Sivut

keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Viikon teatterivinkit: YouTube, osa 1

Vallitsevan tilanteen vuoksi nautin teatterista videoiden, esitystallenteiden ja musikaalibiisien kuuntelun muodossa sekä näytelmiä lukemalla. Päätin aloittaa täällä blogissa Viikon teatterivinkit-sarjan, jossa esittelen muutamia sellaisia teatterijuttuja, jotka ovat olleet erityisen kivoja tai kuulostavat hyvältä. Julkaisen vinkit kerran viikossa, ainakin neljä postausta on tämän lisäksi suunnitteilla, ja lisää varmasti keksin tässä kevään edetessä. Toivottavasti nämä ilahduttavat!

Ensimmäisenä vuorossa ovat muutamat kokonaiset esitykset, jotka löytyvät YouTubesta.

The Show Must Go Online

Yllä olevasta videosta pääsee seuraamaan Henry VI Part II-näytelmän livestriimiä tänään 8.4. klo 21.

Robert Mylesin perustamassa projektissa luetaan Shakespearen näytelmiä siinä järjestyksessä, jossa niiden uskotaan ilmestyneen. Liveluku joka keskiviikko klo 21 Suomen aikaa, mukana joukko ammatti- ja harrastajanäyttelijöitä ympäri maailman. Tähän mennessä löytyy videot esityksistä The Two Gentlemen of Verona, The Taming of the Shrew ja Henry VI Part I. Tänään luvassa Henry VI Part II ja ensi viikolla Henry VI Part III. Videot jäävät YouTubeen, eli pakko ei ole livenä katsoa vaan näistä voi nauttia sitten kun itselle sopii.

Olen katsonut vasta The Two Gentlemen of Verona-esityksen, mutta aion ehdottomasti katsoa myös muut. Olin vähän skeptinen sen suhteen, miten tämä nyt toimii, kun näyttelijät esiintyvät itsekseen kameralle ja vain lukevat tekstiä, mutta yllätyin erittäin positiivisesti. Tämähän oli loistava! Jokainen osallistuja oli selvästi innolla mukana ja eläytyi rooleihinsa tunteella ja taidolla, eikä teatterikokemuksesta jäänyt puuttumaan mitään. Jopa hahmojen vuorovaikutus toimi sujuvasti, vaikka esiintyjät olivat kaukana toisistaan, osa eri maissa asti. Myös sormukset, kirjeet, tikkaat ja muut esineet siirtyivät ruudulta toiselle luovasti, ja mielikuvitusta ja kekseliäisyyttä käytettiin ihailtavan paljon. Sekä pääroolien että sivuroolien esiintyjät tekivät hienoa työtä, tämä ei missään nimessä ole pelkkää tekstin lukemista, vaan jokainen vuorosana ja tilanne näytellään vahvasti ja tarinaan eläydytään. Erikseen täytyy kehua Luke Bartonia, joka teki Proteuksen roolin, ja Lucy Aardenia, joka teki Julian roolin. He tekevät ihan loistavat roolit! Shown varasti Crab-koiran roolissa nähty Bear, joka otti esiintymisen hyvin rennosti. Pidän The Two Gentlemen of Verona-näytelmästä kovasti, ja tämä liveluettu esitys tavoitti sen tunnelman, huumorin, teemat ja tyylin tosi hyvin. Plussaa siitä, että väliajalla ja esityksen jälkeen keskusteltiin sekä esityksestä että vastattiin yleisön kysymyksiin. Sekin oli kiva lisä, että livelähetyksessä on mukana myös keskustelupalsta, jonne katsojat voivat mietteitään kirjoitella. Nämä livekommentit näkyvät myös silloin, kun esityksen katsoo jälkikäteen.

Suosittelen tutustumaan sekä tähän näytelmään että muihinkin, erilainen tapa tehdä teatteria, mutta toimi ainakin minulle mainiosti. Ja jos joltakulta sujuu Shakespearen kieli englanniksi, voi näihin livelukuihin myös ilmoittautua mukaan esiintymään.

Shakespeare's Globe

Ylläolevasta videosta pääsee katsomaan Shakespeare's Globe-teatterin Hamletin vuodelta 2018.

Lontoolaisen Shakespeare's Globe-teatterin näytelmätallenteita tulee YouTubeen katsottavaksi kuusi kappaletta. Ensimmäisenä Hamlet vuodelta 2018, se on nyt YouTubessa ja näkyvissä 19. huhtikuuta saakka. Seuraavana katsottavaksi tulee vuoden 2009 ihastuttava Romeo and Juliet, YouTubessa 20.4. klo 21 (Suomen aikaa). Muut julkaistavat näytelmät ovat A Midsummer's Night Dream, The Two Noble Kinsmen, The Winter's Tale ja The Merry Wives of Windsor. Minua kiinnostaa erityisesti The Winter's Tale, ehkä myös A Midsummer's Night Dream.

Näistä olen nähnyt Romeo and Juliet-esitystallenteen, ja suosittelen sitä kovasti. Varsinkin taistelukohtaukset ovat upeita (Romeon ja Tybaltin kaksintaistelu, vau!) ja näyttelijät tekevät mainiota työtä. Tämä on ilakoiva ja keveä versio, mutta tavoittaa silti tragedia syvimmän olemuksen ja tarjoaa synkkyyttä ja surua yllin kyllin. Puvustus on upea, tämä on tosi hyvin kuvattu ja tarjoaa hienoja näkymiä sekä esitykseen että kauniiseen Globe-teatteriin. Adetomiwa Edun Romeona ja Ellie Kendrick Juliana ovat hurmaava pääpari, ja pidin kovasti myös Jack Farthingin Benvoliosta ja Philip Cumbusin Mercutiosta.

Andrew Lloyd Webberin musikaalit

Andrew Lloyd Webberin säveltämän Jesus Christ Superstar-musikaalin versio vuodelta 2012 tulee YouTubeen katsottavaksi 10. huhtikuuta ja on siellä 48 tuntia. Joseph And The Amazing Technicolor Dreamcoat oli tarjolla viime viikolla, ja nyt tulee tämä Jesus Christ Superstar, joten Lloyd Webberin nettisivujen perusteella odotettavissa olisi vielä viisi musikaalia. Niitä ei ole vielä julkaistu, mutta tekstissä lupaillaan seuraavaa: "watch some of the best loved Andrew Lloyd Webber musicals FREE for the next seven weeks." Rakastan Lloyd Webberin sävellyksiä, ja odotan innolla, mitä on luvassa. En ole tätä Jesus Christ Superstar-musikaalia koskaan nähnyt enkä ole siitä kuullut kuin pari biisiä, eli innoissani olen myös siitä, että pääsen näkemään, millainen show on luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti