Sivut

perjantai 16. tammikuuta 2015

Huvikummun hurmaa ja nostalgiaa.


Maija Koivisto, Petrus Kähkönen & Raili Raitala © Tommi Saviranta.

Peppi Pitkätossu sai eilen 15.1 ensi-iltansa Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä ja esitykset jatkuvat 29.3 saakka. Itse pääsin katsomaan Pepin pääharjoituksia maanantaina 12.1 jolloin Peppinä nähtiin Maija Koivisto (roolissa vuorottelee myös Anna-Riikka Rajanen). Muissa rooleissa mm. Petrus Kähkönen Tommina, Raili Raitala Annikana, Ursula Salo rouva Ryöppyvaarana ja Kaisa Torkkel opettajattarena.Lisäksi näyttämöllä nähtiin Unto Nuora, Tuukka Leppänen, Panu Vauhkonen, Inka Tiitinen, Sauli Suonpää, Iikka Forss, Kirsi Karlenius, Sari Haapamäki, Ilkka Kokkonen, Juha Jokela ja Helena Haaranen. Lavastuksesta vastaa Markus Tsokkinen, puvustuksesta Riitta Röpelinen ja koreografiasta Jyrki Karttunen. Kapellimestarina toimii Markku Luuppala.

Peppi Pitkätossun tarina lyhykäisyydessään on, että Peppi muuttaa asumaan autiotaloon hevosensa Pikku-Ukon ja apinansa Herra Tossavaisen kanssa, mutta ilman vanhempiaan. Hänen äitinsä on enkelinä taivaassa ja isä (Panu Vauhkonen) merillä rosvoamassa. Pepin uudet ystävät Tommi ja Annika ovat ihmeissään; Peppi elää itsenäistä, vauhdikasta ja hauskaa elämää ilman aikuisten määräysvaltaa. Sosiaaliviranomaiset tai poliisivoimat eivät pidä siitä että pikkutyttö asuu yksin. Pepin kultarahat kiinnostavat rosvoja jotka hiipivät taloon illalla. Mutta tuleeko Pepin isä hakemaan häntä?

Raili Raitala, Maija Koivisto ja Petrus Kähkönen. © Mirka Kleemola.
 Peppi Pitkätossuun suhtaudun eri tavalla kuin muihin tähän mennessä näkemiini esityksiin, olen nimittäin seurannut sen valmistumista teatterin sisältä käsin. Olin tetissä kaupunginteatterilla ja pääsin silloin katsomaan vähän harjoituksia ja lavasteiden valmistumista, niimpä olen nähnyt miltä kaikki on näyttänyt silloin kun esitys on ollut harjoitusvaiheessa ja lavasteet kesken. Nyt valmiina kaikki oli niin hienoa kuin uumoilinkin. Lavastus on upean värikäs ja pirteä, ja toimii hyvin. Näyttelijät ovat taitavia ja koko show vedetään läpi kunnon energialla. Maija Koiviston Peppi oli pirteä ja hauska hahmo, herkkääkin puolta erottui. Ilmeet ja eleet sopivat maailman vahvimmalle tytölle ja sopivan avoin maailmankuva ja Pepin luonne tulivat esille. Annika ja Tommi oli erotettu omiksi hahmoikseen ja Pepin rinnalle, eivätkä he jääneet Pepin varjoon. Annikan kengät olivat myös supersiistit! Molemmat olivat hauskoja hahmoja ja samaistuttavia piirteitäkin löytyi. Yksi minun mielestäni parhaimmista hahmoista oli Tuukka Leppäsen näyttelemä venäläinen sirkustirehtööri. Myös rosvot Kukkanen (Iikka Forss) ja Jymy-Juntunen (Sauli Suonpää) olivat hauskat ja hyvät puhetyylit myöskin heillä.

Pepin parhaita puolia olivat vauhdikkuus ja värikkyys, mieliala piristyi eikä hymy lähtenyt naamalta millään. Musiikki ja biisit olivat tuttuja ja aina havahtui että "hei, ton mä tunnistan siltä ajalta kun oon ollut pieni!". Nostalgiaa tässä varmasti riittää vähän vanhemmille, joille Peppi on tuttu jo pitkän ajan takaa. Minusta Peppi Pitkätossu onkin esitys, jossa viihtyy koko perhe. Nuoretkin lapset varmaan viihtyvät, jos jaksaa katsella sen kaksi tuntia ja viisitoista minuuttia jonka esitys kestää. Aikuisetkin saavat varmasti irti eri teemoja ja ajatuksia. Itse nautin tarinasta ja Peppi onkin ilahduttavan itsenäinen ja mieleenpainuva hahmo ja hänen tarinansa on inspiroiva. Kukapa ei haluaisi olla Peppi tai ainakin hänen kaverinsa, varsinkin kun suuren näyttämön meininki houkuttelee lavalle pitämään hauskaa. 

sirkustirehtööri Tuukka Leppänen. © Mirka Kleemola.
Todellista koko perheen teatteria. Esitys huokuu iloa ja vauhtia, eikä katsettaan tahdo irrottaa näyttämöltä. Katsomossa nauravat ensin lapset, seuraavalle vuorosanalle taas aikuiset. Vaikka Pepissä yhdistyvät leikkisyys ja ilo, löytyy esityksestä myös ajateltavaa, tämänkin päivän maailmaan. Se onkin esityksen valttikortteja; jo seitsemänkymmentä vuotta maailman vahvin tyttö, Peppi Pitkätossu on saanut ihmiset nauramaan ja ajattelemaan. Peppi on tärkeä hahmo, hän on itsenäisyyden kuva ja oiva esikuva pienille tytöille sekä pojille. Pepiltä voivat oppia myös aikuiset.

Peppi Pitkätossu on esitys, josta pitävät ihmiset vauvasta vaariin. Koko perheen kanssa vain katsomaan, Peppi ihastuttaa ja piristää kun talven kylmyys, räntäsade ja pimeys tuntuvat ylivoimaisilta.

2 kommenttia:

  1. Oi, kuulostaa tosi sympaattiselta! :D Toivottavasti minäkin ehtisin tämän näkemään, sisäinen lapsi tykkäisi takuulla... Mutta seuraavalla reissulla Helsinkiin suuntaan ensin Mielensäpahoittajaan ja poikaan viihdyttämään sisäistä vanhustani. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti käydä jos on mahdollisuus, sisäinen lapsesi tykkää varmasti! :)

      Poista