lauantai 14. helmikuuta 2015

ElfQuest: Sudenratsastajat & Suuri vaellus

Wendy ja Richard Pini - ElfQuest


Wendy ja Richard Pinin suurimmaksi osaksi itse käsikirjoittamat ja piirtämät ElfQuest: Sudenratsastajat sekä ElfQuest: Suuri vaellus- sarjakuvat ovat koristaneet kirjahyllyäni jo pitkään ja olen ne monta kertaa lukenutkin. Kun ensimmäinen osa Sudenratsastajat- sarjaa viimein päätyi minulle, lukaisin koko kirjapinon uudelleen läpi. ElQuestia on tehty vuodesta 1978 asti ja koko ElfQuest- tuotanto on luettavissa » elfquest.com sivustolla (englanniksi) «

Sudenratsastajat eli ensimmäiset kolme kirjaa kertovat ajasta kun haltiaheimo sudenratsastajien päällikkönä on ensin Ihmisennarraaja ja hänen jälkeensä poikansa Karhunkynsi. Viimeisessä osassa Karhunkynnen poika Terä ottaa päällikön paikan. Kirjoissa kerrataan hieman haltioiden elämää, ristiriitaista elämää ihmisten naapurissa, tutustutaan peikkoihin ja tapellaan ihmisten kanssa. Kirjat sisältävät myös Terän lapsuuden. Kuten mainitsinkin, kolmannen kirjan lopussa Terästä tulee päällikkö ja hän joutuu aikuistumaan.


Suuri vaellus alkaa vihanpidolla ihmisiä kohtaan. Ihmisten heimo polttaa haltioiden lehdon ja heidän on paettava kotoaan. Terä johdattaa heimonsa peikkoluolien läpi aavikolle ja aavikolta Surujen pää- nimiseen paikkaan, josta he löytävät toisen haltiaheimon, Aurinkoväen. Sudenratsastajat asettuvat asumaan heidän luokseen ja saavat aurinkoväestä ystäviä itselleen. Terä 'tunnistaa' heistä yhden, parantajan nimeltä Leetah ja heistä tulee elinkumppanit. Terä ja Leetah saavat kaksi pentua, Kekäleen ja Sädetukan. Nuori sudenratsastajien päällikkö on vakaasti päättänyt löytää kaikki maailman haltiat ja he lähtevät Taivastiedon kanssa etsimään. Matkalla kaksikko kohtaa niin peikkoja kuin ihmisiäkin, sekä lopulta haltioita Sinivuorelta. Surujen päästä valuu loppu sudenratsastajaporukka sekä Leetah ja Terän lapset myös Sinivuorelle. Kaikki haltiat eivät kuitenkaan ole sitä miltä näyttää. Pakkaa sekoittaa myös Kaksisärmä, joka on puoliksi haltia ja puoliksi peikko sekä pienet keijun tapaiset pysyttäjät.


Ensimmäisen kerran luin ElfQuesteja ehkä silloin kun olin nelos- tai vitosluokalla. Nyt epäilisin lukeneeni sarjan seitsemän kertaa, on se hyvä! Juoni on kiinnostava ja monipuolinen, eikä yllätyksiltä vältytä. Hahmoja on moneen junaan ja heistä paljastuu uusia puolia joka kirjassa. Juonen lisäksi tarina on piirretty ja kirjoitettu hyvin, ja kuvat ovat upeita. Välillä pelkistettyjä ja välillä upean yksityiskohtaisia. Sudenratsastajat- kirjat ovat 128 sivuisia ja Suuri vaellus puolestaan 112 sivuisia. Ne ovat siis yllättävänkin nopeita lukea, ja varsinkin juonen jäädessä joka kirjan jälkeen koukuttavaksi on seuraava osa napattava käteen ja luettava yhdeltä istumalta.

Hahmoja en tähän kaikkia luettele, mutta päähenkilöitä ovat lähinnä Terä, Leetah sekä Taivastieto. Muutkin sudenratsastajat sekä aurinkoväestä Rayek ovat tärkeissä osissa. Peikkoja ja ihmisiäkin muutamia näkyy lähes joka kirjassa. Jokainen hahmo on kuitenkin mietitty tarkkaan ja jo parissa ruudussa huomaa hänen luonteenpiirteensä ja ajatuksensa. Omia lempihahmojani ovat Taivastieto, joka on Terän 'veli, vaikkei samaa verta', sekä Vahvajousi, hiljainen sudenratsastaja, joka on päättänyt seurata 'tietä' tuli mitä tuli. Myös puolipeikko/puolihaltia Kaksisärmä on mahtavan monipuolinen ja häilyväinen hahmo. Ennen pidin Terästä paljonkin, mutta hän on vähän jäänyt sivummalle, muutenkin minulla on yleensä jotain elokuvien ja kirjojen päähenkilöitä vastaan, sivuhenkilöt on aina parempia :D Muutamat muutkin hahmot ansaitsevat maininnan, Kuunvarjo joka on Vahvajousen kumppani sekä heidän poikansa Nuoli, ja tämän lisäksi Karhunkynsi noista kolmesta ensimmäisestä kirjasta.

Kuunvarjo & Vahvajousi
Leetah parantaa Punapeistä
Suosittelen kaikille ketkä pitävät fantasiasta ja sarjakuvista, vähän erilaisista rakkaustarinoista ja seikkailusta.

Loppuun vähän ElfQuest-sanastoa, josta luulisi olevan ehkä apuakin:

Tunnistus - kaksi haltiaa voi saada selville toistensa sielunimet ja näin tunnistaa toisensa. Yleensä heistä tulee silloin elinkumppanit. Tunnistuksen vältteleminen aiheuttaa tuskaa.
Lähettäminen - haltiat viestivät toisilleen lähettämällä eli ajatusten välityksellä. Lähettäminen voi olla yksityistä tai niin että kaikki kuulevat sen.
Sielunimi - haltiat suojaavat sisimmän olemuksensa sielunimellä. Sen voi saada tietoonsa tunnistuksen kautta tai jos sen kertoo. Sielunimellä voi hallita sen omistajaa.
Tie - Sudenratsastajien perinteinen elämäntapa, ainakin näin olen ymmärtänyt.
Korkeat - ensimmäiset kahden kuun maailmaan saapuneet haltiat

Taivastieto & Terä