Teatterinna-palkinto tarkoittaa palkintoa, joka jaetaan teattereille, näyttelijöille ja esityksille. Palkinnon saajan päättävät katsojat. Teatterinna-palkintoprosessi etenee seuraavanlaisesti: ensin yleisö saa ehdottaa jokaiseen kategoriaan mieleistään ehdokasta, sitten kolme eniten ääniä saanutta ehdotusta siirtyvät seuraavalle kierrokselle, jossa niiden joukosta äänestetään voittaja.
Historian neljännet Teatterinna-palkinnot on nyt jaettu, ja tästä postauksesta löytyvät kaikki voittajat perusteluineen. Teatterinna-palkinnon ehdokkaat ja voittajat valitaan yleisöäänestyksen kautta, eli tämä on täysin yleisöpalkinto. Äänestäjiä oli tänä vuonna 1461 kappaletta, enemmän kuin koskaan ennen! Eniten ääniä annettiin Vuoden teatteri-kategoriassa (988 kpl). Suuri kiitos kaikille palkinnon saajia ehdottaneille ja äänestäneille. Ja suuret onnittelut kaikille finalisteille ja voittajille!
Arvontapalkintojen voittajille on lähtenyt sähköposti, tarkkailkaahan arvontaan osallistuneet siis postilaatikkojanne.
Rumpujen pärinää, kiitos, sillä tässä ovat Teatterinna-palkintovoittajat vuosimallia 2025!
Vuoden teatteri
IN-Teatteri (43,2% äänistä)
Vuonna 2024 juhlavuottaan viettänyt ja 45-vuotta täyttänyt IN-Teatteri on iisalmelainen harrastajateatteri, jossa on vuosikymmenten varrella esitetty vaikka ja mitä klassikoista musiikkiteatteriin ja komediasta draamaan. Viime vuonna ohjelmistossa olivat Kari Hotakaisen näytelmä Ihmisen osa ja teatterin kantaesittämä nuortennäytelmä Shell's Angels 2 – Kalajoen hiekat, jotka molemmat kiinnostivat katsojia ja saivat innokasta ja hyvää palautetta. Yhteisöllisyydestä, hienoista esityksistä ja teatterin ilosta kiitelty, Iisalmen Työväentalolla toimiva IN-Teatteri saa katsojilta nyt Vuoden teatteri-tunnustuksen.
Äänestäjien perusteluja:
"Teatteri on tuonut valtavasti iloa ja elämää pienelle paikkakunnalle. Iisalmessa teatteria tehdään vain harrastuspohjalta. IN-teatterin esitykset ovat vetäneet paljon katsojia ja he ovat saaneet myös nuoret innostumaan teatterista sekä katsojina, että myös teatterintekijöinä."
"Timanttinen, paikallinen, osallistava, yhteisöllinen, ajankohtaisiin teemoihin pureutuva teatteri."
"IN-teatterin yhteisöllisyys on jotain käsittämätöntä ja sen näkee ja tuntee aina, kun on katsomossa tai lavalla."
"Lähellä ihmistä. Omaleimaista ja ennakkoluulotonta aihevalintaa ajassa. Osallistaa eri ikäisiä teatterin pariin sekä näyttämölle että katsomoon. "
"Niin laadukasta teatteria ja upea some! ❤️❤️"
Tampereen Työväen Teatteri 32,3% äänistä
"Tampereen Työväen Teatterissa on jotain kiehtovan kaunista ja sinne on aina ilo mennä!"
Tampereen Teatteri 24,5% äänistä
"Jatkuvasti laadukas, korkeatasoinen ja jokaiselle jotakin tarjoava ohjelmisto, joka ei kuitenkaan leviä laajuudessaan käsiin."
Vuoden musikaali
Moulin Rouge! (48,1% äänistä)
(Helsingin kaupunginteatteri)
Täysille katsomoille alusta saakka esitetty musikaalispektaakkeli Moulin Rouge! tarjoilee loistavia koreografioita, huikeita musiikkinumeroita, suuren rakkaustarinan ja sädehtivän kokonaisuuden. Anders Albienin ohjaama musikaali sai ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterissa syksyllä 2024, ja esityksiä on lähes loppuunmyydyn kevään 2025 lisäksi myös tämän vuoden syksyllä. Pääosissa ihastuttavat Martti Manninen ja Jennie Storbacka, ja mukana ovat myös muun muassa Risto Kaskilahti, Matti Leino ja Antti Lang. Popmusiikilla kuorrutettu klassikkoelokuvan musikaaliversio on hurmannut katsojat, ja nyt he ovatkin äänestäneet Moulin Rougen! Vuoden musikaaliksi.
Äänestäjien perusteluja:
"Musikaalin tunnelma imaisi mukaansa heti saliin astuttua, kaikkea tapahtui jo ennen varsinaista esityksen alkua. Mielettömän taitavat tanssijat ja laulajat. Mahtavia biisejä. Esitys vei täysin mukanaan ja meni tunteisiin."
"Mieletön esitys ja jokaiselta näyttelijältä todella fyysinen teos. Iso arvostus heitä kohtaan!"
"Itkin, nauroin, lauloin ja vähän tanssinkin mukana! Kansainvälisen musikaalituotannon tasoa!"
"Upea kokonaisuus täynnä käsittämätöntä ammattitaitoa eri taiteen osa-alueilta. Räjäytti tajunnan!"
"Upea kokonaisuus, koreografiat ja laulut loistavia!!"
"Eihän tällaista musikaalia ole aikaisemmin Suomessa nähty! Pelkkää ilotulitusta alusta loppuun. Ja mikä ammattitaito kaikilla! Liput varattuna jo toiselle kerralle. Can't wait!"
School of Rock 33,4% äänistä (Tampereen Työväen Teatteri)
"Todellinen elämys, jossa tunnetilat vaihtuvat kutkuttavalla tavalla ja elät mukana koko esityksen ajan hurjassa tähtisateessa ❤️"
Minna Craucher 18,6% äänistä (& Espoon teatteri)
"Omaleimaista, kotimaista, uutta ja uudenlaista - ja näistä syistä valtavan voimakasta ja puhuttelevaa, mikä tuntuu taiteelle tärkeältä näinä aikoina."
Vuoden puhenäytelmä
Shell's Angels 2 – Kalajoen hiekat (56% äänistä)
(IN-Teatteri)
Iisalmelaisen kirjailijan Jyri Paretskoin samannimiseen kirjaan perustuva Shell's Angels 2 – Kalajoen hiekat on jo toinen IN-Teatterin toteuttama Shell's Angels-näytelmä. Mopojengistä, nuoruudesta, ystävyydestä, ihastumisesta ja hauskanpidosta kertova Kalajoen hiekat toi näyttämölle sekä aivan uusia teatterin harrastajia että kokeneempia konkareita, ja Satu Hukkasen ohjaamaa esitystä kehuttiin erityisesti mukaansatempaavuudesta, huumorista, musiikista ja nuorten roolisuorituksista. Olisinpa itsekin halunnut tämän nähdä, Shell's Angels-kirjasarja on nimittäin luettu ja tykätty! Ne, jotka ovat esityksen katsoneet, ovat melkoisella äänivyöryllä äänestäneet Kalajoen hiekat Vuoden puhenäytelmäksi.
Äänestäjien perusteluja:
"Tässä huikean hienossa näytelmässä nuoret tekevät teatteria nuorille - taidolla, tunteella ja ennennäkemättömällä draivilla! Ohjaus, musiikki ja näytteleminen ovat kaikki huipputasoa. Tekemisestä paistaa läpi työryhmän keskinäinen luottamus ja usko omaan tekemiseen."
"Upeita ja rohkeita nuoria!!"
"Nuoria aidosti tavoittava näytelmä, jossa mukana ovat niin nuoret kuin aikuisetkin. Nuoret pääosan näyttelijät todella taitavia. Musiikkivalinnat tukivat tarinaa ja olivat mukaansa tempaavia. "
"Humoristinen näytelmä, nauroin paljon!"
"Ihan loistava jatko-osa. Ei mitään merkkiä laimentumisesta tai että ensimmäisen "jakson" jälkeen olisi jäänyt puolitiehen. Huippu jatko, lisääkin voisi vielä tulla!"
"Hyvin rakennettu kokonaisuus. Hauska ja mukaansatempaava. Huippu esiintyjät ja taitavat soittajat. Ilo katsoa."
Tiranan sydän 23% äänistä (Turun kaupunginteatteri)
"Onnistunut näyttämösovitus! Myös pelkistetty ilme, onnistuneet tehosteet ja hieno valotyö vakuuttivat isosti. Yksi vuoden suosikeista, johon palaan ajatuksissa välillä edelleen."
Putoavat linnut 21% äänistä (KOM-teatteri)
"Ajankohtainen, hiljaiseksi vetävä mutta tragikoomisen hauska esitys upeilla näyttelijöillä. Jätti pitkäksi aikaa ajattelemisen aihetta."
Vuoden kesäteatteriesitys
Mies joka ei osannut sanoa ei (49,7% äänistä)
(Teatteri Vueremä)
Tuore toimija teatterikentällä, vuonna 2023 perustettu Teatteri Vieremä toi kesällä 2024 Kyrönniemen maisemiin oikean kesäteatteriklassikon, eli Jussi Kylätaskun kirjoittaman Mies joka ei osannut sanoa ein. Satu Hukkasen ohjaamaa esitystä kiiteltiin täysillä rooleihinsa heittäytyvistä näyttelijöistä, hauskuudesta ja siitä, miten hyvin se sopi esityspaikkaansa. Katsojat ovat viihtyneet esityksen parissa, ja sen osoittaa heidän Mies joka ei osannut sanoa eille äänestämänsä Vuoden kesäteatteriesitys-titteli.
Äänestäjien perusteluja:
"Esitys oli ihana."
"Näytelmä oli puitteiltaan huikea ja vanhaa pappilaa oli hyödynnetty oivaltavasti. Roolisuoritukset olivat taidokkaita ja tasapainossa toistensa kanssa. Esitys oli todella hauska olematta yhtään väkisin tehty."
"Taitoa, iloa ja hyvää mieltä tuottava kesäteatteri esitys kauniissa luonnon ympäristössä! Upea suoritus täysin harrastajaryhmältä!"
"Mies joka ei osannut sanoa ei on todellinen taidonnäyte suomalaisesta kesäteatterista. Lavalla loistavat harrastajanäyttelijät heittäytyvät täysillä rooleihinsa. Tässä tukena ja apuna on ollut palkittu ohjaaja Satu Hukkanen. Esitys sai ylistävää palautetta, eikä suotta, katsomo oli ääriään myöten täynnä jokaisessa esityksessä."
"Hienosti toteutettu hienossa miljöössä."
Bonnie & Clyde 26,9% äänistä (Samppalinnan kesäteatteri)
"Upposi heti ensimmäisestä kerrasta, mutta laadunvarmistus piti suorittaa vielä pariin kertaan sen jälkeenkin katsomosta käsin. Täysin pitelemätön omassa kategoriassaan ja todellinen nappisuoritus kaikilla osa-alueilla."
Heathers 23,4% äänistä (Teatteriyhdistys Kulissi)
"Aivan uskomattoman upea ja rohkea kantaesitys! Ihan jokaista aluetta voisi kehua kyseisessä teoksessa. Kävin katsomassa monta kertaa, eikä sekään riittänyt!"
Vuoden tanssiesitys
Macbeth (49,7% äänistä)
(Tampereen Työväen Teatteri, Tero Saarinen Company)
Keväällä 2024 Tanssin Talossa ja syksyllä sitten Tampereen Työväen Teatterissa esitetty, Tero Saarisen koreografioima ja ohjaama (näyttelijäntyön ohjaus Otso Kautto) Macbeth oli uudenlainen tulkinta Shakespearen klassikosta, ja hyvin onnistunut sellainen, mikäli katsojien kehuja on uskominen. Lähes puolet kategorian äänistä saanut Macbeth ilahdutti äänestäjiä muun muassa taidokkaiden esiintyjien saumattomalla yhteistyöllä sekä tanssin ja puheteatterin yhdistelmällä.
Äänestäjien perusteluja:
"Eri taustoista tulevien esiintyjien yhteistyö ja esiintyminen oli saumatonta. Esitys oli kaunis."
"Erikoinen, omalaatuinen ja upea teos. Fyysisen teatterin elementit sykähdyttää. Upea, erilainen tulkinta klassikosta."
"Yhteistyön voimaa ja uskallusta toteuttaa klassikosta tanssiesitys."
"Ihan paras kombo puheteatteria ja tanssia, kun sanat eivät riitä liike jatkaa."
"Upea puvustus ja lavastus, taidokkaat tanssijat."
Silence 33,5% äänistä (Helsinki Dance Company, Kinetic Orchestra, Tanssiteatteri Minimi)
"Silence oli mykistävä!"
Valkopesu 16,8% äänistä (Tanssiteatteri ERI)
"Oli todella hyvä."
Vuoden kotimainen kantaesitys
Shell's Angels 2 – Kalajoen hiekat (47,8% äänistä)
(IN-Teatteri)
Jo Vuoden puhenäytelmäksi valittu Shell's Angels 2 – Kalajoen hiekat pokkaa myös Vuoden kotimaisen kantaesityksen tittelin. Äänestäjät iloitsivat tämän esityksen kohdalla esimerkiksi siitä, että näytelmä on tuonut teatterintekijöiksi paljon nuoria, ja sen aiheet ja teemat sopivat niin nuorempien kuin vanhempienkin katsojien makuun. Harrastajateatterin panostus näytelmään on katsojien mielestä kannattanut, ja moni kertoikin käyneensä katsomassa esityksen useampaan kertaan.
Äänestäjien perusteluja:
"Ihmeen hyvää Iisalmesta. Kirjailijaa myöten paikallisin voimin toteutettu näytelmä. Huikeaa nuorta energiaa ja hienoja suorituksia. Ehjä ja viihdyttävä kokonaisuus."
"Shells Angles 2 – Kalajoen hiekat on vaikuttava ja naurun täyteinen tarina nuorista. Tarina ystävyydestä, nuoruuden tuomista haasteista ja ennen kaikkea ilosta. Noin 60 henkisen työryhmän ja ohjaaja Satu Hukkasen käsissä, Jyri Paretskoin menestys kirjaan pohjautuva jatko-osa herää upeasti eloon. Katsomoon heijastuu yhdessä tekemisen ja ilon taika."
"Hienoa tekemistä pienen teatterin suurenmoisella porukalla!"
"Tämän esityksen avulla nuoret löysivät teatteriharrastuksen pariin ja saivat upean alun omalle esiintyjäpolulleen ❤️❤️"
Seili 27% äänistä (Seinäjoen kaupunginteatteri)
"Erittäin hienosti toteutettu esitys, jossa oli hienosti käytetty musiikki, laulu, tekniikka, videot, lavastus. Todella hyvät näyttelijät. Aihe tuotiin taidokkaasti esille."
Minna Craucher 25,2% äänistä (& Espoon teatteri)
"Upea ohjaus, taiturimainen käsikirjoitus, loistavat näyttelijät ja hieno musiikki. Esityksen jännite säilyi koko esityksen ajan ja tarina oli puhutteleva."
Vuoden näyttelijä (musikaali, päärooli)
Martti Manninen (39,2% äänistä)
(roolistaan musikaalissa Moulin Rouge!)
Helsingin kaupunginteatterin Moulin Rouge!-musikaalissa Christianin roolin tekevä Martti Manninen on saanut roolityöstään ansaitusti kehuja monesta suunnasta, ja nyt hän saa katsojilta myös Vuoden musikaalipäärooli-tunnustuksen. Monipuolisesti näyttelijäntöitä niin teatterissa, äänirooleissa kuin Pikku Kakkosen Nalle-sarjan Apinanakin tehnyt Manninen on viime vuonna nähty Christianin lisäksi muun muassa Pienen merenneidon Erik-prinssinä ja Forever Young-musiikkikomediassa. Mannisen hehkutettua roolityötä Moulin Rougessa pääsee näkemään vielä keväällä ja syksyllä 2025.
Äänestäjien perusteluja:
"Miten se jaksaakin olla aina niin pro!"
"Vaikka esitys on täynnä toinen toistaan loistavampia esiintyjiä, nousee Manninen roolissaan kaiken kruunuksi. Kun kaikki loksahtaa paikoilleen, tulos on niin paljon enemmän kuin osiensa summa. Taustalla on rautaista ammattitaitoa ja paljon työtä, ja kun se tiivistyy aivan erityisellä tavalla, syntyy timantti. Tämä on teatterin taikaa."
"Mikä karisma, mikä valovoima! Uskomaton esitys!"
"Martti on mielettömän lahjakas ammattilainen, jonka roolitöitä on ollut ilo seurata. Olen aina uskonut kaiken mitä hän sanoo tai tekee, ammattilaisuudesta kertoo se, että katsomossa uskotaan kaikki lavalla tapahtuva todeksi. Hyvä Martti! ❤️"
"Ei oo riittäviä sanoja kehumaan! Uskomaton lahjakkuus."
"Martti kantoi täydellisen itkuisine surusilmineen musikaalia harteillaan, valtameren tunneskaala!"
Atte Antikainen 31,7% äänistä (musikaalista Veriveljet)
"Atte tekee vuodesta toiseen laadukkaita ja taidokkaita rooleja Kuopion kaupunginteatterin lavalla. Hänen heittäytymiskykynsä on aivan omaa luokkaansa, ja hauskana nostona on erityisen sympaattista seurattavaa kun hän näyttelee lasta. Veriveljissä Atesta nähdään oikeastaan kaikki parhaat puolet ja vähän enemmän, kun hän pääsee näyttelemään roolihahmonsa lapsuudesta aina aikuisuuteen asti. Rooli oli kaikkinensa äärimmäisen upea, koskettava ja taitavasti tehty!"
Jaakko Wuolijoki 29,1% äänistä (musikaalista School of Rock)
"Jaakon energinen ja mukaansatempaava Dewey pitää otteessaan. Wuolijoen kertakaikkiaan kaikki huomioiva lavapreesens on upeaa katsottavaa. Jaakko huomioi musikaalin lapsitähdet, sukkuloi läpi näytelmän käsittämättömän kovalla energialla, eikä pudota energiaansa, saati roolihenkilöään huikean vauhdikkaalla matkalla. Upeaa Jaakko! "
Vuoden näyttelijä (musikaali, sivurooli)
Risto Kaskilahti (43,5% äänistä)
(roolistaan musikaalissa Moulin Rouge!)
Moulin Rouge!-musikaalin seremoniamestari, yökerhon omistaja Harold Zidlerin roolin tekevä Risto Kaskilahti hurmaa katsojat karismallaan, ja saa hienosta roolityöstään kiitokseksi Vuoden musikaalisivurooli-tittelin. Kaskilahti on ehtinyt pitkällä näyttelijänurallaan tekemään rooleja monentyylisissä esityksissä, televisiossa ja valkokankaalla, ja hänet onkin voinut nähdä lavalla niin musikaaleissa, komedioissa kuin vakavissa draamoissakin. Viime vuonna Kaskilahti nähtiin Zidlerin roolin lisäksi muun muassa klassikkodekkari Hiirenloukussa. Moulin Rougen lisäksi Kaskilahden voi nähdä keväällä myös näytelmässä Sinun, Margot.
Äänestäjien perusteluja:
"Risto veti roolinsa pieteetillä ja hurmasi yleisön!"
"Karisma."
"Risto sopii rooliinsa Moulin Rougessa täydellisesti. Hänestä huokuu kokemus ja hän eläytyy rooliinsa niin hyvin!"
"Yllätti muuntautuvuudellaan ja erityisen positiivisesti Chandelierin tulkinnassa."
"Risto veti roolin niin hyvin. Sopivan lipevä, mutta silti niin huolehtiva."
"Aivan loistava energia ja mahtava laulullinen ilmaisu."
Katri-Maria Peltola 29,2% äänistä (musikaalista Veriveljet)
"Upea lauluääni, tasaisen varmaa roolisuoritusta näytelmästä toiseen. Veriveljissä sellainen rooli äitinä, että itsekin toivoisin kuuluvani hänen perheeseensä."
Anne-Mari Alaspää 27,3% äänistä (musikaalista School of Rock)
"Anne-Mari Alaspää on taitava roolissaan rehtorina. Alaspään lauluosuudet saa kyyneleet valumaan ja hänen roolihahmonsa kautta, yleisössä pystyy samaistumaan hahmon kipupisteisiin. Alaspää näyttelee taitavasti, lapsitähdet huomioon ottaen upeasti läpi musikaalin."
Vuoden näyttelijä (puhenäytelmä, päärooli)
Ella Mettänen (40,8% äänistä)
(roolistaan näytelmässä Taru Sormusten herrasta)
Rakastetun Frodo-hobitin roolin Tampereen Teatterin, Tampere Filharmonian ja Tampere-talon suurtuotannossa Taru Sormusten herrasta tehnyt Ella Mettänen on katsojien mielestä ansainnut Vuoden näytelmäpäärooli-tittelin, ja hänen onnistunut roolityönsä on saanut paljon kehuja. Niin musikaaleissa kuin näytelmissä vuosien varrella nähty Mettänen on Frodon roolin lisäksi esiintynyt viime vuonna KOM-teatterin Putoavat linnut-näytelmässä. Tänä keväänä hän on kertojan roolissa Tampere Filharmonian koko perheen Kuinkas sitten kävikään?-konsertissa.
Äänestäjien perusteluja:
"Hieno näyttelijä ja ihminen!"
"Mettänen tuntui löytävän jokaiseen kohtaukseen juuri oikean sävyn."
"Ella Mettänen toi Frodon hahmon loistavasti lavalle! Olemus oli juuri niinkuin kuuluisikin, pieni pilke silmäkulmassa kaiken keskellä."
"Mettänen herätti hahmon todella eloon ja tunteet välittyivät vahvasti katsomoon."
"Äärettömän suuri työ mutta sitäkin suurempi onnistuminen!"
Santeri Niskanen 37,1% äänistä (näytelmästä Kuolleista herännyt)
"Santerin näyttelijäntaiteesta olen pitänyt siitä asti, kun olen hänet ensi kertaa nähnyt Koljonvirta teatterissa. Hänen ilmeillä ilmaisu ja gestiikka on äärimmäisen mielekästä seurattavaa ja paikoin suupieliä ylös nostattavaa. Santeri tekee eri taitavasti roolin kuin roolin ja nyt oli varsin ilahduttavaa nähdä hänet pääroolissa kaupunginteatterin lavalla. Santeri jos kuka sopi Jönni Lumperin rooliin tähän vauhdikkaaseen näytelmään!"
Niki Rautén 22,1% äänistä (näytelmästä Tiranan sydän)
"Upea roolisuoritus Tiranan sydän -näytelmässä. Tosin tämä ei ole mikään ihme, sillä on aivan sama minkä roolin hän tekee, niin priimaa tulee joka tapauksessa!"
Vuoden näyttelijä (puhenäytelmä, sivurooli)
Sanna Majuri (42,8% äänistä)
(roolistaan näytelmässä Veljeni Leijonamieli)
Sofian roolin Helsingin kaupunginteatterin Veljeni Leijonamieli-näytelmässä tekevä Sanna Majuri saa katsojilta kiitosta kauniista roolistaan, ja ansaitsee siitä Vuoden näytelmäsivurooli-palkinnon. Monista musikaaleista, näytelmistä ja luetuista äänikirjoista tuttu Majuri on viime vuonna nähty Veljeni Leijonamielen lisäksi muun muassa Rakas Evan Hansen- ja Dancer in the Dark-musikaaleissa. Keväällä Majurin voi nähdä Veljeni Leijonamielessä sekä näytelmässä Sinun, Margot.
Äänestäjien perusteluja:
"Mieluinen."
"Veljeni Leijonamieli oli koskettava ja kauniilla tavalla sydäntä särkevä esitys. Sanna Majurin roolityöskentely tukee tarinan kulkua hienosti."
"Ihana näyttelijä!"
"Teki hyvää työtä roolissaan ja aina on kiva nähdä hänet lavalla."
Katariina Lantto 29% äänistä (näytelmästä Kuolleista herännyt)
"Loistava roolissaan!"
Heidi Herala 28,2% äänistä (näytelmästä Ilon aika)
"Koskettava ja kepeä samanaikaisesti."
Teatterinnan erityismaininnat!
Tuttuun tapaan jaan jälleen myös Teatterinnan erityismaininnat. En itse ehdota tai äänestä voittajia, vaan haluan sen sijaan jakaa maininnat niille teattereille, esityksille ja näyttelijöille, jotka ovat tehneet minuun isoimman vaikutuksen, tuoneet eniten iloa, saaneet ajatukset hyrräämään, tai muuten vain olleet niin hyviä, että tahdon ne nostaa esille.
Vuoden teatteri
& Espoon teatteri
Espoon teatteriin on aina ihana mennä, sillä teatteritila itsessään on lämmin, viihtyisä ja kotoisa, ja henkilökunta se vasta lämmintä ja ystävällistä onkin. & tarjoilee tosi monipuolista ohjelmistoa, sekä omaa tuotantoa että vierailuja, ja vaikka meikä on aika harvoin tässä teatterissa käynyt, on jokainen vierailukerta ollut tosi onnistunut. Minna Craucher-musikaalin myötä tie vei viime vuonna Espooseen kahdesti, ja tämä musikaalikantaesitys oli aivan upea. Korkeatasoista, kiinnostavaa ja taiteellisesti tinkimätöntä teatteria tekevä & on juuri sellainen teatteri, jonka ohjelmistojulkaisuja odottaa mielenkiinnolla, ja jonne mennessään tuntee itsensä tervetulleeksi heti ovella. Myös yleisötapahtumat, kuten tekijähaastattelut, ovat &:ssä runsaslukuisia ja kutsuvia.
Vuoden musikaali
Bonnie & Clyde – Samppalinnan kesäteatteri
Tämä nyt ei ole kellekään yllätys, mutta jos on, niin tässä pieni aikahyppy viime kesään: meikä katsoi Bonnien & Clyden kuudesti, ja rakastui tähän Samppiksen versioon täysin. Tästä Bonniesta & Clydesta tuli minulle yksi tärkeimmistä koskaan näkemistäni esityksistä, ja vaikka olinkin ihastunut musikaaliin jo aiemmin Lontoossa, en osannut arvata, että hahmot ja tarina pääsisivät näin lähelle sydäntäni. Paitsi että musikaali oli tunnetasolla tosi vahvasti tehty ja minulle yksi vuoden merkityksellisimmistä jutuista, oli se myös taiteellisesti kovatasoinen ja viimeistä yksityiskohtaa myöten hiottu juuri Samppalinnan maisemiin sopivaksi. Käsittämättömän upeaa työtä kaikilla osa-alueilla, parasta mitä olen Samppiksessa nähnyt. En tiedä, voiko mikään esitys koskaan olla oikeasti täydellinen, mutta mitä useammin tämän Samppalinnan Bonnieta & Clyden katsoin, sitä täydellisemmältä produktio näytti, kuulosti ja tuntui. Jos minulle nyt annettaisiin aikakone, se ylikuumenisi siitä määrästä matkoja, jotka tekisin Samppalinnanmäelle ja kesään 2024.
Vuoden puhenäytelmä
Uuteen nousuun – Q-teatteri
Uuteen nousuun oli yksi viime vuoden ehdottomista kohokohdista, aivan timanttinen teksti ja esitys. Tämä oli hauska, kauhea, kaunis, kipeä, yllättävä ja vaikuttava esitys, jonka liput ansaitusti vietiin käsistä. Koko tekijäporukka onnistui osa-alueillaan, ja näin hienoa teatteria oli suuri ilo nähdä. Tekniikka ja taiteellisuus olivat saumattomasti yhteistyössä, ja tätä esitystä katsoessa pääsi kyllä monenlaisiin tunnelmiin niin tarinan kuin sen kerrontatapojen kautta. Miten loistavia kohtauksia, joista moni jäi lähtemättömästi mieleen!
Vuoden kesäteatteriesitys
Heathers – Teatteriyhdistys Kulissi
Ihana, energinen, hauska ja viihdyttävä Heathers tarjoili Jyväskylässä sydämen täydeltä iloa. Mikä kulttuuriteko Kulissilta tuoda tämä nuorisokulttimusikaali vihdoinkin Suomeen. Ja millä tavalla! Taitavaa tykittelyä niin näyttelijöiden kuin bändin osalta, onnistunut lavastus ja puvustus, ja täysin Heathersin henkeä syleilevä toteutus. Yksi kesän kohokohtia, ennakkoluuloton ja ammattitaitoinen musikaali, josta ei puuttunut sen enempää mustaa huumoria kuin lavalta katsomoon huokunutta esiintymisen iloa.
Vuoden tanssiesitys
Silence – Helsinki Dance Company, Kinetic Orchestra & Tanssiteatteri Minimi
Tänä(kin) vuonna jäi meikän tanssiteatterireissut aika vähään (mutta oli useampi kuin yksi!), mutta vaikka olisin enemmänkin käynyt, niin luulen että Silence olisi silti saanut tämän maininnan. Tyylikäs, vauhdikas, tarkka, lumoava ja hengästyttävä kokonaisuus, jonka koreografinen monipuolisuus, liikekielen vivahteikkuus ja esiintyjien energia veivät täysin mukanaan. Tässä oli taidetta, iloa, fyysisyyttä, vakavuutta ja leikkisyyttä. Tosi mainio, taitavasti rakennettu kokonaisuus.
Vuoden kotimainen kantaesitys
Minna Craucher – & Espoon teatteri
Sähäkkä, tyylikäs, rokkaava, koskettava ja energinen uusi musikaali, jossa toimi kaikki. Kuuden näyttelijän saumaton yhteistyö lavalla näytellen, laulaen ja soittaen toimi erinomaisesti, vitsi mitä talentteja jokainen! Tuntemattomaksi jääneen historiallisen henkilön herättäminen eloon toi katsojien eteen melkoisen tunteiden vuoristoradan, ja modernilla otteella kirjoitettu, sävelletty ja visuaalisesti toteutettu esitys oli musiikkiteatteria parhaimmillaan. Hienoja ratkaisuja niin ohjauksellisesti, musiikillisesti kuin tekstillisesti, tarkasti toteutettu teatteritimantti oli tämä.
Vuoden näyttelijä, musikaali (päärooli)
Martti Manninen (Moulin Rouge!) ja Karlo Haapiainen & Marketta Tikkanen (Bonnie & Clyde)
Moulin Rougen Christianin rooliin on tosi vaikea kuvitella ketään muuta kuin Martti Mannista. Arvasin jo ennen kuin musikaalin näyttelijät julkaistiin, että hänen on oltava se, joka Christianin saappaisiin hyppää, ja niinhän Manninen teki. Ja millä tyylillä! On kyllä sellainen laulutaito, näyttelijäntyön hienovireisyys, komediantaju ja suurten tunteiden tulkinta suotu yhdelle ihmiselle, ettei voi kuin ihailla. Manninen on ottanut hahmonsa omakseen sydän auki, ja se näkyy, sillä Christianin tarina koskettaa aidosti ja vaivattomasti.
Karlo Haapiainen ja Marketta Tikkanen Clyden ja Bonnien roolissa ansaitsevat erityismaininnan nimenomaan kaksikkona, sillä tämä pääparin roolitus lienee yksi parhaista, joita tämän musikaalin kohdalla on missään koskaan tehty. Miten upeasti Haapiainen ja Tikkanen herättivätkään eloon nämä kaksi nuorta elämän kolhimaa rikollista, heidän kiihkeän ja suurten tunteiden värittämän rakkaustarinansa ja leiskuvan intohimon ja päättäväisyyden! Haapiaisen ja Tikkasen kohdalla sain seurata heidän roolitöidensä kasvua ensi-illasta viimeiseen esitykseen saakka, ja sama väkevä, vilpitön roolityö ihastutti ihan jokaisessa näkemässäni vedossa. Vaikka roolityö oli priimaa ihan joka hetkessä, niin erityisesti näyttelijäntyöllinen tarkkuus ja monitasoisuus sekä yhteistyön luontevuus biisien aikana oli erinomaisen upeaa. Miten nyt voin koskaan tottua kehenkään muuhun näitä rooleja vetämässä!
Vuoden näyttelijä, musikaali (sivurooli)
Miko Helppi – Bonnie & Clyde
Paitsi pääroolien, sain kuuden esityksen verran seurata myös Tedin roolin tehneen Miko Helpin roolityötä Bonniessa & Clydessa. Minulle aiemmin etäiseksi jäänyt hahmo kasvoi Helpin käsissä kokonaiseksi ihmiseksi, jolla on tärkeä rooli niin tarinassa kuin suhteessa muihin hahmoihin ja heidän kohtaloihinsa. Helppi antoi Tedille tilaa tuntea ja käydä asioita läpi, ja erityisesti hänen tapansa käsitellä Tedin ristiriitaisia tunteita, ääripäitä rakkautta ja vihaa, ja tämän asemaa lainvalvojana rakastamansa naisen perässä teki vaikutuksen.
Vuoden näyttelijä, puhenäytelmä (päärooli)
Niki Rautén – Tiranan sydän
Rautén tekee roolinsa aina hienosti, eikä Bujarin rooli ole poikkeus. Tämä on ehkä monitasoisin ja monimutkaisin roolihahmo, jona olen Rauténin nähnyt, ja kylläpä hänen roolityönsä meni syvälle. Rautén teki todella hienovireisen roolin, hän tavoitti väkevästi kaiken sen, mitä Bujar käy läpi, eikä päästänyt roolihahmoaan helpolla, vaikka koko ajan olikin tämän puolella. Bujarin rooli on iso, hän on lavalla tosi paljon, ja käy myös läpi tosi paljon. Rautén kantoi roolinsa varmoin ottein, ja hänet tässä roolissa nähtyäni on vaikea enää ketään muuta siihen kuvitella. Niin kaunis, haikea, inhimillinen ja ristiriitainen roolityö.
Vuoden näyttelijä, puhenäytelmä (sivurooli)
Ella Lahdenmäki – Thelma ja Loviisa
Lahden kaupunginteatterin hieno ja ajatuksia herättävä Thelma ja Loviisa on täynnä naisenergiaa, ja varsinkin Ella Lahdenmäen roolityö Luciana puhutteli minua. Hänellä on kohtauksiinsa hieno ote, taito tulkita sekä draamaa että komediaa, ja lavalla vahva läsnäolo. Lahdenmäki puhaltaa roolityöhönsä lämpöä ja asennetta, ja on ilmeikäs, taitava näyttelijä.
Kuvien tiedot:
Vuoden teatteri © ?
Vuoden musikaali © Otto-Ville Väätäinen
Vuoden puhenäytelmä © Heikki Sarkala
Vuoden kesäteatteriesitys © Miia Lahtinen
Vuoden tanssiesitys © Mikki Kunttu
Vuoden kotimainen kantaesitys © Heikki Sarkala
Vuoden näyttelijä, musikaali, päärooli © Otto-Ville Väätäinen
Vuoden näyttelijä, musikaali, sivurooli © Otto-Ville Väätäinen
Vuoden näyttelijä, puhenäytelmä, päärooli © Mikko Karsisto
Vuoden näyttelijä, puhenäytelmä, sivurooli © Otto-Ville Väätäinen
Teatterinnan erityismaininnat © ? / Otto-Ville Väätäinen / Pate Pesonius / Riku Montonen / Petra Kuha / Darina Rodionova / Otto-Ville Väätäinen / Otto-Ville Väätäinen / Otto-Ville Väätäinen / Otto-Ville Väätäinen / Mitro Härkönen
Teatterinna-palkinto 2026: Ehdotusten jättäminen alkaa 1.1.2026. Ja ensi vuonnahan palkinnot jaetaan jo viidettä kertaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti