Näin esityksen kutsuvieraana, kiitos Vanha Juko!
![]() |
kuvat © Antti Sepponen |
Näin Teatteri Vanha Jukon ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun yhteistuotannon, Sinisen unen 16.4.
Tuulin (Ronja Keiramo) veli Tero (Ola Blick) työskentelee Piilaaksossa tasa-arvoisemman, demokraattisemman ja vapaamman maailman puolesta. Tuuli on samojen arvojen puolella, ja ihailee isoveljeään. Hänen ystävillään Pleksillä (Akseli Ilvesniemi) ja Nippelillä (Samuel Onatsu) taas on omat intohimonsa, ensimmäisellä videopelit ja jälkimmäisellä kirjat ja kaikki maailman tieto. On vuosi 1990, ja kolmikko lukiolaisia Lahdessa. Eräänä päivänä Etelä-Suomen Sanomien toimituksessa räjähtää, Tuulille lähetetään salaperäinen laatikko, ja lyseon opettaja ampuu säpäleiksi koko Iijoki-sarjan. Punaviittaisia hämärähemmoja liikkuu varjoissa, puhelintolppien luurit pirisevät, ja Terokin on sekaantunut asioihin jotenkin. Äkkiä Tuuli, Pleksi ja Nippeli huomaavat kaahaavansa Fordilla kohti Huippuvuoria mukanaan salaperäinen Mahtidisketti ja tehtävänään ihmiskunnan keskittymiskyvyn pelastaminen kehittyvän teknologian armoilta. Kuinka nuorille käy?
Ah miten ihanaa, että ehdin näkemään tämän! Olin jo kerran matkalla vaipumaan Siniseen uneen, mutta esitys jouduttiin tuolloin sairastapauksen vuoksi perumaan. Nyt kuitenkin uudella yrityksellä onnisti, ja pääsin katsomoon saakka. Ja sitten mentiin! Tämä vauhdikas, yllättävä, jännittävä ja hauska näytelmä on Miika Karvasen käsialaa käsikirjoituksen ja ohjauksen osalta, ja lavastus-, puku- ja projisointisuunittelusta vastaa Hanna Erämaja. Molemmat tekevät taiteelliset opinnäytteensä, ja kylläpä on taitavia ja kekseliäitä ammattilaisia kentälle valmistumassa! Karvasen teksti on terävää, maanläheistä, ajatuksia herättävää, riemukasta ja tyylilajista ja tunnelmasta toiseen tarkasti hyppivää. Seikkailunäytelmä, roadtrip-tarina, trilleri, komedia, ihmissuhdedraama, nuorisokuvaus, ajankuvaus, yhteiskunnallinen ote – kaikki onnistuvat ja sopivat samalle lavalle samassa tarinassa erinomaisesti. Sininen uni naurattaa, viihdyttää ja herättää pohtimaan omaa suhdetta näytelmän käsittelemiin aiheisiin, ja pitää alusta loppuun tiukasti otteessaan. Varsinkin ensimmäisen näytöksen nopeatempoinen, kohtauksesta toiseen vaivatta jatkuva toiminta on tiivistä ja taitavasti toteutettua. Toisessa näytöksessä on myös onnistunut jännite, mutta muutama kohtaus venähtää turhan pitkäksi eikä aivan saavuta samaa rytmikkyyttä, joka ensimmäisellä puoliskolla ihastuttaa. Tarinan panokset kasvavat kakkospuoliskon aikana kovasti, mutta kun lavalla ollaan nyt yhdessä paikassa ja kohtaukset ovat pidempiä, ei tahti ole niin hektinen ja painostava tunnelma vähän hiipuu. Tämä on myös tarinallinen ratkaisu, joka kuitenkin ekan puoliskon nopsan rytmin jälkeen tuntuu aluksi aika erilaiselta siihen tunnelmaan verrattuna, jossa väliajalle lähdettiin. Moni hieno jännittävä hetki toisellakin puoliskolla kyllä syntyy, ja varsinkin esityksen loppua kohti mentäessä kierrokset taas nousevat. Karvasen ohjaus on monitasoista ja tarkkaa, se tasapainoilee hurmaavasti tunnetilojen ja tyylilajien välillä ja onnistuu kaiken vauhdikkuuden ja elämän ja kuoleman kysymysten keskelläkin olemaan lämmintä ja vilpitöntä. Esityksessä on hahmojen välillä useita aivan ihania pieniä hetkiä, joissa on läsnä isoja tunteita. Nämä Karvanen on sekä kirjoittanut että ohjannut herkällä otteella.
Hanna Erämajan raikas, ajanmukainen pukusuunnittelu vie suoraan ysärille. Pidin varsinkin nuorison vaatetuksesta, toppahaalareista, punaviittojen ulkoasusta sekä piilaaksolaisten kengänsuojuksista ja laseista. Lavastus on melko vähäeleistä mutta tarinalle juuri sopivat raamit rakentavaa. Puhelin-/valotolppa on tosi hieno, samoin auto upeasti ja oivaltavasti toteutettu. Pidin siitä, miten lavaa käytetään, ovia ja verhoja ilmestyy yllättäenkin sinne, missä niitä ei odottaisi olevan. Projisoinnit kartalla ja varsinkin sitten toisella puoliskolla Piilaakson salaisessa tukikohdassa ovat mainioita, ja nämä Huippuvuoriseikkailun projot tarinaan sopivan videopelihenkisiä. Antti Haikon valosuunnittelulla ja Janne Louhelaisen äänisuunnittelulla on molemmilla vahva rooli tunnelman luomisessa, ja tykkäsin varsinkin siitä, miten roadtripin aikana pelataan nopeilla valomuutoksilla, äänitehosteilla ja äkkinäisillä tapahtumilla. Sinisessä unessa on erityisen veikeää se, miten hyvin esitys nojaa tyylilajisekoituksensa vahvuuksiin ja miten taitavasti genrestä toiseen vaihdetaan, tai miten eri tyylit kasaantuvat päällekäinkin. Tämä näkyy myös visuaalisuudessa ja äänisuunnittelussa, jotka nappaavat iskuista kiinni, toimivat itse iskuina muutoksille, ja seuraavat tiiviisti tekstin rytmiä ja tapahtumien intensiteettiä.
Lavalla nähdään Teatterikorkeakoulusta kolmikko Ronja Keiramo, Akseli Ilvesniemi ja Samuel Onatsu, ja Jukon vakiokasvoihin kuuluva Ola Blick. Nämä neljä näyttelijää vetäisevät hienosti näytellyt, inhimilliset ja mahtavan monimutkaiset roolityöt, joita oli ilo katsoa. Rakastin sitä miten nuoruuden ehdottomuudessaan varmoja teinejä teinipäähenkilöt ovat, nuoria joilla on äkkiä edessään järjettömän isoja juttuja ja suurensuuria valintoja. Mutta heistä ei tule tehtävänsä edessä kuin salamaniskusta täydellisen fiksuja ja kaikkitietäviä, vaan he menevät tuulta ja tuiskua päin kaikkine hyvine ja huonoine puolineen. Parasta! Keiramo, Ilvesniemi ja Onatsu antavat näyttelijäntyössään hahmojensa kasvaa kokonaisiksi, monitasoisiksi ihmisiksi, joilla on ajatuksia, tunteita, toiveita ja pelkoja, jotka kaikki pääsevät tarinan aikana valloilleen. Keiramo tekee Tuulina vahvan roolityön, jossa näkyy niin herkkyys ja epävarmuus kuin valloittava päättäväisyys ja oikeudenmukaisuus. Arvoihinsa uskova ja hyvyyttä puolustava Tuuli on nokkela ja käytännönläheinen, mutta joutuu kohtaamaan monia järkytyksiä matkansa aikana. Keiramo tavoittaa kauniisti ja inhimillisesti ne hetket, jolloin Tuuli on jo valmis luovuttamaan, jolloin hän melkein murtuu, jolloin kaikki on melkein liikaa. Hän on vasta lukiossa ja äkkiä maailmaa pelastamassa, on siinä kestämistä kelle tahansa. Puhumattakaan henkilökohtaisen elämän menetyksistä. Yhtä hienosti Keiramo näyttelee myös sen, kuinka vahvasti Tuuli kamppailee tehdäkseen sen, mikä on oikein – tai ainakin, mitä hän pitää oikeana. Vaihtoehtoja nimittäin on, ja lopussa oikeasta valinnasta syntyykin iso kysymys. Akseli Ilvesniemi näyttelee Pleksiä tosi hyvällä otteella, pidin kovasti siitä, miten hän hahmonsa rakentaa ja tämän nyansseja käsittelee. Pleksi on vahvatahtoinen tyyppi, kylmähermoinen ja ystävällinen, vaikkakin temperamenttinen. Hänkin saa osakseen ihmiskunnan tulevaisuuden harteillaan kantamisen, johon Pleksillä on vähän erilainen kulma kuin Tuulilla tai Nippelillä. Ilvesniemen lähestymistapa kohtauksiin ja hahmojen väliseen dynamiikkaan on luonteva ja vilpitön, hänen roolityössään on rentoutta ja vaivatonta syvällisyyttä. Varsin taitavaa on myös Ilvesniemen ja Keiramon yhteistyö, kun he tuovat esiin Pleksin ja Tuulin suhteen historiaa – näillä kahdella ystävällä kun on taustallaan seurustelusuhde. Pidin ratkaisusta mainita tämä yksityiskohta ääneen vain paristi, ja antaa näyttelijäntyön olla se, joka muistuttelee katsojaa teinien välisestä ihmissuhdedraamasta. Vaikka eivät Tuuli tai Pleksi mitään draamailijoita ole, vaan kypsiä nuoria, ja hyviä ystäviä. Vaan saattaa yläasteella sattunut ero silti tiensä löytää itsestään muistuttamaan, kun tiukka tilanne tulee...
Samuel Onatsun näyttelemä Nippeli on ihana nippelitietoa laukova kirjatoukka, joka sitkeästi takoo tietoa myös vähemmän lukevien kavereidensa päähän. Onatsu näyttelee tätä helposti innostuvaa, viinapäissään kärkkäitä sanoja laukovaa, hyväsydämistä ja lojaalia nuorukaista aimo annoksella lämpöä ja hyväntuulisuutta. Erityisesti se, miten Onatsu tuo lavalle Nippelin ajoittaisen roolin kolmantena pyöränä ja ehkä myös kirjaviisaudessaan vähän ulkopuolisena, on hienolla tavalla aitoa. Vaikka Nippeli on hyvä ystävä niin Tuulin kuin Pleksin kanssa, ja kolmikko pitää tiukasti yhtä läpi koettelemustensa, ovat he kaikki myös erilaisia ihmisiä, ja ajautuvat joskus katsomaan tilanteita tosi eri kulmista. Minulle kaikista parasta Sinisessä unessa onkin nimenomaan se, miten näytelmä kuvaa ystävyyttä, sen iloja, vaikeita hetkiä, tärkeyttä, rakkautta ja ärsyyntymistä, sitä kuinka kaverit ovat se mikä maailmassa eniten merkitsee, ja toisaalta käsittämättömän rasittavia! Ystävyyden käsittelyn lämpö, tarkkanäköisyys ja tunnistettavuus syntyy sekä Karvasen tekstin että näyttelijöiden saumattoman yhteistyön kautta. Sanoisin, että tässä oli lavalla nyt yksi aidoimman tuntuisista, uskottavimmista kaveriporukoista, jota olen koskaan nähnyt. Ja kuten ennenkin todettua, ystävyys on meikälle teatterissa se ihmissuhteista kiinnostavin – osui ja upposi siis! Teinihahmokolmikon ulkopuolella Ola Blick ahkeroi täydet kymmenen roolia sellaisella tahdilla ja taidolla, että ei voi kuin ihailla. Blick on taitava niin lakonisessa koomisuudessa, vilpittömässä isoveljellisessä lämmössä kuin dystooppishenkisessä "näin maailma toimii, lapset"-johtajuudessakin. Blick näyttelee varmaotteisesti kaikki roolinsa, ja onnistuu hämmästyttävästi tuomaan jokaiselle tyypille aivan omaa persoonallisuuttaan. Erityisesti ensinäkemältä jäyhä, mutta lopulta melkoisen taisteluvalmis lehtori Paavolainen, nuorisoa Huippuvuorilla johdattava, kannustava mutta hengenvaaran edessä ymmärrettävän hermostunut Tero ja kylmäävän rauhallinen, aina askeleen edellä oleva Suurmestari jäivät mieleen. Pienemmistä rooleista täytyy vielä mainita norjalainen ja poliisi, ja tietty jääkarhu!
Tässä oli aivan tosi monta kohtausta, joista pidin kovasti, mutta mainitaan nyt muutama. Ihan eka kohtaus, josta näytelmä alkaa ja jossa ollaan lukiossa ja luetaan esseitä, on tosi hyvin kirjoitettu esittelemään kolme päähenkilöä ja heidän persoonansa, ja varsin valloittavaa lukiomeininkiä muutenkin. Sairaalakohtauksessa tykkäsin siitä, miten Pleksi on heti uhkailemassa lääkäriä, kun tämä ei anna Tuulille selkeitä vastauksia. Riemastuttava on myös kohtaus koululla, kun avataan salaperäistä pakettia ja toiminta lähtee kunnolla käyntiin, on vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Poliisin pysäyttäessä nuoret on samassa kohtauksessa komediaa, draamaa, jännitystä ja yliluonnollistakin tunnelmaa, tämä oli hieno. Ja ai että ne ilmeet kun poliisi osoitteli taskulampulla nuorisoa nassuihin. Baarikohtauksesta pidin myös, se on samalla tavalla monen tunnelman yhdistelmä ja taitavasti rakennettu kuvaamaan montaa tunnetilaa ja tuntemusta samalla kertaa. Erityisesti Nippelin tunteiden vuoristorata ja kohtauksen loppu ovat tosi vaikuttavia. Nostetaan vielä yksi kohtaus, se, kun Huippuvuorilla tapahtuu tragedia ja Tuuli on lavalla yksin, kun hänen ystävänsä saapuvat paikalle. Tässä kohtauksessa on ihanaa ystävysten välistä dynamiikkaa, vahvoja tunteita ja paljon läpikäymistä, joka tuodaan lavalle luontevasti. Pysäytetään lista tähän, ennen kuin luettelen about kaikki näytelmän kohtaukset. Toinen toistaan kivempia hetkiä lavalla!
En tiennyt katsomoon astellessani yhtään, mitä odottaa, vaikka olin kuullut esityksestä kommentteja, lukenut esittelytekstin ja katsonut esityskuvat, mutta niin oli aivan hyvä. Sai nimittäin ihan puhtaalta pöydältä kokea tämän ja ihastua, ja niin tosiaan teinkin. Valloittavaa, hauskaa, raikasta, riemukasta, terävää, yhteiskunnallista ja ajatuksia herättävää teatteria. Nautin täysillä, kiitos työryhmälle! Onnittelut myös taiteellisen opinnäytteensä Sinisen unen muodossa suorittaneille Miika Karvaselle ja Hanna Erämajalle!