Sivut

sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Viikon teatterivinkit: Lukemista ja kuuntelemista teatterin maailmasta


Tällä viikolla luvassa on luku- ja kuunteluvinkkejä teatterimaailmasta, sekä näytelmiä että muita juttuja.


Gutenbergistä löytyy erityisesti vanhoja näytelmiä, varsin kattavasti ainakin tunnetuimpia juttuja, esimerkiksi Shakespearen, Minna Canthin ja Aleksis Kiven teoksia. Suurin osa Gutenbergin teoksista on julkaistu ennen vuotta 1924. Olen löytänyt Gutenbergistä lähes kaikki opiskelu-urallani kirjallisuuden tai teatteritieteen kursseille kaivatut näytelmät, mutta en ole hirveästi käyttänyt aikaa sen tutkimiseen, mitä kaikkea muuta onkaan tarjolla luettaviksi. Pikaisella vilkaisulla näyttäisi löytyvän näytelmien lisäksi vaikkapa Eliel Aspelin-Haapkylän Suomalaisen teatterin historia vuodelta 1906, esseitä Shakespearesta (Shakespeare And The Modern Stage; with other Essays) ja Gaston Leroux'n Oopperan kummitus englanniksi ja ranskaksi. Gutenbergistä löytyy juttuja monella kielellä kun etsii, minä olen lukenut näytelmiä lähinnä englanniksi.

Ääni- ja e-kirjapalvelut

Minulla oli hetken aikaa BookBeat käytössä, ja kuuntelin sieltä pari Shakespearen näytelmää. Esimerkiksi Romeo ja Julia löytyi (englanniksi) monenakin eri äänikirjaversiona, ja moni muukin Shakespearen näytelmä. Aika vähän uudempia näytelmiä löytyy BookBeatista, mutta muutama vähän tuoreempikin juttu siellä taisi olla, ainakin englanniksi näytti löytyvän audio dramaa. Storyteliä en ole käyttänyt, mutta pikavilkaisulla näytti olevan paljon Shakespearea ja muuta vanhempaa näytelmäkirjallisuutta, valikoima on runouden kanssa samassa kategoriassa joten hieman hankalampi etsiä kuin BookBeatissa. Audible tarjoaa sekä klassikoita että uudempia näytelmiä, ja minun onkin tarkoitus ottaa palvelu testiin lähiaikoina, siellä kun näyttäisi olevan teatterijuttujen lisäksi paljon muutakin kivaa kuunneltavaa. Audiblen valikoima on ilmeisesti melkein kokonaan englanninkielinen. Joitain teatteritietokirjojakin taitaa näistä kaikista kolmesta löytyä.


Kirjastokortin omistajille on netissä tarjolla näytelmiä sekä muuta teatteriin liittyvää luettavaa, vähän kirjastosta riippuen. Minulla on Kirkes-kirjastokortti, jolla pääsee lukemaan ainakin teatterikääntämisestä kertovan Käännetyt illuusiot-kirjan sekä kuuntelemaan Romeon ja Julian.


Turun kaupunginteatterin uusi podcastissa keskustellaan teatterikentän ilmiöistä ja tutustutaan teatterintekijöiden arkeen ja juhlaan. Luvassa on uusi jakso joka torstai 2.7. asti ja syksyllä sitten lisää. Kaksi ensimmäistä onkin jo julkaistu, niiden aiheena on teatterin muuntautuminen tilanteiden mukaan (jakso 1) ja teatterin tuntemattomammat ammatit (jakso 2). Erityisen kiinnostavalta vaikuttavat jakso 4 eli Näyttämölavastuksen anatomia ja jakso 7 eli Puvustuksen perusteet.


Ainoa podcast jota kuuntelen säännöllisesti on Musikaalimatkassa, ja olenkin kuunnellut sitä alusta saakka. Paljon mielenkiintoisia jaksoja, monenlaisista aiheista ja ajatuksella toteutettuna. Viimeaikaisia suosikkejani ovat speksikulttuurista kertova jakso, musikaalitanssia käsittelevä jakso ja musikaalifanien lempihahmoihin keskittyvä jakso. Sekä tietenkin ranskamusikaalijakso, viime kuukausina olen täysin rakastunut ranskalaiseen musikaalikulttuuriin eikä paluuta tunnu enää olevan. Kiitos tästä kuuluu muuten Musikaalimatkassa-podcastin musikaalitoiveradiolle, sieltä jäi yksi biisi soimaan päähän niin että minun oli kuunneltava koko La Legende du roi Arthur-musikaalin soundtrack läpi ja sittenhän se oli menoa.


Kansallisteatteri tarjoaa kuunneltavaksi muun muassa paljon kiitosta esityskaudellaan niittäneen Rakkauden päätös-näytelmän kuunnelmaversion (14.6. saakka) ja näyttelijöiden lukemia runoja Katson pohjoista taivasta-antologiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti