteatteri)

Shakespeare kiinnostaa meikää aina, joten Kansallisteatterin Lear menee automaattisesti tärppilistalle. Bardin historianäytelmät ovat tähän asti tosin saaneet minut lähinnä haukottelemaan, mutta ehkä katsomiskokemus on erilainen katsomosta kuin tallenteelta? Kuningas Learista muistan kyllä tykänneeni, joistain hahmoista ja kohtauksista ainakin. Voisi siis olla kiva nähdä tämä versio, ja vierailla myös ekaa kertaa Vallilan Kansallisteatterissa.

Tärppi #7 – com-passion (Teatteri Jurkka)

"Tervetuloa myötäelämään suuria tunteita!" toivottaa com-passionin esittelyteksti, ja mitä muuta hyvään teatteriesitykseen vaaditaan, ei mitään. com-passion on Aina Bergrothin tuore näytelmä, josta löytyy niin mustaa huumoria, arkisia tilanteita, vihaa, inhoa, häpeää ja rakkautta sekä näiden tunteiden tarkastelua eri kulmista. Muodoltaan tämä on episodinäytelmä, joka kiinnostaa myös, olen niitä nähnyt tosi vähän. com-passionin ensi-ilta oli 4.2.

Poikakoodi, Jyväskylän kt © Jiri Halttunen, graafinen suunnittelu ja kuvanmuokkaus Eija Haukka

Tärppi #8 – Poikakoodi (Jyväskylän kaupunginteatteri)

Poikakoodi vaikuttaa juuri sellaiselta näytelmältä, joka sopii minulle. Se kertoo perheestä, rajoista ja rakkaudesta, nuoruudesta ja kasvamisesta, vanhemmuudesta ja elämästä. Kaikki nämä ovat aiheita, joista tykkään, ja niiden käsittely teatterissa kiinnostaa aina. Poikakoodin ensi-ilta oli 25.1.

Tärppi #9 – Det perfekta livet (vierailu, Svenska Teatern)

Det perfekta livet-musikaali sai ensi-iltansa Viiruksessa 2021, ja nyt se nähdään Svenska Teaternissa, eka esitys oli 17.1. ja viimeinen on 4.3. Tarinassa korostuu ystävyys ja ja sen voima, ja muita aiheita ovat muun muassa äitiys, erilaiset elämäntilanteet ja avioliitto. Tämä jää minulta näkemättä (taas) ainakin tällä Svenskanin vierailulla, harmi kyllä, mutta ehkäpä joskus pääsen Det perfekta livetin näkemään. Olen kyllä jokaisella kerralla lippuja katsellut, kun tätä on esitetty, mutta vielä ei ole kalenteriin sopinut. Jos saat lipun ja ehdit katsomaan, niin luulen, että tämä on hyvä.

Tärppi #10 – Speksit

Kevätkauden spekseistä – eli interaktiivisista opiskelijoiden tekemistä musiikkiteatteripläjäyksistä – suosittelen kaikkia, ihan sen mukaan mikä eniten kiinnostaa. Valinnanvaraa riittää, ja esitysten aiheitakin laidasta laitaan. Itse odotan innokkaimmin Humanistispeksiä vuosimallia 2023, Ikikorven kätkemät (ensi-ilta 28.2.), sillä meikä on ekaa kertaa mukana speksissä! Lavastustiimissä olen tarinan maailmaa luomassa, ja onpas se hauskaa! En ole koskaan tuntenut paloa esiintymään, mutta kulissien takana on kivaa päästä tekemään esitystä. Parasta yliopistossa on speksi, tietysti, sillä mikäpä teatterin voittaisi. Humanistispeksi on yksi niistä neljästä speksistä, joiden esityksiä olen aiemmin nähnyt, ja nyt saan olla mukana produktiossa! Kolme muuta ovat Lääkiksen ja Kumpulan speksit sekä Teekkarispeksi. Tänä vuonna ajatus on suunnata taas parin uuden speksin katsomoon, vanhojen tuttavuuksien lisäksi.

Humanistispeksin lisäksi muista spekseistä kevätkaudella esitetään käsittääkseni ainakin seuraavat: Lääkiksen speksi 2023: Riidankylväjät, Penkereen speksi 2023: Sylissä syvien vesien, Valtsikan speksi 2023: Avaruudessa ei ole yötä, Teekkarispeksi 2023: Univelka, Thoracala Medicinarspexet 2023: Cluedå, Viikki-speksi 2023: Eloparadoksi, Kumpulan speksi 2023: Jos metsään haluat mennä nyt..., Turkulainen humanistispeksi 2023: Varo mitä varastat, TLKS-speksi 2023: Sana on vapaa, JyväSpeksi 2023, KuoLOn speksi 2023: Ensimmäinen, toinen, varastettu!, RajaSpeksi 2023, Terwaspeksi 2023: Voimat vastakkain, PahkiSpeksi 2023: Ferravia Dolorosa – Kärsimysten rautatie, HybridiSpeksi 2023: Kreivin aikaan, TuKY-speksi 2023: Oikotie Onneen ja LexSpex 2023.

Suosittelen ehdottomasti suuntaamaan speksikatsomoon, jos opiskelijoiden tekemä musiikkiteatteri kiinnostaa! Speksin erikoisuuksiin kuuluu omstart-huuto, jonka voi katsomosta karjaista ja näin vaikuttaa esitykseen. Huuda vaikkapa "omstart: tanssibattle" tai "omstart: mikä on elämän tarkoitus?" ja esiintyjät tämän ratkaisevat.

Hauskaa, kiinnostavaa, ajatuksia herättävää, koskettavaa, yllättävää ja teatterin taikaa säteilevää teatterikevättä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti