![]() |
kuvat © Jukka Hämeenniemi |
Jumppatytöt on Katariina Havukaisen, Ella Lahdenmäen ja Inkeri Hyvösen kirjoittama, ohjaama ja esittämä esitys, joka sukeltaa syvälle joukkuevoimisteluun lajina, sen iloihin ja suruihin, onnenhetkiin ja traumoihin, ja siihen, millaista on (ollut) olla jumppatyttö. Havukainen, Lahdenmäki ja Hyvönen ovat kaikki entisiä joukkuevoimistelijoita ja nykyisin näyttelijöitä, ja esitys pohjautuukin heidän kokemuksiinsa. Sen lisäksi kolmikko on haastatellut niin lajin nykyisiä kuin entisiä harrastajia, valmentajia ja muita lajin parissa toimivia henkilöitä. Koreografian esitykseen on tehnyt Antton Laine.
Jumppatytöt on äärimmäisen hieno ja rehellinen esitys, jossa omakohtaisuus, henkilökohtaisuus ja jaettu kokemus kohottavat kokonaisuuden korkealle. Onnistuneesti rytmitetty teos koostuu voimisteluohjelman harjoittelusta, näytellymmistä kohtauksista jumppaan ja elämään liittyvistä aiheista, monologeista ja keskustelevista, vapaamman tuntuisista hetkistä. Vaikka Jumppatyttöjä on esitetty jo noin vuosi, ja se on kiertänyt monessa paikassa, ei esitys ole menettänyt teräänsä. Rutiini näkyy siinä, miten sujuvasti ja varmasti homma etenee, mutta näyttelijät ovat lavalla kuin juuri tässä hetkessä haluaisivat juuri tälle yleisölle esittää tämän jutun. Improvisaation tuntu, se, ettei tämä ole jokaista pientä liikettä myöten iskulleen viritetty esitys, tuo Jumppatyttöihin vilpittömyyttä ja vaivattomuutta. Kohtaukset saavat venähtää, jos siltä tuntuu, jokin voi mennä eri tavalla kuin ennen, ja asioita voi muuttaa vauhdissa jos tarvitsee. Keskustelevuus yleisön kanssa ja neljännen seinän rikkominen myös toimivat kannustimena sille, että esitys elää kulloisenkin katsojajoukon kanssa ja kasvaa tietyllä tapaa omanlaisekseen jokaisella esityskerralla. Toki teatteriesitys on aina jaettu kokemus tietyn katsomossa istuvan ihmisryhmän kanssa, mutta harvemmin yleisö saa vastata suoraan heille esitettyihin kysymyksiin, kommentoida lavalla nähtäviä tilanteita, elää vahvasti mukana ja huudella spontaanisti kannustuksia jumppareille. Yhteisöllisyys, se sopii kuvaamaan salissa vallinnutta tunnelmaa. Vaikka Jumppatytöt onkin vahvasti joukkuevoimistelun kontekstiin sijoittuva esitys, eivät sen käsittelemät aiheet rajoitu kuvaamaan yhden lajin harrastajien kokemuksia. Muun muassa kaipuu kuulua joukkoon, paineet olla yhtä hyvä kuin muut, sivuunjäämisen kipeys ja intohimo harrastamiseen ovat tunnistettavia aiheita, ja Jumppatytöissä niitä käsitellään sekä huumorilla että tosi koskettavasti. Myös joukkuevoimisteluspesifejä muistoja, ajatuksia, kritiikkiä ja kysymyksiä esitetään, kuten jumpparilähtökohdista syntyneeseen esitykseen sopii.
Kiertue-esitysten ulkoasu on Heikki Paasosen ja työryhmän käsialaa. On jumppamatto rajoineen, rekissä roikkuvat esiintymisasut, punainen esirippu ja valkoinen flyygeli, siniset voimisteluasut, joukkueen väriä tunnustavat huivit ja sporttiset treenitakit. Lopussa jumppatyttöjen esittäessä ohjelmaansa venyi naama leveään hymyyn, kun esiintymispukujen koristelussa oli kuunneltu kaikkien ideoita. Ihanaa! Upea on myös tuo ohjelma, jota esityksessä ensin treenataan ja jonka sitten yleisö pääsee kokonaisuudessaan näkemään. Kaunista liikettä, rytmikästä, mahtipontista musiikkia, yhdessä tekemistä ja säteilevää energiaa, ja vielä heti mukana elävä ja taputtava yleisö, hurraukset ja kannustus. Sykähdyttävä, pakahduttava loppu esitykselle! Jumppatytöt sai monella kohtauksellaan herkistymään, liikuttumaan ja palan kurkkuun, enkä tosiaan ollut ainoa, joka vaivihkaa silmäkulmaa pyyhki esityksen aikana. Monet naurut sai nauraa myös, ja lavalla nähtävä kolmikko taitaa niin vilpittömän läsnäolon kuin riemukkaan komediankin. Jossain hetkissä komedian kautta lähestytään kipeitä aiheita, ja silloin nauru väistyy liikutuksen tieltä. Nämä ovat hienoja hetkiä, kun tunnelma lavalla nopeasti vaihtuu ja tunne katsomossa myös. Erityisesti eri jumppavuosien esiintymisasujen esittely ja ohjelmien muistelu, vanhojen päiväkirjamerkintöjen lukeminen, varatytön kokemus ulkopuolelle jäämisestä ja lopun videot saivat tuntemaan vahvasti, kaikki vähän eri tunnetta ja eri syistä. Myös suoraan esitetyt kysymykset niin joukkuevoimistelun asemasta Suomessa kuin kritiikki lajin toimintatapoja kohtaan herättivät yleisössä muminaa, naurahduksia, huokauksia ja nyökyttelyä. Ollaan tässä lajissa maailman parhaita, mutta tietääkö suuri yleisö edes, mitä joukkuevoimistelu on? Miksei maailmanmestareiden paitoja nosteta urheilupyhättöjen kattoon? Miksei lehdissä kirjoiteta, kuinka Suomi taas menestyi? Jo pienet lapset tulevat lääkärille rasitusvammojen kanssa, siitä uutisoidaan, mutta mikään ei muutu. Miksei muutu? Nuoret lopettavat harrastuksen ja alkavat heti valmentaa. Sama kaava toistuu, 15-vuotiaat ottavat ohjat käsiinsä ja ohjaavat lapsia samalla tavalla kuin heitä on ohjattu. Kuinka tämä kuvio edes mahdollistaisi muutoksia valmennustapoihin?
Esitys on tekijöilleen rakas, tärkeä ja merkityksellinen, ja sen näkee katsomossa selvästi. Kun ollaan lavalla tekemisissä omien muistojen ja kokemusten kanssa, on se varmasti erilaista kuin esittää sellaista teosta, joka on vaikkapa täysin fiktiivinen. Jumppatytöt on taitavasti sekä henkilökohtainen että yleismaailmallinen esitys, ja esiintyjät myös taitavasti taiteilevat niin hyvin avoimen tekemisen kuin etäisyyttä ottavan näyttelijäntyön välillä. Se on tosi vaikuttavaa ja hienoa, ja rytmittää esitystä onnistuneesti tuoden siihen eri tasoja ja sävyjä. Näyttelijät ovat hitsautuneet yhteisen esityksen myötä luontevaa ja tarkkanäköistä yhteistyötä tekeväksi kolmikoksi, jonka läsnäolo lavalla on avointa ja lämmintä. Paitsi että esitys keskustelee yleisön kanssa, on siinä keskusteleva sävy myös lavallaolijoiden kesken, sellainen rento ja luonnollinen rytmi kohtauksesta toiseen siirtyessä. Tämä saa kokonaisuuden tuntumaan siltä, että se on enemmän kuin esitys – että tässä jaetaan aitoja kokemuksia, kerrotaan tarinoita, samaistutaan toisiin. Olen nähnyt aika vähän näin omakohtaista teatteria, joka lienee yksi syy siihen, miksi tämä iski niin vahvasti. Vaikka myös täysin fiktiiviset tarinat saavat usein aikaan vahvoja tunteita, on kuitenkin ihan erityistä olla katsomossa, kun esiintyjät jakavat omia muistojaan, ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Näyttelijäkolmikko on alusta saakka rakentanut Jumppatytöt itse, ja tämän teoksen kohdalla toimii erinomaisesti se, ettei mukana ole ulkopuolista dramaturgia tai ohjaajaa, joka olisi saattanut viedä sisältöä eri suuntaan. Esitys on tekijöidensä näköinen, ja se onkin sen vahvuus. Jumppatyttöihin sopii se, että esityksen rakenteessa on väljyyttä, se antaa näyttelijöille mahdollisuuden elää kulloisenkin näytöksen fiiliksen mukaan ja ottaa tilaa myös käsikirjoituksen ulkopuolelta. Havukainen, Lahdenmäki ja Hyvönen esiintyvät kaikki valloittavalla energialla, hienolla herkkyydellä ja vahvasti läsnäollen, niin yhteisissä kohtauksissa kuin monologeissa. Kun he voimistelevat treenikohtauksissa harjoitellun ohjelman kokonaisuudessaan esityksen lopuksi, säteilee jokainen.
Minäkin olen siinä jossain 7-8v ikäisenä käynyt voimistelussa, mutta mitään kovin tarkkoja muistoja (tai traumoja) ei tuosta harrastuksesta ole jäänyt. Tai niin ainakin luulin, mutta ihmeesti jostain syvältä tuli vaikka ja mitä vahvoja tunteita esiin heti kun esitys alkoi. Itku kurkussa istuin suurimman osan ajasta, nauroin ja nautin myös, mutta ennen kaikkea oli pakahtunut olo. Ilosta, onnesta, siitä etuoikeudesta, että nämä rohkeat ja taitavat ihmiset ovat tehneet tämän esityksen ja minä sain sen nähdä. Surusta kaikkia jumppareita kohtaan, joiden kehoon ja mieleen on sattunut fyysinen ja henkinen rääkki. Toivosta, että jokainen saisi harrastaa - lajia kuin lajia - ystävien keskellä ja täydellä sydämellä ilman, että se vaatii kaiken ja enemmän. Siitä voimasta, mikä teatterilla on ja miten syvälle se menee. Tämän esityksen soisi jokaisen näkevän, ja varsinkin heidän, joilla on mitään kosketuspintaa joukkuevoimisteluun, tai oikeastaan mihin tahansa joukkueurheiluun. Tärkeä, vahva, koskettava kokemus. Kiitos jumppatytöt.
Jumppatytöt valloittaa matot ympäri Suomen ja kiertuepaikat löytyvät esityksen nettisivuilta. En voi suositella tätä tarpeeksi. Mene. Täydestä sydämestä voin sanoa, että oli yksi eniten tunteita aikaan saaneista, hienoimmista kokemuksista teatterissa ikinä.